Ο Ερντογάν θα κρατήσει όμηρους τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για όσο διάστημα πιστεύει ότι θα τον ωφελήσει…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στα τσιράκια του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το Bloomberg σε ρεπορτάζ των Kati Pohjanpalo, Natalia Drozdiak και Selcan Hacaoglu τονίζει ότι νέες εντάσεις φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα, αφού διαδηλωτές στη Στοκχόλμη που συνδέονται με τα κουρδικά κινήματα κρέμασαν ένα ομοίωμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωθώντας την Τουρκία να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Σουηδία για να πατάξει τις παράνομες ομάδες.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Turkish President Erdogan Keeps the World Guessing on NATO Expansion – Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να έχει τον κόσμο να αναρωτιέται για την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Σημειώνονται τα εξής:

Τώρα, με τις τουρκικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο, και ο Ερντογάν να υπαινίσσεται επανειλημμένα ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει τον Μάιο για να κρατήσει την αντιπολίτευση ασταθή, η κατάσταση φαίνεται πιο αδιέξοδη — ακόμα κι αν οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είναι βέβαιοι ότι θα επιλυθεί στο τέλος, ενδεχομένως εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Η αντίθεση της Τουρκίας ήταν έκπληξη, καθώς δεν είχε εγείρει αντιρρήσεις νωρίτερα. Μια συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, επέτρεψε στη διαδικασία να προχωρήσει, αλλά η θέση της Άγκυρας έχει αλλάξει ελάχιστα.

Για τον Ερντογάν, η επιρροή που έχει τώρα στη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι δυνητικά ένα πολιτικό δώρο, μετά από χρόνια που αισθάνεται ότι οι σύμμαχοι του έχουν αγνοήσει τις ανησυχίες του για την τρομοκρατία. «Ήταν πολύ δυσαρεστημένος με αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ και είμαι σίγουρος ότι ήθελε να προωθήσει τις θέσεις του στην ευρύτερη σφαίρα του ΝΑΤΟ, αποκτώντας επιρροή από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας», είπε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto για τον Ερντογάν σε μια συνέντευξη στη σουηδική Εφημερίδα Dagens Nyheter το Σάββατο.

Η προώθηση των αιτημάτων επιτρέπει κυρίως στον Ερντογάν να φαίνεται ισχυρός στους ψηφοφόρους, καθώς επιδιώκει να παρατείνει την κυριαρχία του για άλλα πέντε χρόνια. «Ο Ερντογάν θα κρατήσει όμηρους τη Φινλανδία και τη Σουηδία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ για όσο διάστημα πιστεύει ότι θα τον ωφελήσει», δήλωσε η Minna Alander, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. Ο ηγέτης της Τουρκίας πιθανότατα εξετάζει εάν υπάρχει περισσότερο όφελος για αυτόν να επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών πριν ή μετά τις εκλογές, είπε.

Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι τα ζητήματα θα επιλυθούν στο τέλος, πιθανότατα μετά τις εκλογές της Τουρκίας. Κάποιος σημείωσε ότι ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ λειτουργεί τελικά προς όφελος της Τουρκίας, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.

  • Στρατηγική των ΗΠΑ

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη που ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχει ακόμα ένα θέμα: οι ΗΠΑ, η πιο ισχυρή χώρα στη στρατιωτική συμμαχία, έχουν ρίξει το βάρος τους στα σκανδιναβικά κράτη. Χρησιμοποιούν επίσης μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως δέλεαρ για την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία ότι το Κογκρέσο ενδέχεται να μην εγκρίνει την πώληση των αεροσκαφών, εκτός εάν η Άγκυρα επικυρώσει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνδέουν τα ζητήματα, είπε πρόσωπο που γνωρίζει, αλλά η κυβέρνηση Biden σταμάτησε λίγο πριν πει στην Άγκυρα ότι η απόκτηση των αεροσκαφών συνεπάγεται μόνο με την έγκριση της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Αυτό αφήνει στον Ερντογάν να αποφασίσει αν ή πότε θα υποκύψει στην πίεση της Ουάσιγκτον. Οι Φινλανδοί φορείς χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι ελπίζουν σε πρόοδο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους που ξεκινά στις 11 Ιουλίου. Οι σκανδιναβικές χώρες ελπίζουν να συμμετάσχουν ως μέλη, αλλά ως επίσημοι προσκεκλημένοι να ενταχθούν στη συμμαχία θα είναι εκεί σε κάθε περίπτωση.

  • Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Η καθυστέρηση της ένταξης σημαίνει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν καλύπτονται ακόμη από τη δέσμευση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ (άρθρο 5).

Όμως ο κίνδυνος για την ασφάλεια μετριάζεται από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι να τις υπερασπιστούν, εάν δεχθούν επίθεση πριν γίνουν πλήρη μέλη. «Είναι αδιανόητο ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα αντιμετωπίσουν στρατιωτικές απειλές χωρίς το ΝΑΤΟ να αντιδράσει σε αυτό», είπε ο Stoltenberg.

Υπάρχει επίσης μειονέκτημα στην επ’ αόριστον αναστολή των υποψηφιοτήτων για τις Σκανδιναβικές χώρες: όσο περισσότερο περιμένει ο Ερντογάν, τόσο περισσότερες ερωτήσεις θα τίθενται από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με το πόσο αφοσιωμένος είναι στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των συμμάχων – ή αν παίζει στα χέρια της Ρωσίας.

Οι προτάσεις ότι η Τουρκία σέρνει τα πόδια της για να κάνει τη χάρη στη Ρωσία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αποτελούν απάρνηση για τις ανησυχίες της Τουρκίας για το PKK, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών.

ΠΗΓΗ: Bloomberg σε ρεπορτάζ των Kati Pohjanpalo, Natalia Drozdiak και Selcan Hacaoglu

Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν: Τρίτος και ασθμαίνων σε σχετική δημοσκόπηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: