Τάνκερ, δυτικών εταιρειών, ανάμεσά τους και πολλές ελληνικές, κερδοσκοπούν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία: Μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο!

‘Δυτικά τάνκερ, ανάμεσά τους και ελληνικά, αυξάνουν τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου τιμών’. Φωτογραφία via kykmar.gr




Τα δυτικά πετρελαιοφόρα αύξησαν τις μεταφορές ρωσικού αργού τον Ιανουάριο καθώς οι τιμές για τη ναυαρχίδα του ρωσικού πετρελαίου, το αργό Urals διατηρήθηκαν κάτω από το διεθνές ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με πηγές της αγοράς και στοιχεία της Eikon, επισημαίνει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. [..]

Σημειώνεται ότι σκάφη ιδιοκτησίας της ΕΕ, κυρίως από την Ελλάδα, διακίνησαν περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου (Urals) από λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας τον Ιανουάριο – πάνω από το ένα τέταρτο των εξαγωγών της Ρωσίας από τα εν λόγω λιμάνια. [..]

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας που διαχειρίζονται ελληνικές εταιρείες πραγματοποίησαν τουλάχιστον 21 δρομολόγια ρωσικού αργού τον Ιανουάριο σε διάφορους προορισμούς.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες περιλάμβαναν τις TMS Tankers Management (Οικονόμου)Stealth Maritime (Βαφειάς)Kyklades Maritime (Αλαφούζος), Dynacom (Προκοπίου)Delta Tankers (Διαμαντίδης), NGM Energy (Μουνδρέας) και New Shipping (Καλυβόπουλος), σύμφωνα με πηγές παρακολούθησης και αποστολής πλοίων της Refinitiv Eikon.

Η NGM είπε ότι το τάνκερ της, το Ace, είχε απορρίψει αργό πετρέλαιο στη Βουλγαρία.

Οποιεσδήποτε αποστολές πετρελαίου για (χώρες) εκτός ΕΕ πραγματοποιούνται μετά τις 5 Δεκεμβρίου, επιτρέπονται και εγκρίνονται από την ΕΕ καθώς συμμορφώνονται με τον μηχανισμό ανώτατων ορίων τιμών της G7“, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας μέσω email.

«Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζουμε τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ με τη χρήση εξωτερικού ανεξάρτητου τρίτου νομικού συμβούλου για τον έλεγχο όλων των νομικών εγγράφων» πρόσθεσε.

Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό για τα συγκεκριμένα δρομολόγια. Το δεξαμενόπλοιο Karolos, το οποίο διαχειρίζεται η Dynacom, φόρτωσε ρωσικό αργό στο λιμάνι UstLuga τον Ιανουάριο και πρόκειται να εκφορτώσει το πετρέλαιο στη Σίκκα της Ινδίας έως τις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την παρακολούθηση πλοίων της Eikon.

Ομοίως, το Lovina, το οποίο διαχειρίζεται η TMS Tankers, φόρτωσε αργό στο λιμάνι Primorsk της Ρωσίας τον Ιανουάριο και ταξιδεύει επίσης προς την Ινδία.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει εν προκειμένω ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Putin υπέγραψε ένα διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια αργού και διυλισμένων προϊόντων από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες σε χώρες που τηρούν το ανώτατο όριο και σημειώνει περαιτέρω ότι τη Δευτέρα η Μόσχα κυκλοφόρησε το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει αυτό το διάταγμα.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Reuters – Western tankers ramp up Russian oil shipments under price cap

“Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας: Έτσι επωφελείται ο Ερντογάν από τις κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν”… Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν τον Τούρκο “Σουλτάνο”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: