Σαν τα ποντίκια οι τρομοκράτες του ISIS δραπετεύουν μέσα απ’ τα χαλάσματα του σεισμού στη Συρία: Προειδοποιούν για μαζικές αφίξεις στην Τουρκία οι ειδικοί

File photo: Ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους. Φωτογραφία via Wikipedia.




Οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν τα ξημερώματα της Δευτέραςεδάφη στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές και απειλούν την επιβίωση χιλιάδων άλλων.

Αλλά έχουν δημιουργήσει επίσης μια απειλή για την ασφάλεια, με τις τοπικές τρομοκρατικές ομάδες να επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την καταστροφή για τους δικούς τους σκοπούς.

  • Στη Συρία, όπου η απάντηση στους σεισμούς που παρεμποδίζεται από τα απότοκα ενός υπερδεκεατούς βάναυσου εμφυλίου πολέμου , οι τρόφιμοι σε μια φυλακή στα βορειοδυτικά της χώρας ξεσηκώθηκαν μετά τους σεισμούς, με τοπική πηγή να λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον 20 κρατούμενοι έχουν αποδράσει.

Η φυλακή αριθμεί 2.000 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 1.300 πιστεύεται ότι είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είπε η πηγή. Η εγκατάσταση βρίσκεται στη συριακή πόλη Ράτζο, περίπου 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα και περίπου 65 χλμ. από το Χαλέπι.

«Μετά το χτύπημα του σεισμού, η Ράτζο επηρεάστηκε και οι τρόφιμοι με ανταρσία πήραν τον έλεγχο τμημάτων της φυλακής», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της φυλακής στη Ράτζο. «Περίπου 20 κρατούμενοι τράπηκαν σε φυγή… που πιστεύεται ότι είναι μαχητές του ΙΚ».

Ο αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στη φυλακή, ραγίζοντας τοίχους και πόρτες.

 

Ανέτοιμη η Τουρκία να αντιμετωπίσει τώρα απειλές ασφαλείας

Η Τουρκία, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον απόηχο της καταστροφής, είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει απειλές για την ασφάλεια επί του παρόντος, κάτι που λειτουργεί προς όφελος ομάδων όπως ο ISIS.

  •  Στην πραγματικότητα, η μοναδική εστίαση της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του σεισμού θα μπορούσε ακόμη και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν να διεισδύσουν στα σύνορα από τη Συρία.

«Κινητοποιούνται όλες οι δυνατότητες του τουρκικού κράτους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τον σεισμό. Αυτή δεν είναι μια στιγμή που πρέπει να χάσουν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις», δήλωσε ο Δρ Hamoon Khelghat-Doost, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Πανεπιστήμιο Üsküdar της Κωνσταντινούπολης σε συνέντευξή του στη Media Line.

 «Οποιοδήποτε γεγονός, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών, που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ενός έθνους σε ένα θέμα διαφορετικό από την ασφάλεια των συνόρων του, είναι πολύ ευπρόσδεκτο από εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το ISIS».

  •  Ο Khelghat-Doost σημείωσε ότι το ISIS χρησιμοποίησε παρομοίως την πανδημία του κορωνοϊού ως ευκαιρία να αναδιοργανωθεί και να συγκεντρώσει δύναμεις.

 Εκτιμάται ότι χιλιάδες Σύροι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Αυτό, εξήγησε, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εισροή Σύριων προσφύγων που περνούν τα σύνορα προς την Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο και υποστήριξη. Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας ροή πληθυσμών στην περιοχή, προειδοποίησε, φέρει τις δικές της απειλές για την ασφάλεια.

«Είναι κοινή πρακτική από τα μέλη διαφορετικών τρομοκρατικών οργανώσεων να χρησιμοποιούν ανθρωπιστικές τραγωδίες για να περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία. Υπάρχει φόβος ότι η ιστορία θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες», είπε ο Khelghat-Doost.

  •  «Χιλιάδες εξτρεμιστές ζουν κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και παρακολουθούν με ανυπομονησία τις εξελίξεις για να βρουν μια λεωφόρο για να εισέλθουν στην Τουρκία ή να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων», είπε.

Τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας εκτείνονται σε περισσότερα από 500 μίλια. Η διμερής συμφωνία ασφαλείας που υπήρχε κάποτε στα σύνορα διαταράχθηκε από την Αραβική Άνοιξη στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ένα φαινόμενο σε όλη την περιοχή που πυροδότησε επίσης τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Η συνοριακή πολιτική της Τουρκίας έχει αλλάξει με τα χρόνια. Ως απάντηση στον κλιμακούμενο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, η Τουρκία καθιέρωσε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων στα κοινά σύνορα, επιτρέποντας στους Σύρους πρόσφυγες να διαφύγουν στην Τουρκία.

  • Λίγο μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, ωστόσο, η περιοχή της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία καταλήφθηκε από το ISIS, δημιουργώντας μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια.

«Η κατάσταση περιπλέχθηκε καθώς το κενό εξουσίας στη Συρία παρείχε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το ISIS. Η ομάδα ανέλαβε τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία», είπε ο Khelghat-Doost. Η Άγκυρα θεωρεί τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας άμεσες απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Ο Uğur Şener, αναλυτής διεθνούς ασφάλειας με έδρα την Τουρκία, είπε στη Media Line ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες για να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια των συνόρων της, δεδομένου του πλαισίου της παράτυπης μετανάστευσης.

Σχεδόν όλα τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία είναι εξοπλισμένα με φράγμα ασφαλείας, είπε ο Şener. Το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων διαθέτει τώρα ένα σύστημα φωτισμού που περιλαμβάνει έναν θερμικό αισθητήρα για την ανίχνευση κίνησης κοντά στα σύνορα.

 Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Τραγικές σκηνές στην Τουρκία: “Γειά σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε” ενθάρρυναν διασώστες εγκλωβισμένο κοριτσάκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: