Σε επιφυλακή μέχρι αύριο για ακραία φαινόμενα σε όλη τη χώρα: Από αργά το απόγευμα “συνέρχεται” η Αττική * Η πορεία των καταιγίδων [videos]

Κόσμος κρατάει ομπρέλες κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης στην Αθήνα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Αττικής, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην περιοχή τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τόσο την Αττική όσο και πολλές άλλες περιοχές της χώρας .

Παράλληλα παραμένει η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων. Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τα έντονα φαινόμενα έχουν επηρεάσει τόσο την περιφέρεια όσο και την Αθήνα, όπου καταγράφονται μεγάλα ύψη βροχής και χαλάζι, με συνέπεια να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Λίγα λεπτά πριν τις 11:00, στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου έφτασε επείγον μήνυμα του 112.

  • Στο οδικό δίκτυο, τα περισσότερα προβλήματα -όπως σε Πειραιώς, Κηφισό και Βουλιαγμένης- έχουν αποκατασταθεί.

Η Πυροσβεστική έχει λάβει 35 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές όπως Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Μαρούσι, Λυκόβρυση, 11 κλήσεις για ανελκυστήρες, αλλά και κλήσεις για κοπή δέντρων.

Καταιγίδες και φαινόμενα σε όλη τη χώρα

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται από χθες στη Ζάκυνθο, η στάθμη του Ευρώτα στη Λακωνία έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ μηνύματα από το 112 αποστέλλονται από την Πολιτική Προστασία στις περιοχές που μπαίνουν στο επίκεντρο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ηδη, εκτός από κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας μήνυμα έχουν λάβει οι κάτοικοι της Αττικής, της Εύβοιας, της Μαγνησίας, της Λέσβου, της Χίου, της Κέρκυρας, ενώ νέο μήνυμα εστάλη πριν από λίγο στην Αχαϊα.

Το μεσημέρι σήμερα ενεργεοποιήθηκε το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα [ισχυρές καταιγίδες – θυελλώδεις ανέμους] τις επόμενες ώρες σε Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία.

 

Κακοκαιρίας συνέχεια Παρασκευή και Σάββατο

Βροχές αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα και σε άλλα σημεία στα κεντρικά και στα νότια, με μικρότερη ένταση, και την Παρασκευή. Εξαίρεση θα αποτελέσει το Ανατολικό Αιγαίο, όπου τα φαινόμενα μπορεί να είναι πιο έντονα. Και το Σάββατο μπορεί να έχουμε επίσης κάποια φαινόμενα.

Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για την εξέλιξη της κακοκαιρίας για το υπόλοιπο της Πέμπτης και για την Παρασκευή.

Για σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και στις Σποράδες, με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.
Στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικώς στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία.
Από αργά το απόγευμα στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Αύριο, Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και στις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Παρασκευή στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.




 




 




Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κλειστά σήμερα απογευματινά και εσπερινά σχολεία στην Αττική λόγω κακοκιαρίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: