Επίθεση Χίλαρι σε Τραμπ με “αξιοποίηση” και της τραγωδίας με το αιγυπτιακό Airbus




Η Χίλαρι Κλίντον υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών διαμορφώνει πολιτικό κλίμα για τις γενικές εκλογές επιτιθέμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνα απρόβλεπτος, αλλά και ότι δεν διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αποφασιστικά αισιόδοξη ότι θα επικρατήσει του συνυποψηφίου της, Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, η Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε με σκληρότητα στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο σχεδόν ισοψηφεί στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Το αεροσκάφος της EgyptAir

Στη διάρκεια συνέντευξής της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Κλίντον αξιοποίησε την τραγική απώλεια του αεροσκάφους της EgyptAir πάνω από τη Μεσόγειο, προκειμένου να τονίσει ότι ο Τραμπ δεν έχει τις ικανότητες να ενώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, ώστε ν΄ αντιδράσουν από κοινού στις παγκόσμιες απειλές. “Γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά, ενώ χρειαζόμαστε σταθερότητα, δύναμη, αλλά και εξυπνάδα. Έχω καταλήξει ότι δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον.
Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι δε θ’ απαντά στα προσωπικά σχόλια του Τραμπ. “ Μπορεί να λέει ό,τι θέλει,” δήλωσε ή ίδια για τον Τραμπ. Κατά την άποψη της Κλίντον, η περίπτωση της εξαφάνισης του αεροσκάφους της EgyptAir ενισχύει την ανάγκη για την άσκηση ηγεσίας από τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η εξαγγελία του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ έχει στείλει το λάθος μήνυμα στις χώρες με τις οποίες η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεργαστεί στη μάχη κατά των ισλαμιστών. “Λέει πολλά προκληκτικά πράγματα τα οποία καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εδραίωση της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας. Στέλνει ένα μήνυμα ασέβειας, ενώ το ίδιο αυτό μήνυμα καθιστά την κατάσταση στο εσωτερικό των (μουσουλμανικών) αυτών χωρών ακόμη πιο δύσκολη.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας…

Παράλληλα, η Κλίντον άφησε να εννοηθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία στο Δημοκρατικό Κόμμα έχει ολοκληρωθεί, εξαιτίας της (σχεδόν) μη αντιστρέψιμης αριθμητικής υπεροχής που έχει σε αριθμό εκλεκτόρων, παρά την επιμονή του Σάντερς να παραμείνει στην προκριματική κούρσα. “Θα είμαι η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Αυτό πρακτικά έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει τρόπος να μη γίνει έτσι,” τόνισε η Κλίντον.

Πρότεινε επίσης στον Σάντερς να τη βοηθήσει ώστε το Δημοκρατικό Κόμμα να συνταχθεί ενωμένο πίσω από την υποψηφιότητά της. “Είμαι απόλυτα δεσμευμένη για να κάνω το μέρος της προσπάθειας που μου αναλογεί κι ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, ο Γερουσιαστής Σάντερς πρέπει να κάνει κι αυτός τη δουλειά που του αναλογεί,” είπε η ίδια.

Ο Σάντερς, αντιπρόεδρος;

Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, η Κλίντον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιλέξει τον Σάντερς για την αντιπροεδρία της, σε μια προσπάθεια να ενώσει το Δημοκρατικό Κόμμα γύρω από την προεδρική υποψηφιότητά της, καθώς αρνήθηκε ν’ αναφερθεί με λεπτομέρειες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Σαντερς απέρριψε την προτροπή της Κλίντον προς το Γερουσιαστή, να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, δίνοντας έμφαση στις πρόσφατες εκλογικές νίκες του. “Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι ψηφοφόροι στην Ιντιάνα, στη Δυτική Βιρτζίνια, αλλά και στο Όρεγκον διαφώνησαν με τη Χίλαρι Κλίντον. Αναμένουμε ότι οι ψηφοφόροι στους οκτώ προκριματικούς κύκλους που απομένουν, να διαφωνήσουν και πάλι μαζί της,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Μπριγκς, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς.

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ υποστηρίζει ότι όλα παραμένουν ανοιχτά για την επιλογή του στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, τονίζοντας ότι θα παραμείνει στην προεκλογική εκστρατεία κι ότι θ’ αγωνιστεί μέχρι τον τελευταίο εκλέκτορα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, αναφέρουν ότι η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, συζητάει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις προς την πλευρά του Μπέρνι Σάντερς, προκειμένου να διευκολύνει τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου το καλοκαίρι. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι υποστηρικτές του Σάντερς προς την ηγεσία των Δημοκρατικών, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση για την πορεία των συζητήσεων, γύρω από τις αναφερόμενες πρωτοβουλίες .

Πολιτικός στόχος, η Βουλή των Αντιπροσώπων

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στο σύμβουλό του Πολ Μάναφορτ την ευθύνη για τη διεξαγωγή της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και την ευθύνη της στρατηγικής, για την πραγματοποίηση του προεκλογικού αγώνα. Ο Κόρεϊ Λεβαντόφσκι που ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, διατηρεί τον τίτλο του, ενώ θα επιβλέπει την προεκλογική εκστρατεία καθημερινά.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσέλαβε τον Βετεράνο Ρεπουμπλικάνο δικηγόρο A.B. Culvahouse, προκειμένου να επιλέξει τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην προεκλογική του εκστρατεία.
Ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνει τις επιθέσεις του, κατά της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και του συζύγου της πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να ενώσει τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος γύρω από την υποψηφιότητά του, μετά την αποφασιστική νίκη του στην Ιντιάνα που ενίσχυσε τα “ρήγματα” ανάμεσα στις ηγετικές προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων. Στο Καπιτώλιο, ο Μάναφορτ κι άλλοι σύμβουλοι του Τραμπ έχουν συναντήσεις με Ρεπουμπλικανούς που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μια προσπάθεια να δώσουν νέα πολιτική δυναμική στην υποψηφιότητα του Τραμπ, αλλά και να επιτύχουν τον εμπλουτισμό της προεκλογικής εκστρατείας του με νέες ιδέες. “Ο Μάναφορτ ξεμένει από ιδέες και αρκετοί παραθέτουν διάφορες προτάσεις,” δηλώνουν χαρακτηριστικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ προσπαθεί ιδιαίτερα να προσεγγίσει τη συντηρητική ομάδα που είναι γνωστή ως “Freedom Caucus,” που αποτελείται από Ρεπουμπλικάνους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο να εκμεταλλευτεί την πολιτική επιρροή που αυτή η ομάδα ασκεί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι συναντήσεις του Μάναφορτ στο Καπιτώλιο εξελίχθηκαν θετικά, παρά τον αρχικό προβληματισμό που διατύπωναν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μάναφορτ συναντήθηκε επίσης με το Γερουσιαστή Μάικ Λιου από τη Γιούτα, που είναι γνωστός Ρεπουμπλικάνος για τη συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις “Tea Party.” Ο Λιου ήταν θερμός υποστηρικτής του Τεντ Κρουζ για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, ενώ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο της προεδρικής υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιου, στη συνάντηση που έγινε συμμετείχε και ο Γερουσιαστής, Τζεφ Σέσιονς από την Αλαμπάμα, που είναι σημαντικός σύμβουλος του Τραμπ.

Κομματική ενότητα

Οι κινήσεις της Χίλαρι Κλίντον δείχνουν ότι προετοιμάζεται για ν’ αντιμετωπίσει κατά μέτωπον τον Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγοντας ζητήματα στα οποία διαθέτει εμπειρία, από τη θητεία της, στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα, προσπαθεί να εδραιώσει την εντύπωση ότι ο προκριματικός κύκλος των Δημοκρατικών έχει τελειώσει, ωθώντας πολιτικά την ηγεσία του κόμματος να προχωρήσει σε συμβιμαστικές κινήσεις προς τον Μπέρνι Σάντερς, ώστε να εξασφαλιστεί η κομματική ενότητα κατά της (ενδεχόμενης) προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να κατευνάσει τους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, μέσω μιας σειράς συναντήσεων του επιτελείου του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων του κόμματος στην Ουάσιγκτον, έχοντας ως κεντρική επιδίωξη την ενότητα της παράταξης, αλλά και τη συστημική προσαρμογή του ίδιου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: