Χωρίς ρεύμα 4,5 εκατ. άνθρωποι στην Ουκρανία και μύδροι για τον «βυθισμένο στην απανθρωπιά Πούτιν»: Ακόμη και όπλα του 1891 σε Ρώσους φαντάρους

Αυτοκίνητα στο Κίεβο εν μέσω συσκότισης. EPA, OLEG PETRASYUK




Περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες δέκα περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καιρός για φωτεινές επιγραφές και βιτρίνες καταστημάτων.

Στις νέες πρακτικές του Ρώσου Προέδρου αναφέρθηκε με -ασυνήθιστα σκληρά ιδιως για το Βερολίνο- λόγια η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ότι οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) «δεν θα επιτρέψουν ηλικιωμένοι, παιδιά και νέοι να πεθάνουν μαζικά από την πείνα και το κρύο» καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είπε «βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην απανθρωπιά».

«Οι κοινές κυρώσεις ακολουθούνται τώρα από χειμερινή βοήθεια από όλους τους εταίρους της G7. Και αυτή η βοήθεια σημαίνει επίσης ότι δεν δεχόμαστε ότι η ειρήνη και το διεθνές δίκαιο θα παραβιαστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 που πραγματοποιείται υπό γερμανική προεδρία σήμερα και αύριο στο Μούνστερ της Βεστφαλίας. «Δεν θα δεχτούμε ότι ο ρώσος πρόεδρος θα πετύχει στη στρατηγική του να διαλύσει την Ουκρανία. Δεν θα δεχτούμε ότι ελπίζει ότι θα διαρραγεί η διεθνής συνοχή», πρόσθεσε η υπουργός.

Εγκαταλείπουν τη Χερσώνα;

Στο στρατωτικό πεδίο, η αφαίρεση της ρωσικής σημαίας από το κεντρικό περιφερειακό διοικητικό κτίριο της Χερσώνας, φούντωσαν τα σενάρια για αποχώρηση των εισβολέων.

Οι φωτογραφίες του άδειου ιστού της σημαίας κυκλοφόρησαν γρήγορα στα ρωσικά και ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το τι σήμαινε η αφαίρεσή της δεν ήταν καθόλου σαφές.

Σχεδόν σίγουρα δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου για τη Χερσώνα, σχολιάζουν οι New York Times.

Σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες, η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 40.000 στρατιώτες στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας, για να επιχειρήσουν να εμποδίσουν  τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει πέσει  υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. (Δείτε εδώ αναλυτικά για τη Χερσώνα) 

Με τουφέκια από τον προπερασμένο αιώνα

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ρωσική στρατιωτική μηχανή έχει τρομακτικές ελλείψεις.

Μετά τα τουφέκια από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, την Πέμπτη έγινε παραδεκτό από φίλα προσκείενους στο καθεστώς Πούτον ότι τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην Εδαφική Άμυνα, στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας, τους έχουν εξοπλίσει με τυφέκια Mosin που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον ρωσικό αυτοκρατορικό στρατό το 1891.

Αυτό έγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημέρωσης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξέι Ακούτιν.«Οι παππούδες πολεμούσαν! Οι δυνάμεις αυτοάμυνας της Χερσώνας είναι οπλισμένες με τυφέκια Mosin. Μπορώ να πω από την εμπειρία της λειτουργίας τους σε συνθήκες της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’ ότι αυτό το όπλο είναι πολύ φονικό. Ο ελεύθερος σκοπευτής μας με το Mosinka έκαψε ένα ουκρανικό αυτοκίνητο σε απόσταση 500 μέτρων με μια σφαίρα στο ρεζερβουάρ βενζίνης. Επομένως, δεν πρέπει να το κοροϊδεύουμε. Σε επιδέξια χέρια είναι όντως ένα πράγμα!» έγραψε.

Το τυφέκιο Mosin δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ενεργά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού χρησιμοποιούσαν τέτοια όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Σοβιετική Ένωση δεν κατάφερε να εκπληρώσει τα σχέδια για τον επανεξοπλισμό των στρατιωτών με αυτόματα όπλα.

Πρόσφατα, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι στους Ρώσους στρατιώτες που επιστρατεύονται δίνουν εκσυγχρονισμένα τυφέκια εφόδου τύπου «Καλάσνικοφ» (AKM) που κατασκευάστηκαν το 1959. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι ένα τέτοιο τυφέκιο εφόδου χρησιμοποιεί φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών του 1943, ενώ οι περισσότερες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είναι εξοπλισμένες με τυφέκια AK-74M ή AK-12 των 5,45 χιλιοστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βερολίνο, Κίεβο

Επίδειξη ισχύος επιχειρεί η Μόσχα: Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: