Ανοίγματα απελπισίας ενώ το φάσμα της ταπείνωσης πλησιάζει: Ετοιμος για συμφωνίες δηλώνει ξαφνικά ο Πούτιν

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin rubs his eye during a meeting of the Supreme Eurasian Economic Council in Bishkek, Kyrgyzstan. EPA, IGOR KOVALENKO




Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει στο μέλλον να καταλήξει σε συμφωνίες αναφορικά με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Μόσχα νιώθει «προδομένη» από την κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία, οι χώρες που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015, «πρόδωσαν» τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία.

 

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.

Συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών στην Κωνσταντινούπολη

Σε μία παράλληλη εξέλιξη που, κατά δηλώσεις των εμπλεκομένων δεν αφορά την Ουκρανία, σήμερα έγινε γνωστό ότι Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν μια σειρά τεχνικών διμερών ζητημάτων, όπως δήλωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν συζητήθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS (επικαλούμενο τον υπουργό Σεργκέι Ριάμπκοφ) ανέφερε ότι οι δύο πλευρές επρόκειτο να συζητήσουν «δύσκολα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων των βίζας, του προσωπικού των πρεσβειών και του έργου των ιδρυμάτων και υπηρεσιών κάθε πλευράς στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων απροσδιόριστων θεμάτων.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η συνάντηση έγινε μεταξύ των επικεφαλής τμημάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ -δηλαδή σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Η τεχνική συνάντηση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να επαναλάβουν τη συζήτηση για «μείζονα ζητήματα», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα επιβεβαίωσε τη συνάντηση και είπε ότι «ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με Ρώσους συνομιλητές για ένα στενό σύνολο διμερών θεμάτων».

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν συζητήθηκε», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από Reuters, και ΑFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Oρθόδοξη» πέμπτη φάλαγγα στην Ουκρανία: Ανηλεές κυνηγητό για ιερείς πράκτορες του Κύριλλου – Ευλόγησαν ακόμη και τη σφαγή της Μπούτσα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: