Ας δούμε πως η Τουρκία μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Το περιοδικό Economist επιχειρεί να αναλύσει τον Ερντογάν…

FILE PHOΤΟ: Leader of the far-right Danish political party Stram Kurs, Rasmus Paludan, burns a copy of the Kuran, while being watched by police officers, as he protests outside the Turkish embassy in Stockholm, Sweden, 21 January 2023. EPA, Fredrik Sandberg, TT SWEDEN OUT




Τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να θέσει προσκόμματα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να αναλύσει το βρετανικό περιοδικό Economist.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ώθησε τον Rasmus Paludan να κάψει ένα αντίγραφο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη στις 21 Ιανουαρίου.

Ο Paludan, ένας ακροδεξιός Δανός πολιτικός που αρέσκεται στο να τραβάει την προσοχή, είχε κάψει κι άλλες φορές το Κοράνι στο παρελθόν, αλλά η επιλογή της τοποθεσίας του αυτή τη φορά ήταν σημαντική: η Τουρκία καθυστερεί τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η άδεια για την πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχε ο Paludan πληρώθηκε από έναν Σουηδό δημοσιογράφο που κάποτε εργαζόταν σε ένα κανάλι προπαγάνδας του Κρεμλίνου, αν και ο τελευταίος αρνείται οποιαδήποτε τρέχουσα σχέση με τη Ρωσία.

Η καύση του Κορανίου οδήγησε σε αντι-σουηδικές διαδηλώσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ δύο ημέρες αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), ανέστειλε τις συνομιλίες του με τις δύο χώρες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Έχουν περάσει πάνω από εννέα μήνες από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο αδέσμευτο καθεστώς τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξή τους έχει επικυρωθεί από 28 από τα 30 μέλη της συμμαχίας.

Η Ουγγαρία λέει ότι θα την επικυρώσει σύντομα. Ωστόσο, η Τουρκία ζήτησε συγκεκριμένες παραχωρήσεις  από τις δύο χώρες. Οι τρεις χώρες κατέληξαν σε συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι και η Φινλανδία και η Σουηδία υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει αυτό που υποσχέθηκαν. Ωστόσο, η Τουρκία λέει ότι δεν είναι αρκετό.

«Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει και τώρα είναι καιρός να αναλάβει δράση η Τουρκία», δήλωσε στον Economist ο Σουηδός ΥΠΕΞ Tobias Billstrom.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν άρει τα εμπάργκο όπλων που επέβαλαν στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019, ενώ τον Μάρτιο η Σουηδία θα εισαγάγει νομοθεσία που ποινικοποιεί την ένταξη σε τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του PKK, κάτι που απαιτούσε την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της.

Ωστόσο η Τουρκία ζητά επίσης από την Σουηδία να εκδώσει περισσότερα από 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που η Σουηδία θεωρεί ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των αντιφρονούντων που έχουν δικαίωμα ασύλου.

Η στάση της Τουρκίας εξυπηρετεί εν μέρει προεκλογικές σκοπιμότητες. Ο Erdogan αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού και προσπαθεί να διεγείρει τα εθνικιστικά αισθήματα της εκλογικής του βάσης πυροδοτώντας την δυσαρέσκεια για τα υποτιθέμενα φιλοκουρδικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα της Σουηδίας.

Απαιτεί από τη Σουηδία «να μας επιστρέψει αυτούς τους τρομοκράτες» και να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω καύση του Κορανίου προτού δώσει το πράσινο φως για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Cavusoglu), κατηγορεί τη Σουηδία ότι «συμμετέχει στο έγκλημα» της καύσης του Κορανίου.

Οι περισσότεροι Φινλανδοί και Σουηδοί, ωστόσο, εξακολουθούν να αναμένουν από τους Τούρκους να αλλάξουν ταχύτητα μετά τις εκλογές και να επικυρώσουν τις προσχωρήσεις των χωρών τους πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, στις 11 Ιουλίου.

«Πολλές φορές έχουμε δει την εσωτερική πολιτική στην Τουρκία να οδηγεί σε συμπεριφορές όπως αυτή», αναφέρει ο Billstrom. Αυτό όμως μπορεί να αποτελεί ευσεβή πόθο, προειδοποιεί το περιοδικό. Η ικανότητα της Τουρκίας να ασκεί βέτο στις αιτήσεις του ΝΑΤΟ τής δίνει έναν ανέξοδο μοχλό στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Είναι επίσης πιθανό ο Erdogan να πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ‘χαρτί’ αυτό για να πιέσει τις δυτικές χώρες να μειώσουν την υποστήριξή τους στις κουρδικές ομάδες στη Συρία, υποστηρίζει  η Asli Aydintasbas από το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον.

Ο Erdogan λέει τώρα ότι μπορεί να εγκρίνει την αίτηση της Φινλανδίας αλλά όχι της Σουηδίας, προσπαθώντας να σπείρει διχόνοια στο μέχρι τώρα ενιαίο στρατόπεδο  των δύο χωρών, για να αυξήσει την πίεση.

Αυτή η «τακτική σφήνας» δεν θα λειτουργήσει, σημειώνει η Φινλανδή πολιτικός επιστήμονας Teija Tiilikainen. Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ βασίστηκε στην αλληλεγγύη με τη Σουηδία.

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό. Όπως τόσα πολλά ευρωπαϊκά αδιέξοδα, αυτό μπορεί να απαιτεί παρέμβαση από την Αμερική, η οποία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσει μια πολύ καθυστερημένη πώληση μαχητικών f-16 ως διαπραγματευτικό χαρτί για να κάνει τον Erdogan να εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών.

Εν αναμονή της επικύρωσης, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν προστατεύονται από την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη έχουν αναλάβει τη δέσμευση να έρθουν σε βοήθειά τους εάν στο ενδιάμεσο διάστημα δεχθούν κάποια επίθεση, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Economist – A burnt Koran holds back Sweden and Finland from joining NATO

Ο γερουσιαστής Βαν Χόλλεν επιμένει: Η Τουρκία είναι ένας άπιστος και αναξιόπιστος σύμμαχος, δεν πρέπει να αγοράσει τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: