Την πρωτοβουλία “KLEPTOCRACY ARCHIVE” ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Hudson




Σε εκδήλωση στο Hudson Institute ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία Kleptocracy Archive, η οποία αφορά σε καταγραφή παράνομων δραστηριοτήτων προσώπων που προέρχονται από απολυταρχικά καθεστώτα, ουσιαστικά από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κυρίως από τη Ρωσία.

Το αρχείο αφορά περίπου 100 πρόσωπα και 100.000 σελίδες με πληροφορίες για δημοσιεύματα, επιχειρηματικές εκθέσεις, τραπεζικά δεδομένα, και δικηγορικές υποθέσεις. Αυτό που προσθέτει η εν λόγω πρωτοβουλία, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, είναι ότι όλη αυτή η πληροφορία μέχρι πρότινος ήταν αποσπασματική.
Σε φυλλάδιο που αναλύει την πρωτοβουλία, επισημαίνεται ότι τίποτε δεν θα μπορούσαν να πετύχουν στο δυτικό κόσμο οι κλεπτοκράτες αν δεν είχαν συνεργάτες στη Δύση, όπως τραπεζίτες, δικηγορικά, μεσιτικά και λογιστικά γραφεία.

Ειδικά για τον τραπεζικό τομέα υπογραμμίζεται ότι οι «κλεπτοκράτες» είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο να βρίσκουν πρόσβαση στο δυτικό τραπεζικό σύστημα. Ως πιο δημοφιλείς προορισμοί επενδύσεων αναφέρονται κατά σειρά η Κύπρος, η Ελβετία και οι Βερμούδες.

Αναφορικά με τη διαδικασία με την οποία φεύγουν τα χρήματα από τη Ρωσία σημειώνεται ότι σε πρώτο στάδιο, μόλις βγουν από τη χώρα πηγαίνουν σε κάποια οφσόρ τράπεζα, μετονομάζονται ξένα χρήματα και επιστρέφουν αλλά με ασαφή κάτοχο. Αυτή η πρώτη φάση της μεταφοράς χρημάτων σε καθημερινή βάση γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι αν οι συνθήκες στη Ρωσία ξαφνικά επιδεινωθούν δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν εκεί τα χρήματα. Όταν το 2014 οι κυρώσεις οδήγησαν το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση, η Κύπρος δέχθηκε 24,3 $δις ενώ επέστρεψαν στη Ρωσία μόλις 5,87 $δις.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται ότι η αναζήτηση ασφαλών προορισμών για το χρήμα των «κλεπτοκρατών» οδηγεί στα ύψη τη μεσιτική αγορά σε Λονδίνο και Ν.Υ.

Ένα δεύτερο στάδιο αφορά την απόκτηση ειδικής βίζας για τους πλούσιους Ρώσους. Για τις ΗΠΑ ο τύπος βίζας είναι ΕΒ-5 και απαιτείται επένδυση (800.000$), για το Η.Β. ισχύει η Tier1 με ελάχιστη επένδυση τα 2 εκατ. Λίρες. Εδώ υπογραμμίζεται ότι σε χώρες όπως η Λετονία, Πορτογαλία, Ελλάδα και αλλού, το ποσό ελάχιστης επένδυσης είναι μικρότερο. Η Μάλτα παρέχει όχι μόνο βίζα αλλά και διαβατήρια, για 650.000 ευρώ και επιπλέον 500.000 επένδυση. Αντίστοιχες διευκολύνσεις προσφέρουν διάφορα κρατίδια στην Καραϊβική.

Το τρίτο στάδιο αφορά στην ένταξη του «κλεπτοκράτη» μέσα στα υψηλά κλιμάκια της κοινωνίας στη χώρα που επενδύει και γίνεται μέσω της αγοράς ποδοσφαιρικών ομάδων, έργων τέχνης, δωρεών σε ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, όπως στην περίπτωση του γυιού του Καντάφι, ο οποίος συναναστρέφονταν τον Τόνι Μπλαιρ και τη βασιλική οικογένεια. Όλα αυτά γίνονται μέσω μεσολαβητών και λόμπι.

Δημοσιογράφοι που ενδεχομένως θα ασκήσουν κριτική στους κλεπτοκράτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν Βρετανούς «λιβελογράφους» δικηγόρους που άμεσα θα τους κατηγορήσουν ότι πλήττουν το κύρος των πελατών τους.

Στην εκδήλωση στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων η συγγραφέας του βιβλίου «η Κλεπτοκρατία του Πούτιν» Karen Dawisha υποστηρίχθηκε ότι η πρωτοβουλία αναλήφθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό της Ουάσιγκτον για το θέμα και να βοηθήσει τις ίδιες τις χώρες όπου συμβαίνει η «κλεπτοκρατία».
Υπογραμμίστηκε ότι Πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το Καίμπριτζ και πολλές δεξαμενές σκέψης στην Ουάσιγκτον δέχονται δωρεές και άλλες «κλεπτοκρατικές» χώρες, προσωπικότητες σαν τον Κίσινγκερ κάνουν χρυσές δουλειές με τη Ρωσία.

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι και ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχθεί χρήματα από «κλεπτοκράτες» για ξενοδοχείο του στη Ν.Υ. καθώς και η Χίλαρυ Κλίντον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: