Παπάδες-κατάσκοποι και καταδότες: Εργαλείο πολέμου η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία * Επιχείρηση καταστολής από Ζελένσκι [videos]

FILE PHOTO: Πλήρως ταυτισμένος με τον Πούτιν ο Πατριάρχης Κύριλλος ευλόγησε… την εισβολή και συνέβαλε και στην επιστράτευση… δίνοντας άφεση αμαρτιών. Screenshot via You Tube




Στην ενεργή πολεμική – κυριολεκτικά – δράση της ρωσικής εκκλησίας στην Ουκρανία αναφέρεται αναλυτικό δημοσίευμα των New York Times, καταγράφοντας τα πιο εντυπωσιακά μέχρι σήμερα συμπεράσματα των ερευνών των ουκρανικών αρχών για την καταστολή της δραστηριότητας των καθοδηγούμενων από την Μόσχα ιερέων αλλά και κατασκόπων που εμφανίζονται ως μοναχοί ή ιερείς.

Ο Αντρίβ Παβλένκο,  ένας ηγούμενος της Ορθόδοξης εκκλησίας στην ανατολική Ουκρανία, φαινόταν να βρίσκεται σε μια ανιδιοτελή πνευματική αποστολή. Όταν ήρθε ο πόλεμος, παρέμεινε με το ποίμνιό του και μάλιστα επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο για να προσευχηθεί για τους τραυματίες στρατιώτες.

Αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία, ο Παβλένο εργαζόταν ενεργά για να σκοτώσει Ουκρανούς στρατιώτες και Ουκρανούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου ενός ιερέα από μια αντίπαλη ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη του, το Σιεβιεροντονέτσκ.

«Στο βορρά, υπάρχουν περίπου 500 από αυτούς, με μια διμοιρία όλμων, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τρία άρματα μάχης», έγραψε σε μήνυμα ο Παβλένκο σε έναν Ρώσο αξιωματικό τον Μάρτιο, καθώς ο ρωσικός στρατός σφυροκοπούσε με πυροβολικό το Σιεβιεροντονέτσκ και τις περιοχές γύρω του.

«Πρέπει να σκοτωθεί», έγραψε για τον αντίπαλό του ιερέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη του σε ένα ουκρανικό δικαστήριο, που έδειχναν ότι είχε στείλει λίστες στόχων στον Ρωσικό Στρατό για να συλληφθούν όταν η πόλη καταληφθεί.

Ο Παβλένκο  καταδικάστηκε ως κατάσκοπος αυτόν τον μήνα και στη συνέχεια ανταλλάχθηκε με τη Ρωσία σε ανταλλαγή κρατουμένων.

  • Η περίπτωσή του δεν ήταν καθόλου μεμονωμένη.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές συνέλαβαν ή αναγνώρισαν δημόσια ως ύποπτους περισσότερους από 30 κληρικούς και μοναχές του ουκρανικού σκέλους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, η ρωσική εκκλησία, μια από τις δύο μεγάλες ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας, αποτελεί μια μοναδικά ανατρεπτική απειλή — ένα ευρέως αξιόπιστο ίδρυμα που δεν είναι μόνο θερμοκοιτίδα φιλορωσικών συναισθημάτων, αλλά γεμάτη και από ιερείς, μοναχούς και μοναχές που βοήθησαν τη Ρωσία στον πόλεμο.

Οι τελευταίοι μήνες έφεραν μια γρήγορη διαδοχή ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια , καθώς και διατάγματα και νόμους που περιορίζουν τη δραστηριότητα της ρωσικής εκκλησίας, η οποία φέρει την απολύτως παραπλανητική ή και “μπερδευτική” ονομασία Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Την περασμένη Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας επικύρωσε έναν νόμο του 2018 που απαιτεί την ειλικρινή ονομασία των θρησκευτικών οργανώσεων εάν συνδέονται με χώρα σε πόλεμο με την Ουκρανία – ένας νόμος που έχει σχεδιαστεί για να αναγκάζει την εκκλησία να αυτοαποκαλείται Ρωσική.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε αυτόν τον μήνα από το Κοινοβούλιο να απαγορεύσει κάθε εκκλησία που λογοδοτεί στη  Ρωσία, αν και δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη λεπτομέρειες, επομένως παραμένει ασαφές πώς θα λειτουργήσει αυτό.

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανακαλέσουν την αδειοδότηση της ρωσικής εκκλησίας σε δύο οίκους λατρείας στο  Μοναστήρι των Σπηλαίων στο Κίεβο, μια κατακόμβη χιλιάδων ετών.

Η ουκρανική καταστολή στη ρωσική εκκλησία έχει προκαλέσει ουρλιαχτά διαμαρτυρίας τόσο από την εκκλησία όσο και από τη ρωσική κυβέρνηση, που την χαρακτηρίζουν επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία. Την Τρίτη, ο Μητροπολίτης Pavlo Lebed, επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας στο Μοναστήρι των Σπηλαίων, έκανε έκκληση στον  Ζελένσκι σε ένα βίντεο.

«Θέλετε να αφαιρέσετε την πίστη από τους ανθρώπους, να αφαιρέσετε την τελευταία ελπίδα;» είπε. «Μη μας λέτε σε ποια εκκλησία να πάμε».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, και οι ουκρανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου λένε ότι η καταστολή δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία, η οποία υποστηρίζουν δεν μπορεί να επεκτείνεται σε κατασκοπεία, εξέγερση, δολιοφθορά ή προδοσία.

Για αιώνες, οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανίας ήταν υπό τη ρωσική εκκλησία, η ηγεσία της οποίας στη Μόσχα υποστηρίζει ολόψυχα τον πόλεμο του  Πούτιν. Όμως τα τελευταία χρόνια, πολλοί ιερείς και ενορίες, και εκατομμύρια πιστοί, έχουν αλλάξει πίστη στην ανεξάρτητη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μια μετανάστευση που επιταχύνθηκε από τον πόλεμο.

  • Οι δύο εκκλησίες είναι σχεδόν πανομοιότυπες στη λειτουργία. Αυτό που τους χωρίζει είναι η πολιτική και ο εθνικισμός.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας χαρακτήρισε «αναπόδεικτες και αβάσιμες» τις κατηγορίες για συνεργασία μεταξύ του κλήρου της και της Ρωσίας.

 

Οι Ουκρανικές υπηρεσίες ανησυχούν

Η ευθυγραμμισμένη με τη Ρωσία εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να εκπροσωπεί εκατομμύρια Ουκρανούς, επιμένει ότι διέκοψε τους δεσμούς της με τη ρωσική ιεραρχία στην αρχή του πολέμου.

Η ανεξάρτητη ουκρανική εκκλησία χαρακτηρίζει αυτή τη διακοπή σχέσεων  ανειλικρινή και καταδικάζει κατηγορηματικά την ομόλογό της ότι δεν έκανε πραγματική ρήξη με τη Μόσχα.

  • «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι στην πραγματικότητα ένα εργαλείο ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Yevstratiy, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο.

Εξωτερικοί στρατιωτικοί αναλυτές βλέπουν λόγους για την ανησυχία της Ουκρανίας.

Η εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας «υποστήριξε ουσιαστικά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία», έγραψε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια  ομάδα ανάλυσης με έδρα τις ΗΠΑ, σε ένα ερευνητικό σημείωμα για τον ρόλο της εκκλησίας που συνδέεται με τη Ρωσία στον πόλεμο.

Οι αποδείξεις ότι οι εκκλησίες αντιμετωπίζονται ως όργανα επίτευξης των ρωσικών στόχων είναι συνηθισμένες. Στις έρευνες βρέθηκαν τσάντες μετρητών, σημαίες των φιλορωσικών αποσχιστικών στρατών στην ανατολική Ουκρανία και φυλλάδια που τυπώθηκαν από τον ρωσικό στρατό για διανομή στα κατεχόμενα, ανέφερε σε ανακοινώσεις η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών.

  • Ο αρχιμανδρίτης, ή ανώτατος θρησκευτικός αξιωματούχος, του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία παρευρέθηκε σε μια τελετή στο Κρεμλίνο στην οποία η Ρωσία πανηγύρισε την προσάρτηση της Χερσώνας ως μέρος της Ρωσίας. Βέβαια, ήταν κάτι προσωρινό, αλλά αυτό έγινε γνωστό αργότερα, όταν η πόλη της Χερσώνας απελευθερώθηκε από τους ουκρανούς.

Κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης ρωσικής κατοχής της πόλης της Χερσώνας, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέστειλαν ιδιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να κατευθύνουν τον πληθυσμό σε προγράμματα ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία απαιτούσαν εγγραφή στις κατοχικές αρχές. Ήταν μια πολιτική εξαναγκασμού της εξάρτησης από τη Ρωσία. Όταν παρ’ όλα αυτά ένας ιερέας συνέχισε να λειτουργεί μια σούπα, η ρωσική εκκλησία τον αφόρισε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ιερείς και μοναχοί —ή άνθρωποι που παρουσιάζονται ως τέτοιοι — που είναι επίσης κατάσκοποι έχουν προκαλέσει προβλήματα στον στρατό της Ουκρανίας.

Σε ένα μοναστήρι βόρεια του Κιέβου αυτόν τον μήνα, οι αρχές είπαν ότι βρήκαν έξι άντρες με ράσα μοναχών — όλοι τους ήταν αθλητικής σωματοδομής, μιλούσαν ρωσικά αλλά όχι ουκρανικά και δεν είχαν έγγραφα. Η αστυνομία συνέλαβε τους άνδρες και ερευνά αν είναι κατάσκοποι.

«Το να είσαι ιερέας είναι ιδανική κάλυψη για οποιονδήποτε πράκτορα πληροφοριών», είπε ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας που γνωρίζει την έρευνα για τη ρωσική εκκλησία, αλλά δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια. «Ο κόσμος είναι έτοιμος να σε εμπιστευτεί, γιατί είσαι ιερέας».

Κατάσκοπος και καταδότης

Από την πλευρά του, ο Παβλένκο, ο ηγούμενος που αργότερα καταδικάστηκε για κατασκοπεία, επισκέφτηκε τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Pavlo Dubyna, πρώην κάτοικο της πόλης και γνωστό του Παβλένκο. Μετά από τέτοιες επισκέψεις, περπατούσε στο δρόμο και μιλούσε στο κινητό του, είπε ο  Dubyna.

Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν τον ιερέα τον Απρίλιο, όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδιζε ακόμη το Σιεβιεροντόνετσκ, το οποίο κατέλαβε τον Ιούνιο. Σε μια πράξη που λένε ότι απέδειξε την ενοχή του Παβλένκο, η Μόσχα δέχθηκε τον ιερέα σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με έναν Αμερικανό που κρατείται από τη Ρωσία, τον Suedi Murekezi, έναν βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας που ζούσε στη νότια Ουκρανία πριν από τον πόλεμο.

Τα στοιχεία από τη δίκη άνοιξαν ένα παράθυρο στην ανάμειξη κατασκοπείας και βεντέτας από τον ιερέα εναντίον ιερέων στην ανεξάρτητη ουκρανική εκκλησία, η οποία πριν από τον πόλεμο κέρδιζε οπαδούς από τη ρωσική εκκλησία. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν, όπως είπαν, σύντομες περιγραφές του αντίπαλου κλήρου, που έστειλε στον ρωσικό στρατό ο Παβλένκο.

  •  «Ο πνευματικός ηγέτης για τις εθνικιστικές ταξιαρχίες και τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή του Λουχάνσκ», ανέφερε ένα σημείωμα της 15ης Μαρτίου που έλεγε ότι ο εν λόγω ιερέας έπρεπε να σκοτωθεί.

Ένα άλλο μήνυμα περιέγραφε έναν άλλο ιερέα στην εκκλησία της Ουκρανίας, του οποίου ο αδελφός πολεμούσε στο μέτωπο και έλεγε: «Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και σε αυτόν, καθώς δεν είναι ο τύπος μας».

 

 

Πηγή: The New York Times

“Υγεία μόνο” πρέπει να ζητά ο Πούτιν από το 2023: Aναφορές για “κρίσεις μεγαλομανίας” λόγω ορμονοθεραπείας από δυτικές μυστικές υπηρεσίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: