O Πούτιν στρατολογεί μισθοφόρους Παλαιστίνιους από Λίβανο και Συρία για την Ουκρανία

epa10441541 Palestinians protest against the visit of US Secretary of State, Antony J. Blinken to Israel and West Bank, in Gaza City, 31 January 2023. EPA, MOHAMMED SABER




Πηγή ασφαλείας της κυβέρνησης του Λιβάνου δήλωσε στο Media Linen ότι Παλαιστίνιοι που κατοικούν στον Λίβανο έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία για λογαριασμό της Ρωσίας, αφού τους προσφέρθηκε ένα ποσό 350 δολαρίων από ρωσικές οντότητες, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η προσπάθεια στρατολόγησης διεξάγεται από ακτιβιστές που συνδέονται με την παλαιστινιακή πρεσβεία στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από αυτούς που κατατάχθηκαν γεννήθηκαν μετά το 1969, καθώς οι γεννηθέντες έκτοτε δεν είναι κανονικά εγγεγραμμένοι στις λιβανικές αρχές, γεγονός που διευκολύνει το ταξίδι με σκοπό τη συμμετοχή τους ως μισθοφόρων στον πόλεμο.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ή να εντοπίσει τις κινήσεις αυτών των Παλαιστινίων νεοσύλλεκτων της Ρωσίας.

  • Η πλειονότητα των Παλαιστινίων που αναπτύσσονται στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία προέρχονται από το Ain al-Hilweh, το μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο, ακριβώς νότια της πόλης-λιμάνι της Σιδώνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεοσύλλεκτοι είναι μέλη του πολιτικού κινήματος “Φατάχ”, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και σε άλλες οργανώσεις όπως το “Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα και αποζημίωση για τις οικογένειές τους σε αντάλλαγμα να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ρωσικών δυνάμεων.

  • Η λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι η στρατολόγηση Παλαιστινίων και άλλων πραγματοποιείται σε συντονισμό με την οργάνωση “Χεζμπολάχ” που εδρεύει στον Λίβανο και υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει τη ρωσική υπόθεση

Σύμφωνα με την πηγή, η “Χεζμπολάχ” στρατολογεί επίσης ενεργά νεαρούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ειδικευμένοι στη λειτουργία drones και ατόμων με εξειδίκευση στον ανταρτοπόλεμο σε αστικές περιοχές, για να βοηθήσουν τους Ρώσους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Riad Kahwaji, ένας εξέχων και βετεράνος Λιβανέζος ερευνητής σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ο οποίος κατοικεί στο Ντουμπάι, είπε στη Media Line ότι η στρατολόγηση Παλαιστινίων από τον Λίβανο δεν είναι ανεξιχνίαστη.

«Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτό το θέμα, αλλά δεν εκπλήσσομαι που συνέβη επειδή η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι άθλια… και δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για νέους», είπε.

  • «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προσλήφθηκαν για να συνεργαστούν με τους Ρώσους με αντάλλαγμα την πληρωμή των μισθών τους, επειδή το περιβάλλον του στρατοπέδου είναι ανοιχτό σε τέτοιες δυνατότητες», είπε ο Kahwaji.

«Τα παλαιστινιακά στρατόπεδα τόσο στη Συρία όσο και στον Λίβανο έχουν υψηλή ανεργία και δεν είναι περίεργο που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».

  • Δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς Παλαιστίνιοι έχουν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν για τη Ρωσία, αλλά πιστεύεται ότι περίπου 300 άτομα έχουν ήδη ολοκληρώσει ταχεία εκπαίδευση στη Ρωσία και έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Ain al-Hilweh, μια άλλη ομάδα περίπου 100 επιπλέον μαχητών φέρεται να οργανώνεται και να προετοιμάζεται για ανάπτυξη στη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

Ο Μουχάμαντ Σαρμίνι, Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Abaad, που εδρεύει στο Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη, είπε στο The Media Linen ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Συρία έχει δει δύο δρόμους για τη στρατολόγηση μαχητών για να ενταχθούν στα ρωσικά στρατεύματα εισβολής .

Ο πρώτος δρόμος είναι η στρατολόγηση μέσω της Ομάδας Wagner, της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης .

Οι εκπρόσωποι της ομάδας στρατολόγησαν εθελοντές σε περιοχές κατά μήκος της συριακής ακτής και με μεγάλο πληθυσμό νεαρών Παλαιστινίων. Η διαδικασία πρόσληψης διεξήχθη μέσω αντιπροσώπων που συναντήθηκαν εντός της αεροπορικής βάσης Khmeimim, μιας εγκατάστασης που ελέγχεται από τη Ρωσία κοντά στο βορειοδυτικό λιμάνι της Λαττάκειας.

Ο δεύτερος δρόμος περιλαμβάνει την αποστολή μαχητών από τις συριακές τακτικές δυνάμεις, ειδικά από τις στρατιωτικές μονάδες που εποπτεύονται από τη Ρωσία, όπως η 25η Μεραρχία Ειδικών Επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Σουχάιλ Αλ-Χασάν.

  • Ο Σαρμίνι είπε ότι αυτοί οι επίλεκτοι μαχητές αμείβονται ακριβά για να εισέλθουν στην εμπόλεμη ζώνη, κερδίζοντας 500-700 δολάρια το μήνα, ένα πολύ υψηλό ποσό για τα συριακά δεδομένα.

Η επιθυμία της Ρωσίας να στρατολογήσει Σύριους μαχητές έχει δύο στόχους: να ενισχύσει τον αριθμό των ενόπλων της στην Ουκρανία και ως απόδειξη πίστης από το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ, το οποίο δεν θα είχε επιβιώσει μέχρι σήμερα χωρίς τη ρωσική υποστήριξη.

Η παλαιστινιακή πρεσβεία στον Λίβανο αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και δεν ενθάρρυνε τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγορεί τώρα τις ΗΠΑ πως ετοιμάζουν «προβοκάτσια με τοξικά χημικά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: