Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Ρώσοι έφυγαν μακριά από τον Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία [videos]

Οι κάτοικοι της περιοχής περνούν δίπλα από τα νεκρά σώματα Ρώσων στρατιωτών που παραμένουν σε έναν δρόμο στην πρόσφατα ανακαταληφθείσα πόλη Lyman στην περιοχή Luhansk, Ουκρανία, 06 Οκτωβρίου 2022 εν μέσω της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας. Σύμφωνα με ντόπιους που είδαν την ανακατάληψη της περιοχής από τα ουκρανικά στρατεύματα, τα πτώματα προετοιμάζονταν για εκκένωση, αλλά αφέθηκαν όταν τα ρωσικά στρατεύματα απωθήθηκαν από το Λίμαν. Ο ουκρανικός στρατός απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη στα βορειοανατολικά της χώρας σε μια αντεπίθεση. Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκινώντας μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει καταστροφές και ανθρωπιστική κρίση. EPA/ANASTASIA VLASOVA ATTENTION: GRAPHIC CONTENT




«Υπάρχουν δημοσιογράφοι που φεύγουν επειδή έχασαν τη δουλειά τους, υπάρχουν εκείνοι που φεύγουν απλώς επειδή αντιτίθενται στον πόλεμο και στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσφατα επίσης πολλοί άνδρες που δεν ήθελαν να πάνε να πολεμήσουν μετά την κινητοποίηση που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο».

Η Eva Roporot είναι μια τριαντάχρονη ακαδημαϊκός από τη Μόσχα που εργάζεται στο γραφείο της Κιβωτού του Νώε στην Κωνσταντινούπολη, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από Ρώσους αντιφρονούντες και χρηματοδοτείται από δωρεές, η οποία ασχολείται με την παροχή βοήθειας σε φυγάδες στις χώρες όπου φτάνουν.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία έχει επίσης γραφεία στην Αρμενία, το Καζακστάν και την Πολωνία, είναι περίπου ενάμισι εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του πολέμου του προέδρου Πούτιν.

«Κάποιοι έρχονται και φεύγουν, άλλοι μετακινούνται σε διάφορες χώρες και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσοι ακριβώς έχουν τραπεί σε φυγή», υπογραμμίζει η Roporot, ενώ άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο από το Forbes Ρωσίας και αμφισβητήθηκε από το Κρεμλίνο, έκανε λόγο για 700 χιλιάδες εξορίστους που τράπηκαν σε φυγή μετά τη σύγκρουση.

«Προσφέρουμε διάφορους τύπους υπηρεσιών: πληροφορίες για τις χώρες στις οποίες μπορούν να εισέλθουν οι Ρώσοι χωρίς να χρειάζονται βίζα, νομική βοήθεια, εξηγούμε πού μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο και έχουμε επίσης νοικιάσει διαμερίσματα όπου φιλοξενούμε προσωρινά όσους διαφεύγουν».

Μετά το κλείσιμο των συνόρων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, «όπου πολλοί ήλπιζαν να πάνε», πολλοί Ρώσοι επέλεξαν να καταφύγουν στην Τουρκία, όπου λαμβάνουν βίζα 60 ημερών κατά την είσοδο, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για άλλες 30 εάν φύγουν και επανέλθουν στην Χώρα.

Η Τουρκία ανασφαλές καταφύγιο 

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο αριθμός των αιτήσεων για ετήσια άδεια παραμονής από Ρώσους στην Τουρκία αυξήθηκε το 2022 κατά περισσότερο από 360% σε σύγκριση με πέρυσι. “Πολλοί εδώ αισθάνονται σε ένα είδος κενού, δεν είναι μια πλήρως λειτουργική δημοκρατία και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά με το Κίεβο αλλά και με τη Μόσχα”, λέει η Roporot καταγγέλλοντας ότι πολλοί Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη φοβούνται ότι το Κρεμλίνο μπορεί να ζητήσει από την Τουρκία να επαναπατρίσει αναγκαστικά., με βάση πολιτικούς λόγους, κάποιους από τους ήδη γνωστούς στο εσωτερικό ως αντιφρονούντες.

«Το κύριο πρόβλημα για όσους φτάνουν είναι η εύρεση εργασίας, υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο και η οικονομική κατάσταση δεν είναι πολύ σταθερή», εξηγεί η Roporot. Πολλοί από τους εξόριστους έχουν προβλήματα επειδή τα ρωσικά κυκλώματα πληρωμών έχουν περιοριστεί, μερικοί μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, χάρη σε δουλειές που δεν απαιτούν φυσική παρουσία στη Ρωσία, ενώ άλλοι έχουν καταφέρει να συνεχίσουν την καλλιτεχνική τους καριέρα, όπως ο Oxxxymiron, ένας  ράπερ αντι -Πούτιν που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη όπου συνεχίζει να παράγει μουσική με ένα αντιπολεμικό μήνυμα.

Ρώσοι και Ουκρανοί μαζί 

Η Κιβωτός του Νώε όχι μόνο παρέχει πρακτική βοήθεια αλλά οργανώνει και πολιτιστικές δραστηριότητες για την κοινότητα των εξόριστων. Την περασμένη εβδομάδα προβλήθηκε «Το τραύμα του μάρτυρα», ένα ντοκιμαντέρ για τους Ρώσους που κατέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη, σε σκηνοθεσία Τάγια Ζούμποβα, η ίδια έχει καταφύγει στην Τουρκία. Οι θεατές ήταν εκατό, σχεδόν όλοι Ρώσοι, αλλά στο τέλος τον λόγο πήρε και η Κριστίνα, μια νεαρή Ουκρανή, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους κλαίγοντας που ήταν στο πλευρό του Κιέβου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς είχαν συμμετάσχει λίγο πριν στην καθημερινή καθιστική διαμαρτυρία της ουκρανικής κοινότητας μπροστά από το Προξενείο στη Μόσχα.

«Λίγο μετά την άφιξή μου με πήραν τηλέφωνο από τη Ρωσία για να μου πουν ότι έφτασε η κλήση να πάω στο μέτωπο», λέει ο Σεργκέι, Ρώσος υπήκοος, αλλά με γονείς Ουκρανικής καταγωγής, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή μόλις έμαθαν για την κινητοποίηση. «Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος πήγα στην οικογένειά μου στο Λουγκάνσκ, για να προσπαθήσω να τους προστατέψω, αλλά τους επόμενους μήνες επέλεξα να φύγω γιατί κινδύνευα να με προσλάβει η νέα φιλορωσική διοίκηση για να πάω να πολεμήσω εναντίον του λαού μου», λέει ο Ιγκόρ,  ένας από τους Ουκρανούς που ήταν παρόντες στη διαδήλωση.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Υστερία για «εσωτερικούς εχθρούς» στο Κρεμλίνο: Γιγάντιο σχέδιο προστασίας του Πούτιν από πραξικόπημα με πράκτορες, αστρολόγους, υπνωτιστές και μαύρους μάγους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: