Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε μία από τις ομιλίες του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Έναν ακόμη εκβιασμό επιχειρεί στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν η Άγκυρα θέλοντας με τετελεσμένα στη Βόρεια Συρία να επιβάλει την αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον και εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων της στον αγώνα εναντίον του ISIS, ενώ βγάζει πάλι στο τραπέζι και τους S400.
Η «απειλή» Ακάρ ότι η Τουρκία είναι έτοιμη μόλις χρειασθεί να χρησιμοποιήσει τους S-400 προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έρχεται να προστεθεί στο πλήθος επιχειρημάτων που έχουν τα μέλη του Κογκρέσου για την υποτροπιάζουσα συμπεριφορά της Τουρκίας και βαραίνουν το κλίμα εις βάρος της Άγκυρας ενόψει και της ψήφισης του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ που θα εισαχθεί και η τροπολογία για τα F-16.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι «ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ”.
“Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα» και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA».
Η Τουρκία συστηματικά τους τελευταίους μήνες επιχειρεί την πλήρη αφομοίωση των περιοχών της Βόρειας Συρίας τις οποίες έχει καταλάβει και δείχνει να επιδιώκει μακροχρόνια κατοχή.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν η επιχείρηση εναντίον των κούρδων της Β. Συρίας είναι κρίσιμη και για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του καθώς η ενοχοποίηση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και η σύνδεση του με «τρομοκράτες», θα στείλει την κρίσιμη κουρδική ψήφο στο ΑΚΡ.
Το μεγάλο εμπόδιο για την Τουρκία είναι η στάση των ΗΠΑ και η σχέση την οποία έχουν αναπτύξει με τους κούρδους μαχητές του YPG και του SDF, οι οποίοι προσφέρουν το μοναδικό προγεφύρωμα των Αμερικανών στην περιοχή.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον κουρδικών στόχων ακόμη και του στρατοπέδου στο οποίο εδρεύουν Αμερικανοί του CENTCOM, έγιναν με επίκληση της υποτιθέμενης και αναπόδεικτης από διεθνή έγκυρο και αξιόπιστο μηχανισμό, ευθύνης των κούρδων της Β. Συρίας για την τρομοκρατική επίθεση στην Ιστικλάλ.
Με την Τουρκία να επικαλείται υποκριτικά το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη περί νόμιμης άμυνας, ενώ είναι σαφές ότι πρόκειται περί επιθετικής και όχι αμυντικής ενέργειας. Εξάλλου η επίθεση στο έδαφος τρίτης χώρας με την επίκληση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ δεν νομιμοποιείται χωρίς την εμπλοκή και του ίδιου του ΣΑ του ΟΗΕ, διαφορετικά θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και κάθε χώρα θα μπορούσε να επιτεθεί εναντίον γείτονα της, κρίνοντας από μόνη της ότι με προληπτικό κτύπημα θα αποτρέψει δυνητική ή αυτό που εκλαμβάνει η ίδια ως απειλή.
Όμως λίγο αργότερα έγινε γνωστό το σύνολο της δήλωσης του Τζον Κίρμπυ που συμπλήρωνε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις «..που ίσως προκαλέσουν την αντίδραση των συμμάχων μας του SDF που θα μπορούσαν να μειώσουν τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του ISIS». Δήλωση που με διπλωματικά καθαρό τρόπο αποδοκίμαζε την κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων.
Είναι η δεύτερη φορά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών που ο κ. Ερντογάν αναγγέλλει χερσαίες επιχειρήσεις στη Β.Συρία αλλά φαίνεται ότι προς το παρόν ούτε τώρα έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τη Ρωσία και αυτό του προκαλεί κλίμα ασφυξίας και εκνευρισμού καθώς εμφανίζεται στο εσωτερικό ωσάν να βρίσκεται υπό την ομηρεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Και αυτό δεν αποκλείεται να τον οδηγήσει σε μια λάθος κίνηση στη Συρία…
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE