WSJ: Αποπληρωμή ελληνικών δανείων από το 2040 έως το 2080 προβλέπει πρόταση του ΔΝΤ




Tο ΔΝΤ πιέζει την Ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους και κεφάλαιο μέχρι το 2040, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Το Ταμείο επιθυμεί τα δάνεια της Ελλάδας να αποπληρωθούν σταδιακά στις επόμενες δεκαετίες, μέχρι το 2080. Τα ελληνικά επιτόκια αποπληρωμής προς την Ευρωζώνη για τα επόμενα 30-40 θα πρέπει να οριστούν στο 1,5% με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβληθούν μέχρι το χρέος να αρχίσει να απομειώνεται, σημειώνει η εφημερίδα.

Η πρόταση του Ταμείου που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα θέλει την ετήσια ελληνική επιβάρυνση για πληρωμές τόκων και δανείων κάτω του 15% του ΑΕΠ, καθώς το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο σχετικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, μακροπρόθεσμα.

Η πρόταση του ΔΝΤ κινείται μακράν πέραν των όσων οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν. Οι χώρες της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι διστακτικές να αποδεχθούν μια τόσο μεγάλη παραχώρηση σχετικά με τα δάνεια που παραχώρησαν στην Ελλάδα και φτάνουν τα 200 δισ. ευρώ – άλλα τουλάχιστον 60 δισ. προβλέπονται από το νέο πρόγραμμα.

Όμως η Γερμανία, η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρωζώνη, θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ που ακόμα δεν έχει ενταχθεί στη νέα ελληνική συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί την συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί για την συμμετοχή του Ταμείου. Η ίδια και πολλοί βουλευτές της πιστεύουν πως χωρίς το ΔΝΤ η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να επιβάλει οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα. Η Κομισιόν θεωρείται από το Βερολίνο πως τηρεί πολύ εφεκτική στάση έναντι της Ελλάδας.

Το πρόβλημα της Μέρκελ

Το ΔΝΤ όμως επιμένει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα εκτός αν η Ευρωζώνη προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους. Αλλιώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, διατείνεται, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.
Μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί να περάσει από τη γερμανική βουλή και να ψηφιστεί από αυτή, με την πιθανότητα να καταψηφιστεί από τους Γερμανούς βουλευτές να είναι μεγάλη και την ακροδεξιά να καραδοκεί.

Οι Γερμανοί θέλουν μόνο μικρή αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, τώρα, αναβάλλοντας τις σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να περάσουν από τη βουλή, το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017. Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ επιχειρώντας να βρουν μια φόρμουλα που θα βεβαιώνει το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2018.

Αν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους η Ευρωζώνη θα πρέπει να δώσει τα επόμενα προς την Ελλάδα χρήματα χωρίς το εδρεύων στην Ουάσινγκτον Ταμείο. Πολλοί πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα συνεχιστούν αργότερα.

Ωστόσο μια συμφωνία για το χρέος θα είναι πολιτικά πιο δύσκολη για τη Γερμανία το 2017 – έτος εκλογών – αναφέρουν αξιωματούχοι. Η αποτυχία δε να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει με τους ευρωπαϊκούς όρους στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει πως τερματίζεται ο ρόλος του στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον τομέα της παραχώρησης τεχνικών συμβουλών. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την Μέρκελ.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε συμφωνία στις 24 Μαΐου, επιτρέποντας εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα. Άλλοι όμως πιστεύουν πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Το ΔΝΤ βρίσκεται σε σύγκρουση, επίσης, με την Ευρωζώνη, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Μια λύση πρέπει να βρεθεί έως τον Ιούνιο, όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλα έξοδα που τα μικρά της αποθέματα δεν μπορούν να καλύψουν.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο έβδομο έτος της προβληματικής προσπάθειας διάσωσής της και ακόμα αναζητά την ανάκαμψη. Η χώρα έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της το οποίο και προκάλεσε την κρίση χρέους που βιώνει. Όμως τα προγράμματα που επέβαλαν ΔΝΤ και Ευρώπη περιλάμβαναν μέτρα λιτότητας που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ της, μέχρι τώρα, προκαλώντας πτώση κατά 25% της οικονομίας της χώρας σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

http://www.wsj.com/articles/imf-wants-eurozone-debt-relief-for-greece-until-2040-1463468493

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: