Κόλαφος από Guardian σε Μπόρις, Ελισάβετ και Κάρολο: «Παζάρευαν» νόμους για να μην θιγούν τα έσοδα τους από το Δουκάτο της Κορνουάλης

FILE PHOTO Britain’s King Charles III EPA/ANDREW BOYERS / POOL MAXPPP OUT




Η κυβέρνηση ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο την άδεια να εγκρίνει τον «παγκοσμίως κορυφαίο» περιβαλλοντικό νόμο μετά το Brexit, επειδή οι νόμοι που απαιτούν από τους ιδιοκτήτες γης να ενισχύσουν την προστασία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Αυτό αποκαλύπτει η Helena Horton στην εφημερίδα Guardian με τίτλο Revealed: ministers sought Charles’s consent to pass conservation laws affecting his business

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ρεμπέκα Πάου έγραψε στον τότε Πρίγκιπα της Ουαλίας το 2019 για να ρωτήσει εάν θα αποδεχόταν το άρθρο 7 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, το οποίο έγινε νόμος τον Νοέμβριο του 2021.

Αναφέρεται στην ανάγκη «να διατηρηθεί η εικόνα του εδάφους με φυσικό περιβάλλον ή φυσικούς πόρους ή αν αποτελεί τόπο αρχαιολογικού, αρχιτεκτονικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος». Όσοι παραβιάζουν τις συμφωνίες για την προστασία ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόστιμα.

Όταν η πράξη έγινε νόμος, οι υπουργοί την επαίνεσαν ως όφελος της Βρετανίας μετά το Brexit. Στη συνέχεια, ο γραμματέας περιβάλλοντος George Eustace δήλωσε: «Δίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο».

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχασε στη συνέχεια τη δική της νομική προθεσμία για τον καθορισμό των στόχων που αποκάλεσε ως «φιλόδοξους» περιβαλλοντικούς νόμους. Όταν όντως εμφανίστηκαν, με μήνες καθυστέρηση, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προστασία ανέφεραν ότι οι στόχοι για τη φύση, τον καθαρό αέρα και το νερό ήταν ανυπόφοροι και δεν θα αποδώσουν τα υποσχεθέντα περιβαλλοντικά οφέλη μέχρι το 2030.

Στις επιστολές, που αποκαλύφθηκαν το Σάββατο και εστάλησαν τον Οκτώβριο του 2019, η Πάου ενημερώνει τον Κάρολο: «Αυτό το νομοσχέδιο περιέχει μέτρα για τα συμβόλαια προστασίας που επηρεάζουν τα συμφέροντα του στέμματος, του Δουκάτου του Λάνκαστερ και του Δουκάτου της Κορνουάλης. Το μέρος 7 (συμφωνίες προστασίας ) του νομοσχεδίου ισχύει για τη γη του στέμματος όπως ισχύει για οποιαδήποτε άλλη γη.»

Αυτά τα συμβόλαια προστασίας είναι νέες συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών γης σε ορισμένες περιοχές βιοποικιλότητας και εθνικά σημαντικές που απαιτούν από τον ιδιοκτήτη γης να μην αναλαμβάνει ορισμένες περιβαλλοντικά καταστροφικές ή ρυπογόνες δραστηριότητες.

Οι επιστολές δείχνουν ότι ο ιδιωτικός γραμματέας του πρίγκιπα, Κλάιβ Άλντερτον, απάντησε στον Πάου, δίνοντας τη συγκατάθεσή του για το νόμο, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν «ικανοποιημένος .

Το Δουκάτο της Κορνουάλης φέρνει περίπου 21 εκατομμύρια λίρες ετησίως για τον δούκα και την οικογένειά του. Τα έσοδα από το κτήμα περνούν στον πρίγκιπα της Ουαλίας, τώρα γιο του Καρόλου, Γουίλιαμ, ο οποίος τα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες, φιλανθρωπικές και ιδιωτικές του δραστηριότητες. Το δουκάτο αποτελείται από περίπου 53.000 εκτάρια (130.000 στρέμματα) γης σε 23 κομητείες, κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία, και σε πολλές περιοχές φυσικής ομορφιάς και σημασίας που επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς στόχους.

Ο Κάρολος στο παρελθόν είχε παρέμβει στις κυβερνητικές υποθέσεις όταν απείλησε να επηρεάσει τις επιχειρήσεις του. Πέρυσι, ο Guardian αποκάλυψε ότι εκμεταλλεύτηκε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία για να υποχρεώσει τους υπουργούς της κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ το 1992 να αλλάξουν κρυφά έναν προτεινόμενο νόμο προς όφελος της περιουσίας του.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η αείμνηστη Βασίλισσα και ο μεγαλύτερος γιος της έλαβαν εκ των προτέρων αντίγραφα σχεδίων νόμων, ώστε να μπορέσουν να εξετάσουν εάν η νομοθεσία επηρέαζε τις δημόσιες εξουσίες ή τα ιδιωτικά περιουσιακά τους στοιχεία, όπως το κτήμα του Δουκάτου της Κορνουάλης ή το ιδιόκτητο κτήμα στο Sandringham. Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από την γνωστή βασιλική συγκατάθεση – μια τυπική διαδικασία που κάνει ένα νομοσχέδιο να γίνει νόμος.

Οι έρευνες για τη συγκατάθεση της Βασίλισσας του Guardian κατέληξαν ότι η διαδικασία είχε χρησιμοποιηθεί από την αείμνηστο μονάρχη τις τελευταίες δεκαετίες για να ασκήσει ιδιωτικά πιέσεις για αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, ζητήθηκε από τους υπουργούς να εξασφαλίσουν την έγκριση από αυτήν ή τον γιο της για περισσότερες από 1.000 κοινοβουλευτικές πράξεις προτού εφαρμοστούν.

Περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της μίσθωσης που έγινε νόμος το 1993, όπου υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Κάρολος άσκησε πίεση στους εκλεγμένους υπουργούς για να εξασφαλίσει μια εξαίρεση για να εμποδίσει τους ενοικιαστές του να έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν τα δικά τους σπίτια.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων αρνήθηκε να σχολιάσει. Υπήρξε επικοινωνία και με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για σχόλια.

Με πληροφορίες από theguardian.com 
Ελλάδα Αθήνα 

Αγριάδες στους Peaky Blinders; Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά στον Πολ Άντερσον, τον απολαυστικά “ασταθή” Άρθουρ Σέλμπι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: