Η εφημερίδα Financial Times επιτίθεται στον Αβραμόπουλο; Oι Βρυξέλλες τον καλούν να δώσει εξηγήσεις για τον αμειβόμενο ρόλο του στην ΜΚΟ Fight Impunity

FILE PHOTO: Ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλάει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα , για το θέμα της Novartis. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει άρθρο των Andy Bounds, Eleni Varvitsioti και Joseph Cotterill, στο οποίο αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ζητούν από πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, να εξηγήσει τον αμειβόμενο ρόλο του στην εκστρατεία που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Αποκαλύφθηκε ότι είχε πολλές συναντήσεις με ανώτατους εν ενεργεία αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)

Τίτλος του κειμένου: Brussels to question ex-commissioner over Qatar scandal – Οι Βρυξέλλες ανακρίνουν τον πρώην Επίτροπο για το σκάνδαλο του Κατάρ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκατέλειψε τα καθήκοντά του στις 30 Νοεμβρίου 2019 και αποδέχθηκε αμοιβή 60.000 ευρώ, για να εργαστεί για την Fight Impunity, μια ΜΚΟ, τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity, Antonio Panzeri, είναι ένας εκ των κατηγορουμένων για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στο σκάνδαλο, όπου ερευνάται πιθανή δωροδοκία από το Κατάρ.

Oι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι θα αποστείλουν επιστολή στον πρώην Επίτροπο για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι όροι lobbying κατά την εμπλοκή του με την ΜΚΟ. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε τουλάχιστον 9 συναντήσεις με Επιτρόπους το 2021 και δύο συναντήσεις το 2022.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επιτροπής Eric Mamer είπε ότι είχε πραγματοποιήσει «εσωτερικούς ελέγχους» σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις μεταξύ 15-17 Νοεμβρίου 2021 ήταν «σύντομες συναντήσεις φιλοφρόνησης». «Σε καμία από αυτές τις συναντήσεις, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ. . . ούτε συζητήθηκαν τέτοια θέματα», είπε.

Οι δύο συναντήσεις του 2022 ήταν μικρής διάρκειας και ιδιωτικού χαρακτήρα. Ωστόσο η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον κ Αβραμόπουλο για να λάβει περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με το τρόπο που τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως Επιτρόπου, καθώς και για το πως ακριβώς εκπροσωπούσε την συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι όποιος παραβαίνει τους προβλεπόμενους κώδικες επαφών, πρέπει να τυγχάνει επίπληξης και σε ακραίες περιπτώσεις να παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μετά από την ολοκλήρωση θητείας, πρέπει να περάσει ένα διάστημα δύο ετών, για να μπορεί ο πρώην αξιωματούχος να ασκήσει πίεση (lobbying) στην Επιτροπή για θέματα που σχετίζονται με το παλιό του χαρτοφυλάκιο.

Τον Σεπτέμβριο 2020, ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε άδεια από την Επιτροπή πριν συμμετάσχει τιμητικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity, επειδή ακόμη δεν είχε παρέλθει η προβλεπόμενη διετία από την ολοκλήρωση της θητείας του.

Έπειτα από πέντε μήνες, η Επιτροπή έδωσε το ‘πράσινο φώς’, εγκρίνοντας την απόφασή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούνταν από σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Bernard Cazeneuve, ένας πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., Federica Mogherini, και η ευρωβουλευτής Isabel Santos. Όλοι τους έχουν παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και αρνούνται ότι έπραξαν κάτι το επιλήψιμο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος ανάρτησε στο twitter τον Ιούλιο φωτογραφία με τον Επίτροπο Προυπολογισμού Johannes Hahn από διακοπές στην Ελλάδα, και τον Οκτώβριο από δείπνο με την Επίτροπο Διαφάνειας Věra Jourová.

Οι υπόλοιπες συναντήσεις έγιναν στις Βρυξέλλες και ήταν με τους Αντιπροέδρους Frans Timmermans, Margrethe Vestager, Maroš Šefčovič, Věra Jourová, Μαργαρίτη Σχοινά, και με τους Επιτρόπους Στέλλα Κυριακίδη, Mariya Gabriel, Ylva Johansson and Johannes Hahn.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε στους FT ότι την Τετάρτη έστειλε επιστολή στην Επιτροπή, διευκρινίζοντας την θέση του.

«Όπως επιβεβαίωσε η Επιτροπή όλες oι συναντήσεις μου είχαν χαρακτήρα φιλοφρόνησης, ήταν δημόσιες, καταγεγραμμένες και σε καμία εξ αυτών δεν έγινε αναφορά στην Fight Impunity. Πρόκειται για καλούς μου φίλους και συναδέλφους από την θητεία μου ως Επιτρόπου και όλοι μας διατηρούμε φιλικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση του από την Fight Impunity. Στην επιστολή του, με την οποία ζητούσε την άδεια της Επιτροπής, ανέφερε ότι έλαβε χρήματα από το Ιδρυμα Sekunjalo Development Foundation (SDF), μία νοτιοαφρικανική φιλανθρωπική οργάνωση, που ανήκει στον όμιλο Sekunjalo group, που είναι κάτοχος ΜΜΕ και άλλων επιχειρήσεων στην Νότια Αφρική.

Η οργάνωση αυτή ανέφερε με ανακοίνωσή της στους FT ότι ο ιδρυτής της Iqbal Survé προσεγγίστηκε από εκπρόσωπο της Fight Impunity στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Επίσης, είπε ότι από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2020 έγινε δωρεά στην Fight Impunity ύψους 250.000 ευρώ, αλλά δεν έγινε καμία δωρεά από οργανισμούς που έχουν σχέση με το Κατάρ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι Εισαγγελείς των Βρυξελλών απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά σε 4 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και κατασχέθηκαν 1,5 δκ ευρώ, μέρος των οποίων – όπως πιστεύουν οι εισαγγελείς- αποτελεί δωροδοκία του Κατάρ για επηρεασμό πολιτικής έναντι του Κατάρ και του Μαρόκου. Η Καϊλή παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο δικαστήριο, ενώ τόσο η ίδια όσο και ο Panzeri αρνούνται τις κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times

Φοβερό άρθρο του Ρούμπιν: Οι ΗΠΑ να εγγυηθούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, ο Ερντογάν θα μιμηθεί τον Πούτιν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: