Ας φωνάζει ο Ερντογάν… Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ καθυστερεί, αλλά έχουν ήδη διαμορφωθεί τετελεσμένα: Οι δύο χώρες προστατεύονται

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζει …κήπους και συντριβάνια!!! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Οι «γκρίζες ζώνες» είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους πολιτικούς που ασχολούνται με θέματα Ασφαλείας. Η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος αυξάνονται, καθώς οι επιθετικοί παίκτες ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να διαμορφώσουν τα πράγματα υπέρ τους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Ουκρανίας:

Το 2008, η χώρα έλαβε την υπόσχεση από το ΝΑΤΟ ότι θα συμπεριληφθεί στη Συμμαχία, όμως δεν της δόθηκε σκοπίμως ημερομηνία ένταξης για να μην προκληθεί η Ρωσία. Η υπόσχεση της εισδοχής χρησίμευσε περισσότερο για να προσδεθεί η Ουκρανία στη Δύση.

Γι’ αυτό και το 2014 η Ουκρανία ήταν ανυπεράσπιστη, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και ξεκίνησε πόλεμο στο Donbass. Αυτό ίσχυε επίσης και όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022 (…)

Τα παραπάνω αναφέρει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της Süddeutsche Zeitung στις Βρυξέλλες, Hubert Wetzel. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα παρόμοιο πρόβλημα στο Βορρά. Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν την περασμένη άνοιξη την επί δεκαετίες ουδετερότητά τους και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα Κοινοβούλια 28 από τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας έχουν ήδη επικυρώσει την ένταξη των χωρών αυτών. Μόνο στην Ουγγαρία και την Τουρκία δεν έχουν λάβει χώρα οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες(…)

Αυτό εν προκειμένω δεν αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα (…) Γι’ αυτό και η Συμμαχία έχει ήδη de facto θέσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία υπό την προστατευτική της ομπρέλα, παρά τις εκκρεμείς επικυρώσεις στην Ουγγαρία και την Τουρκία.

Για νομικούς λόγους, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να το πει αυτό ανοιχτά. Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Γενικός Γραμματέας του Jens Stoltenberg επαναλαμβάνει ότι είναι «αδιανόητο το ΝΑΤΟ να μην ενεργήσει», εάν απειληθεί η Ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας (…)

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ προωθεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στις δομές και τους θεσμούς της Συμμαχίας χωρίς να περιμένει το «Ναι» της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Οι διπλωμάτες των δύο χωρών συμμετέχουν στις συναντήσεις των συναδέλφων τους στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι αξιωματικοί των δύο χωρών είναι ενσωματωμένοι στα Επιτελεία της Συμμαχίας, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι λαμβάνουν επίσης ενημέρωση από τη Συμμαχία.

Στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η σαφής πλειοψηφία των κρατών πιστεύει ότι οι Βόρειοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο ως πραγματικά μέλη παρά ως απλοί υποψήφιοι (…)

Το πότε θα τελειώσει αυτός ο αποκλεισμός, ο οποίος βλάπτει τη φήμη του ΝΑΤΟ ως ενωμένης Συμμαχίας, παραμένει αβέβαιο. Το ουγγρικό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την ένταξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όμως η Τουρκία πατάει σταθερά το φρένο, παρά το γεγονός ότι η Σουηδία έχει ανταποκριθεί στα περισσότερα από τα αιτήματα του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan). Μεταξύ άλλων, η Στοκχόλμη έχει άρει την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία και έλαβε αποστάσεις από κουρδικές ομάδες, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ωστόσο, ο Erdoğan ζητεί και την έκδοση του αντιπολιτευόμενου Τούρκου δημοσιογράφου Bülent Keneş, ο οποίος κατέφυγε στη Σουηδία. Δεδομένου ότι τα σουηδικά δικαστήρια την έχουν ήδη απορρίψει, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης δεν βλέπει καμία δυνατότητα συμμόρφωσης με το αίτημα. «Η Τουρκία θέλει πράγματα που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Ulf Kristersson.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει τώρα η ελπίδα ότι ο Erdoğan θα σταματήσει τα παιχνίδια του το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Σε αυτήν ο Stoltenberg θα ήθελε να καλωσορίσει απολύτως επισήμως τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως νέα πλήρη μέλη της Συμμαχίας.

Τίτλος: «Έξοδος από τη “γκρίζα ζώνη”» και
Υπότιτλος: «Όσο η Τουρκία εμποδίζει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες στο Βορρά της Ευρώπης δεν δικαιούνται επίσημης στρατιωτικής βοήθειας. Όμως από καιρό έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Μια ματιά στα παρασκήνια»

ΠΗΓΗ: Süddeutsche Zeitung – Του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες, Hubert Wetzel

Ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα των F-16 (της Τουρκίας): Ακόμα και αν η Αθήνα πει “ναι”, ο κ. Μενέντεζ και η Ομογένεια θα πουν “όχι”, διότι ΔΕΝ πρέπει… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: