Σε διαφορετικά μήκη κύματος: Ο Άιντα μιλά για πρόοδο, η Άγκυρα έστειλε Τουρκές




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα βλέπει πρόοδο, κινητικότητα και αφήνει αιχμές κατά των ΜΜΕ για σχόλια που παραπέμπουν στη χαλάρωση της διαδικασίας. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά επιχειρεί με συστηματικό τρόπο να επιβάλει νέα τετελεσμένα στα κατεχόμενα. Η παρουσία του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουγρούλ Τουρκές στα κατεχόμενα, συνδέεται με τις μεθοδεύσεις αυτές.

Ο ‘Αιντα χθες ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως η διαδικασία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και γίνεται σκληρή δουλειά προκειμένου οι πολλές, όπως είπε, συναντιλήψεις που υπήρξαν κατά τους τελευταίους μήνες να μετατραπούν σε συγκλίσεις. Η διαδικασία προχωρεί στην ορθή κατεύθυνση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού. Επανέλαβε δε αυτό που είπε και προχθές, μετά που συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.  Σημείωσε πως «αντίθετα με αυτό που κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως σκέφτονταν, δεν υπάρχει επιβράδυνση στη διαδικασία». Κληθείς να πει σε ποιά πρόσωπα αναφέρεται, ο κ. Άιντα παρέπεμψε  στην αίσθηση που έλαβε από σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες,  ότι υπήρξε στασιμότητα στη διαδικασία.

Στην αντίπερα όχθη, το ταξίδι του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουγρούλ Τουρκές στα κατεχόμενα, συμπίπτει με την πρώτη συνεδρίαση του λεγόμενου υπουργικού, που πραγματοποιήθηκε χθες και η παρουσία σήμερα του προγράμματος της ψευδοκυβέρνησης στη «Βουλή». Και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η χρονική σύμπτωση, καθώς μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το περασμένο Σάββατο, αν και ιδιωτική,  αλλά και αυτή του Τουρκές, είναι πρόδηλο πως η Άγκυρα θέλει να καθαρίσει το συντομότερο το τοπίο. Δηλαδή, να υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους, 2016-2018 και να παραχωρηθεί «υπηκοότητα» σε 25.000- 26.000 εποίκους. Την ίδια ώρα, η παρουσία Τουρκές θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε παρατράγουδο σήμερα κατά το ψήφο εμπιστοσύνης στη ψευδοκυβέρνηση.

Ο Τουρκές έφθασε χθες στα κατεχόμενα και είχε αρχικά συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που κράτησε 45 λεπτά. Αργότερα είχε συνάντηση με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν  στην παρουσία και του λεγόμενου αναπληρωτή πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τουρκές εξέφρασε ευαρέσκεια για την παρουσία του στο ψευδοκράτος κατά την πρώτη συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον  Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι «οι συνομιλίες πάνε καλά» και χαιρετίζοντας εκ μέρους της Τουρκίας «τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης προς όφελος των Τ/κ». Από την πλευρά του ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται πάντα σε καλό συντονισμό με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η περίοδος που έρχεται θα είναι πολύ παραγωγική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ

ΤΟ κύριο ζήτημα είναι να έχουμε μια λύση που από μόνη της να είναι οικονομικά βιώσιμη, που να δημιουργήσει ανάπτυξη και πλούτο, δήλωσε χθες ο κ. Άιντα ο οποίος έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Άιντα ανέφερε πως είναι περισσότερα τα χρήματα που θα υπάρξουν από μια οικονομικά βιώσιμη λύση από αυτά που θα επενδυθούν προκειμένου να εφαρμοστεί η λύση. «`Ετσι ενώ εργαζόμαστε επί της οικονομικής στήριξης, όταν μιλούμε για τις οικονομικές πτυχές της λύσης, το κύριο θέμα είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο, λειτουργικό, ομόσπονδο κράτος, που να μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος για περισσότερη ανάπτυξη από ό,τι συμβαίνει σήμερα», σημείωσε.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

ΣΤΙΣ 2 Μαΐου αρχίζουν οι απευθείας πτήσεις από την πόλη Γκαζιαντέπ (Αντιόχεια του Ταύρου) της Τουρκίας στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Αλιαμάτς, Τζεμάλ Αλιαμάτς. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα από την τουρκική αεροπορική εταιρεία Ονούρ ενώ εργάζονται για την έναρξη το συντομότερο πτήσεων από το Γκαζιαντέπ προς Ερμπίλ και Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό). Στόχος, είπε, ο κ. Αλιαμάτς είναι να αυξήσουν τους ντόπιους και ξένους τουρίστες προς το Γκαζιαντέπ, σημειώνοντας ότι ειδικά από το Ερμπίλ, εάν πραγματοποιηθούν τελικά πτήσεις, αναμένει σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών στην τουρκική πόλη.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Οικονομικά βιώσιμη να είναι η λύση – Υπάρχει πρόοδος αλλά και διαφωνίες

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, διά του Εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη διαμήνυσε πως η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και αυτός είναι ο στόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά πολύ περισσότερο ο στόχος της Λευκωσίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες στις συνομιλίες.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Άιντα είναι ενθουσιασμένος από την τελευταία συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί και διαψεύδει όσους θεωρούν ότι υπάρχει χαλάρωση στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν ξέρει σε ποιούς αναφέρεται ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μετά την τελευταία συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. `Εγινε πρόοδος και η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι για αυτό το λόγο που βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και διαφωνίες, και επιχειρούμε μέσα από τη συζήτηση να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ επί της οικονομικής πτυχής της λύσης, όπως εκφράστηκε από την Αμερικανίδα Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε κατ` αρχήν τη στήριξη της χώρας της στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και την επιθυμία να συμβάλουν, με τον τρόπο που μπορούν, στη διαδικασία αυτή. Για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως θα συνεχισθεί η συζήτηση που αφορά τα τέσσερα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια μετατροπής συναντιλήψεων στα τέσσερα αυτά σε συγκλίσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: