Ικανοποίηση στην Ελλάδα από την απόφαση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε ηχηρό μπάτσο στην Τουρκία και στη Λιβύη

epa10320180 Luxembourg’s Prime Minister Xavier Bettel speaks during the Ceremony of the 70th anniversary of the European Parliament at the European Parliament in Strasbourg, France, 22 November 2022. EPA, JULIEN WARNAND




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την ακύρωση ενός αμφιλεγόμενου Μνημονίου Συναντίληψης του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, το οποίο έκτοτε έχει προκαλέσει εντάσεις στη Μεσόγειο, γράφει στην ιστοσελίδα του το Euractiv.

Σσημειώνει ότι στα τέλη του 2019, η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, μία κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αγνοεί το νησί της Κρήτης και η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο με ένα Μνημόνιο Συνεννόησης που είναι «παράνομο» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έχουν επανειλημμένα καταδικάσει το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης ως «παράνομο» και το Κοινοβούλιο της ΕΕ έκανε ένα βήμα περαιτέρω ζητώντας την ακύρωσή του.

Με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές, οι βουλευτές της ΕΕ ζήτησαν επίσης να σταματήσουν όλες οι ξένες επεμβάσεις στο λιβυκό έδαφος, ενώ ζήτησαν από τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τη Λιβύη κατά προτεραιότητα, καθώς και έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της ΕΕ έρχεται μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή νότια της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από αυτές, γεγονός που έρχεται σε άμεση αντίθεση με το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Από το 2011, η ΕΕ έχει επενδύσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στη Λιβύη, για θέματα όπως η ανάπτυξη, η βοήθεια και το αμφιλεγόμενο έργο ασφάλειας και ακτοφυλακής. 

ΠΗΓΗ: Euractiv – Greece pleased after EU Parliament’s call to annul Turkey-Libya MoU

Κούρδος στρατηγός δηλώνει στο Fox News ότι η Τουρκία σχεδιάζει χερσαία εισβολή στη Συρία, εκτροχιάζοντας τον αγώνα κατά του ISIS

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: