FILE PHOTO: Φάρμακα σε ράφια φαρμακείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζουν εδώ και καιρό ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, αντιβηχικά και αντιφλεγμονώδη με το υπουργείο Υγείας να φέρνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων, η αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ελλειπτικών φαρμάκων και η μη εξαγωγή τους.
Παράλληλα στη χώρα μας συνεχίζονται οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες με ποινή την αναστολή λειτουργίας τους, στις περιπτώσεις που αρνούνται τους ελέγχους ή διατηρούν αποθεματικό.
Η μεγάλη έξαρση των ιώσεων και της γρίπης, που είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση παραγωγής σκευασμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα τις σημαντικές ελλείψεις στα φάρμακα.
Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Ευγενίδη, Πρ. Ένωσης Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Παίρνοντας τα μέτρα για τον κορωναϊό που είχαμε μηδενίσει ουσιαστικά τις υπόλοιπες ιώσεις.
Ήταν λογικό η φαρμακοβιομηχανία, οι εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους. Θα πρέπει να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή το αντιμετωπίζουμε στα εποχικά σκευάσματα, δηλαδή αντιπυρετικά, αντιβηχικά και η βιομηχανία δεν ήταν έτοιμη παραγωγικά… λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης» λέει ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ΓΓ Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών.
Συνηθισμένο το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα και στην Κρήτη, όπου ασφαλισμένοι με μία συνταγή στο χέρι αναζητούν τα φάρμακά τους από την μία πόλη στην άλλη.
Ο κόσμος να δείξει λίγη κατανόηση, ζητά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης κ. Άρης Σκουντάκης:
«Όταν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή να ακούει τον επιστήμονα φαρμακοποιό όσον αφορά την αντικατάσταση και αν χρειαστεί και με την συνεργασία του γιατρού ο φαρμακοποιός να δει πως μπορεί να διαχειριστεί την συνταγή».
Το υπουργείο Υγείας λαμβάνει επιπλέον μέτρα μεταξύ των οποίων επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων, ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζουν τη συνταγογράφηση, αλλά και αύξηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
Την εκτίμηση ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων θα εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Όπως είπε «Καταρχήν έχουμε γενόσημα φάρμακα για τα αντιπυρετικά σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε όλοι είναι ότι αντιπυρετικά και γενικά παυσίπονα υπάρχουν, σε άλλες ονομασίες, αλλά πάντως υπάρχουν».
Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη «συνταγή»: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση.
Αλλά είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα».
«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών» αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και συνεχίζει:
«Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την παγκόσμια διάσταση του θέματος».
Ο ΓΓ. της ΚΕ ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει μτεταξύ άλλων ότι: «Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η υγεία θυσιάζεται στο βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα, που πουλιέται, αγοράζεται και διακινείται, ανάλογα με το κέρδος και ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς».
Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει «καμμία ευθύνη». Πρόκειται πραγματικά για την πιο «ανεύθυνη» κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, σχολιάζει η Ελληνική Λύση.
«Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας πάνω στο φάρμακο» σχολίασε ο Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.
Σοβαρότατο πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων εντοπίζεται στη χώρα κυρίως στα παιδιατρικά σκευάσματα.
Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε σε παρέμβαση αποστέλλοντας επιστολή στην αρμόδια επίτροπο της ευρωπαϊκής ένωσης ζητώντας να υπάρξει κεντρική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι σε φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες και καταγραφή των αποθεμάτων.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE