Ημερίδα δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας – Κύπρου: Η Λευκωσία, μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς καμία κύρωση για την Τουρκία

Ομιλία της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, Νίνας Κασιμάτη, στο συνέδριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με θέμα την «Οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο




Η Λευκωσία είναι η μόνη διαιρεμένη και ημικατεχόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ανέφερε η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η οποία εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στο συνέδριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με θέμα «Οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία 4-6 Νοεμβρίου 2022.

Η κ. Κασιμάτη επισήμανε πως «η εισβολή και κατοχή του 38% της Κύπρου από την Τουρκία, που διαρκεί 48 χρόνια, με το δράμα του Ελληνισμού να μένει οδυνηρά αδικαίωτο ενώπιον της άπραγης, ως προς την αποκατάσταση του δικαίου, διεθνούς κοινότητας, δεν είναι μικρότερης σημασίας από την εισβολή στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά και με τη λογική της παγίωσης».

Υπογράμμισε δε ότι «αντιθέτως, ακριβώς για το λόγο ότι η Τουρκία δεν έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις ως διεθνής παραβάτης, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με εσάς να ανατέμνετε νομικά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά κυρίως τα προσκόμματα που προβάλλει στην εν λόγω διαδικασία το κράτος-Εισβολέας με μονομερείς ενέργειες, απειλές πολέμου και εν γένει αναθεωρητικές αξιώσεις εις βάρος δύο κυρίαρχων κρατών και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: της Κύπρου και της Ελλάδας».

Η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων χαρακτήρισε το θέμα «εξόχως πολιτικό» και σημείωσε ότι «δεν χωρούν ευχολόγια από τους τρίτους, αλλά ούτε μειοδοτικές αφετηρίες σκέψης». «Χωρεί κατ’ εξοχήν πολιτική επι-θεώρηση του ζητήματος» ανέφερε, «με άξονα το εθνικό συμφέρον και γνώση του ‘‘άλλου’’ και των πρακτικών του διαπραγμάτευσης, οι οποίες –δυστυχώς και ως επί το πλείστον– υστερούν σε νομικές συντεταγμένες και υπηρετούν πρώτιστα πολιτικές μεθοδεύσεις βασισμένες σε μακροπρόθεσμες, στρατηγικές, αναθεωρητικές στοχεύσεις για κατίσχυση στην περιοχή».

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας,Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, η υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Στέφη Δράκου και οι πρόεδροι της Ο.Π.Δ.Σ.Ε. και του Π.Δ.Σ. Δημήτρης Βερβεσός και Δρ Χρίστος Κληρίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Τι προβλέπει το καταστατικό για την διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: