Η πιο αρχαία και πλήρης Εβραϊκή Βίβλος αναμένεται να σπάσει ρεκόρ στις δημοπρασίες ιστορικών κειμένων [video]

Ο τόμος που έρχεται από τον ένατο αιώνα και αναφέρεται ως Codex Sassoon, είναι ένας κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ των κυλίνδρων της Νεκράς Θάλασσας και της σημερινής Βίβλου. Photo via Twitter/Sotheby’s




Η αρχαιότερη και πληρέστερη εβραϊκή Βίβλος που ανακαλύφθηκε ποτέ – μια «ζωτικής σημασίας λυδία λίθος της ανθρώπινης ιστορίας» που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 1.100 χρόνια – πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία.

Ο τόμος που έρχεται από τον ένατο αιώνα και αναφέρεται ως Codex Sassoon, είναι ένας κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ των κυλίνδρων της Νεκράς Θάλασσας και της σημερινής Βίβλου.

  • Προσφέρεται από τον οίκο Sotheby’s με εκτίμηση 30-50 εκατομμυρίων δολαρίων , καθιστώντας το το πιο πολύτιμο ιστορικό έγγραφο ή χειρόγραφο που εμφανίζεται σε δημοπρασία.

Αποτελούμενη από 24 βιβλία χωρισμένα σε τρία μέρη – την Πεντάτευχο, τους Προφήτες και τα Γράμματα – η Εβραϊκή Βίβλος είναι το θεμέλιο του Ιουδαϊσμού και άλλων Αβρααμικών θρησκειών.

Στον Χριστιανισμό , τα κείμενα αναφέρονται ως Παλαιά Διαθήκη και ενσωματώνονται στον βιβλικό κανόνα.

Το Ισλάμ έχει επίσης ιδιαίτερες αναφορές στις ιστορίες της Εβραϊκής Βίβλου, με πολλές από αυτές να περιλαμβάνονται στο Κοράνι και σε άλλα σημαντικά έργα της ισλαμικής λογοτεχνίας.

«Η Εβραϊκή Βίβλος είναι το ιερό, θεμελιώδες κείμενο για τους λαούς σε όλο τον κόσμο», είπε η Σάρον Μιντς, επικεφαλής ειδικός της Ιουδαϊκής του Οίκου δημοπρασιών.

«Στο Codex Sassoon, αποκαλύπτεται μια μνημειώδης μεταμόρφωση στην ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου, φέρνοντας στο φως την πλήρη ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ σε μορφή βιβλίου. [Σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ιστορία του θείου λόγου για χιλιάδες χρόνια και είναι μια μεταμορφωτική μαρτυρία για το πώς η Εβραϊκή Βίβλος έχει επηρεάσει τους πυλώνες του πολιτισμού – τέχνη, πολιτισμός, νόμος, πολιτική – για αιώνες .»

Πριν από τους πρώτους κώδικες (χειρόγραφα σε μορφή βιβλίου) της Εβραϊκής Βίβλου, υπήρχαν μόνο τμήματα ή τμήματα βιβλικών κειμένων σε μορφή κυλίνδρου. Γνωστά ως ειλητάρια της Νεκράς Θάλασσας, χρονολογούνται στον τρίτο αιώνα π.Χ. – αλλά αντιγράφηκαν χωρίς σημεία στίξης ή φωνητικά και δεν περιείχαν στίχους ή κεφάλαια.

Αυτό σήμαινε ότι η σωστή ανάγνωση των κυλίνδρων δεν ήταν εύκολα εμφανής. Αντίθετα, οι Εβραίοι στην αρχαιότητα βασίζονταν σε κληρονομούμενεςπροφορικές παραδόσεις για να κατανοήσουν, να διατηρήσουν και να μεταδώσουν τα λόγια της Εβραϊκής Βίβλου.

  • Ο Codex Sassoon πήρε το όνομά του από τον εξέχοντα σύγχρονο ιδιοκτήτη του, David Solomon Sassoon (1880-1942), ο οποίος συγκέντρωσε την πιο σημαντική ιδιωτική συλλογή εβραϊκών τεχνουργημάτων και εβραϊκών χειρογράφων στον κόσμο.

Βγαίνει σε δημοπρασία από τη συλλογή του Jacqui Safra και θα πουληθεί στη Νέα Υόρκη τον Μάιο.

  • Το ρεκόρ για το πιο πολύτιμο ιστορικό κείμενο και χειρόγραφο που πωλήθηκε σε δημοπρασία κατέχει η πρώτη εκτύπωση του συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο πωλήθηκε για 43 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Richard Austin, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby’s, είπε ότι ο Codex Sassoon είναι «αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά και μοναδικά κείμενα στην ανθρώπινη ιστορία».

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης με τα 2.220 διαμάντια θα φορέσει η Καμίλα στην ενθρόνιση του Κάρολου: Ήταν η γιαγιά της Ελισσάβετ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: