Η ώρα του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ: Οι συνθέσεις Γαλλίας και Αργεντινής που θέλουν το τρίτο τους αστέρι [videos]

epa10371886 An aerobatic team fly over the Lusail stadium prior to the FIFA World Cup 2022 Final between Argentina and France, Lusail, Qatar, 18 December 2022. EPA/Noushad Thekkayil




Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, ολοκληρώνεται σήμερα (Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου) στον πυρετό ενός μεγάλου τελικού (17:00) μεταξύ του αστέρα της Αργεντινής Λιονέλ Μέσι και του…κομήτη της Γαλλίας Κιλιάν Μπαπέ, με καθεμιά από τις δύο ομάδες να διεκδικούν ένα τρίτο αστέρι.

  • Αργεντινή (4-4-2): Μαρτίνες – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια – Έντσο, Ντε Πολ, Μακ Άλιστερ, Μέσι – Ντι Μαρία, Άλβαρες.
  • Γαλλία: (4-3-3): Γιορίς- Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ – Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν – Ντεμπελέ, Μπαπέ, Ζιρού.

«Πάρτε αυτό το αστέρι για εμάς!», εκλιπαρεί η «Le Parisien» στην πρώτη της σελίδα. Το «Star Wars» εμφανίζεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της «La Provence» και η «Ouest-France» μιλάει για «έναν τελικό τριών αστέρων», έναν τίτλο που επέλεξε επίσης η ισπανική αθλητική εφημερίδα Marca.

«Για την αιωνιότητα», αναφέρει απευθυνόμενη στους «Μπλε» η εφημερίδα «L’Equipe», σταματώντας στην «πρόκληση μιας ζωής» για τον Μέσι.

Με τον λαμπρό ντριμπλέρ της, η Αργεντινή μπορεί να «δώσει τέλος σε 36 χρόνια απογοήτευσης» στο Παγκόσμιο Κύπελλο, υπενθυμίζει η La Nacion.

Η μονομαχία με τον Μπαπέ τράβηξε την προσοχή της αργεντίνικης εφημερίδας Clarin: είναι «ο άλλος τελικός» μεταξύ «του αστέρα που είναι ήδη θρύλος εναντίον του φοβερού Μπαπέ που θέλει οπωσδήποτε να κληρονομήσει τον θρόνο του».

Μπροστά στη μάζα των φλογερών οπαδών της Αργεντινής, δύο φιλοδοξίες θα συγκρουστούν στο στάδιο Lusail σε έναν τελικό που θα προσφέρει μέθη από τη μια πλευρά, αγωνία από την άλλη, και ένα μεγάλο ντέρμπι της αφήγησης αθλητικών ιστοριών.

Τέσσερα χρόνια μετά τη Μόσχα, η Γαλλία μπορεί να κερδίσει έναν δεύτερο συνεχόμενο τίτλο, μια πρωτόγνωρη επίδοση από τη Βραζιλία των Πελέ, Βάβα και Γκαρίντσα το 1962. Οι ελπίδες της στηρίζονται εν μέρει στον Μπαπέ, που σε δύο ημέρες θα γιορτάσει τα 24α γενέθλιά του.

Οι «Μπλε» έφτασαν στο Κατάρ σε μια ομίχλη απογοητευτικών αποτελεσμάτων, μαστιζόμενοι από αμφιβολίες τακτικής και κυριευμένοι από έναν καταιγισμό τραυματισμών. Αλλά μετατράπηκαν σε ένα «ψυχρό τέρας» που ξεπέρασε τα εμπόδια το ένα μετά το άλλο με αντοχή, αλληλεγγύη και την εμπειρία των επιζώντων του Μουντιάλ Ρωσίας (Ολιβιέ Ζιρού, Αντουάν Γκριεζμάν, Ραφαέλ Βαράν…).

Στο λυκόφως της καριέρας του, ο Μέσι (35 χρονών) ονειρεύεται να χαρίσει στη χώρα και τον εαυτό του το μοναδικό τρόπαιο που του λείπει για να γίνει επιτέλους «Βασιλιάς Λιονέλ», 36 χρόνια μετά τον τίτλο του «θεού» Μαραντόνα.




Ο Μέσι με τις επτά «Χρυσές Μπάλες» συνοδεύεται από έναν στρατό στην υπηρεσία του: οι «υπολοχαγοί» του Ροντρίγκο Ντε Πολ και Αλέξις Μακ Άλιστερ στη μέση, ο «στρατιώτης» Νίκολας Οταμέντι και ο «σύντροφός» του Κριστιάν Ρομέρο στην άμυνα, ο μοναδικός τερματοφύλακας Εμιλιάνο Μαρτίνες και ο εκπληκτικός Χουλιάν Άλβαρες στην επίθεση.

Η Αργεντινή θα οδηγηθεί επίσης από τη φανταστική ορμή των δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων της.

Το αφεντικό των «Μπλε», Ντιντιέ Ντεσάνμπ είχε και άλλες ανησυχίες στο μυαλό του. Η κυκλοφορία ενός ιού (Covid-19, γρίπη, άλλη ίωση ή ο «ιός της καμήλας» οι διάφορες εκδοχές) εντός του γκρουπ έχει όντως επηρεάσει την εθνική Γαλλίας τις τελευταίες ημέρες.

Η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά από τώρα μέχρι την έναρξη, στις 17:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ενός πρωτόγνωρου τελικού στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το τελευταίο σφύριγμα θα προσφέρει δάκρυα χαράς σε έναν από τους δύο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν,την γαλλικής ομάδας, ιδιοκτησίας Κατάρ, σε έναν τελικό που διοργανώνεται την ημέρα της εθνικής εορτή του Κατάρ, αφήνοντας εκείνα της λύπης για τον έτερο.

Το μικρό εμιράτο πλούσιο σε φυσικό αέριο, προσφέρει στον εαυτό του τη μέγιστη έκθεση στο τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργανώθηκε στον αραβικό κόσμο, μεταδόθηκε στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και αμφισβητήθηκε όσα κανένα άλλο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ήδη παρών για τον ημιτελικό, έφτασε στη Ντόχα, μετέδωσε το πρακτορείο Τύπου του Κατάρ το πρωί της Κυριακής. Ο ομόλογός του της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, επέλεξε να παρακολουθήσει τον τελικό από την τηλεόραση στο σπίτι του.

Η ιστορία των φιναλίστ

Τόσο η Αργεντινή όσο και η Γαλλία θα επιδιώξουν να σηκώσουν το πιο πολυπόθητο τρόπαιο του ποδοσφαίρου για τρίτη φορά και ως εκ τούτου να γίνουν η τέταρτη πιο επιτυχημένη χώρα στη διοργάνωση, μετά τη Βραζιλία (πέντε νίκες), τη Γερμανία και την Ιταλία (και οι δύο τέσσερις).




Αυτή είναι η έκτη παρουσία της Αργεντινής στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Νικήτρια το 1978 και το 1986, δευτεραθλήτρια το 1930, το 1990 και το 2014.

Η Γαλλία εμφανίζεται στον τέταρτο τελικό της, έχοντας πανηγυρίσει το 1998 και το 2018, και χάσει -στα πέναλτι- το 2006.

Το ρεκόρ της Αργεντινής σε τελικούς απέναντι σε Ευρωπαίους αντιπάλους είναι δύο νίκες ακολουθούμενες από δύο ήττες, ενώ ο μοναδικός προηγούμενος τελικός της Γαλλίας εναντίον μιας ομάδας της Νότιας Αμερικής, στέφθηκε με μια νίκη 3-0 εναντίον της Βραζιλίας το 1998.

Η Αργεντινή έχει νικήσει τρεις ευρωπαϊκές ομάδες στο Κατάρ, την Πολωνία, την Ολλανδία (στα πέναλτι) και την Κροατία, ενώ αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι της Γαλλίας στο τουρνουά με αντίπαλο τη Νότια Αμερική.

Οι «Les Bleus» βρίσκονται σε αήττητο σερί δέκα αγώνων απέναντι σε ομάδες της Νότιας Αμερικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Νίκησαν τρεις από αυτούς καθ’ οδόν προς την επιτυχία τους το 2018, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής με 4-3 στη φάση των «16» στο Καζάν, όπου μάλιστα έκαναν ανατροπή για να κερδίσουν με δύο γκολ του Κιλιάν Μπαπέ.

Αν και αυτή ήταν η πιο πρόσφατη ήττα της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο από μια ευρωπαϊκή ομάδα, η τελευταία ήττα της Γαλλίας από την ομάδα της Νότιας Αμερικής στους τελικούς ήταν από την Αργεντινή το 1978, όταν ηττήθηκαν με 2-1 στη φάση των ομίλων από τους μετέπειτα πρωταθλητές στο Μπουένος Άιρες.

Η πρώτη από τις τρεις αναμετρήσεις τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε στο εναρκτήριο τουρνουά του 1930 και ήταν η πρώτη αναμέτρηση της Αργεντινής σε τελικούς, την οποία κέρδισε με 1-0.




Σε όλους τους αγώνες μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών, η Αργεντινή κέρδισε έξι και η Γαλλία τρεις, με τρεις ισοπαλίες. Οι ομάδες δεν έχουν συναντηθεί από εκείνη την αναμέτρηση του 2018 στη Ρωσία.

Έχουν γίνει δέκα προηγούμενοι τελικοί Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA μεταξύ ομάδων της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης. Ενώ το ρεκόρ είναι 7-3 υπέρ της Νότιας Αμερικής, οι τελευταίοι έξι τέτοιοι τελικοί έχουν βγάλει διαφορετικούς νικητές, με την Ευρώπη να επικρατεί στον πιο πρόσφατο, όταν η Γερμανία νίκησε την Αργεντινή με 1-0 μετά την παράταση το 2014.

 

Η τελετή λήξης

Πριν από την έναρξη του μεγάλου αγώνα, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή τελετή λήξης που υπόσχεται να μείνει για πάντα στις μνήμες των 88.000 θεατών που αναμένονται στο στάδιο.

«Μετά από μια τελετή έναρξης που γιόρτασε τη γεφύρωση των χασμάτων και τη γνωριμία μεταξύ μας πέρα από τις διαφορές μας, η τελετή λήξης θα διαρκέσει 15 λεπτά και θα αναφέρεται στον κόσμο που συναντήθηκε για τις 29 ημέρες του τουρνουά μέσα από ποίηση και μουσική», αναφέρει η FIFA.

Το «A Night to Remember» (μία βραδιά να θυμάσαι) θα ολοκληρωθεί με έναν συνδυασμό τραγουδιών από το επίσημο Soundtrack, που σημάδεψαν αξέχαστες στιγμές του τουρνουά.

Ερμηνεύοντας ζωντανά στο πλήθος του σταδίου και στο παγκόσμιο κοινό, ο Νταβίντο και η Αϊσα θα τραγουδήσουν «(Hayya Hayya) Better Together» (καλύτερα μαζί), ο Οζούμα και ο Γκιμς το «Arhbo», ενώ θα είναι παρούσα και η πλήρης γυναικεία σύνθεση του «Light the Sky».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ρέστα τους οι Γάλλοι για τη νίκη στο Μουντιάλ: Μετονομάζουν σταθμό του μετρό από “Αργεντινή” σε “Γαλλία”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: