Λήξη συναγερμού για τη μυστηριώδη μπάλα που ξεβράστηκε στην Ιαπωνία: Ούτε… αυγό Godzilla, ούτε… εξωγήινη ήταν [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο του ΒΒC




Απομακρύνθηκε με ασφάλεια η μεταλλική σφαίρα που ξεβράστηκε σε παραλία της Ιαπωνίας, προκαλώντας σύγχυση και ανησυχία στους ντόπιους και πυροδοτώντας διάφορα σενάρια.

Τοπικοί αξιωματούχοι στο Χαμαμάτσου δήλωσαν ότι θα αποθηκευτεί “για μια ορισμένη χρονική περίοδο” και στη συνέχεια “θα απορριφθεί”.

Πολλοί πάντως εξακολουθούν να αναρωτώνται γιατί οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν βγήκαν εξ αρχής να πουν ξεκάθαρα περί τίνος επρόκειτο.

Το ενδιαφέρον για το αντικείμενο -που πήρε διάφορες ονομασίες και ιδιότητες, από «αυγό Godzilla», έως «σημαδούρα πρόσδεσης» και βεβαίως «σφαίρα που έπεσε από το διάστημα»- ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε για ένα ασυνήθιστο αντικείμενο που είχε ξεβραστεί στην ακτή.

Επί τόπου εστάλησαν  αστυνομία, ακόμη και μια ομάδα εξουδετέρωσης βομβών, για να ελέγξουν το αντικείμενο.

Οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή και διεξήγαγαν ακτινολογικές εξετάσεις που δεν αποκάλυψαν πολλά περισσότερα, εκτός από την επιβεβαίωση ότι το αντικείμενο ήταν ασφαλές.

«Νομίζω ότι όλοι στην πόλη Χαμαμάτσου ασνησύχησαν και είχαν περιέργεια περί τίνος επρόκειτο, αλλά νιώθω ανακουφισμένος που η δουλειά τελείωσε», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί αναρωτήθηκαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν έχουν εξηγήσει τι είναι. Άλλοι έχουν εκφράσει αμηχανία για το όλο επεισόδιο.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αξιωματούχοι από μια χώρα που περιβάλλεται από ωκεανό δεν αναγνωρίζουν μια σημαδούρα με μπάλα», έγραψε κάποιος σε ένα tweet.
“Οh my God! Είναι μια ατσάλινη σημαδούρα που αγκυροβολεί. Ντρέπομαι που είμαι Ιάπωνας», είπε ένας άλλος.

 

Τοπικό γραφείο πολιτικού μηχανικού της Hamamatsu είπε ότι «θεωρεί ότι ήταν μια σημαδούρα ξένης κατασκευής».

Ο καθηγητής Mark Inall, ωκεανογράφος στη Σκωτσέζικη Ένωση Θαλάσσιας Επιστήμης, είπε ότι κατάλαβε κατευθείαν τι ήταν.

«Είναι πολύ αναγνωρίσιμο», είπε στο BBC. «Τα χρησιμοποιούμε για να κρατάμε τα όργανα να επιπλέουν στον ωκεανό».

«Τέτοιες μπάλες συχνά ξεβράζονται στις ακτές της Σκωτίας», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Inall παραδέχθηκε πάντως ότι εξεπλάγη που η μεταλλική σφαίρα δεν αναγνωρίστηκε πιο γρήγορα, αν και αναγνώρισε ότι το ευρύ κοινό δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει απαραίτητα τι ήταν.

«Θα μπορούσε να μπερδευτεί ότι πρόκειται για μια νάρκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… αλλά αυτές θα είχαν αιχμές να προεξέχουν», είπε.

Πρόσθεσε τέτοια αντικείμενα μπορούν να επιπλέουν στον ωκεανό για δεκαετίες και μπορεί τελικά να σκουριάσουν και να ξεφρασθούν στην ακτή.

Οι σημαδούρες μπορούν να απελευθερωθούν από το αγκυροβόλι τους είτε σε μια βίαιη καταιγίδα είτε από το τράβηγμα ενός μεγάλου αλιευτικού σκάφους, είπε ο καθηγητής Inall.

Η γενικότερη απόκριση των ιαπωνικών αρχών στη μεταλλική σφαίρα ήταν πάντως τόσο περίεργη όσο και το ίδιο το αντικείμενο.

Η μυστηριώδης μπάλα ξεβράστηκε μέσα σε μια αυξημένη αίσθηση νευρικότητας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης συζητούσαν τις επιπτώσεις της πρόσφατης πυραυλικής δραστηριότητας της Βόρειας Κορέας.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) προσγειώθηκε στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας ενώ τη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ηταν λοιπόν φυσικό τα σενάρια να φουντώσουν.

Με πληροφορίες από BBC

Το χαστούκι του Γουιλ Σμιθ και τα διδάγματα: «Ομάδα διαχείρισης κρίσεων» θα αναλάβει δράση στην φετινή τελετή των Όσκαρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: