Σάμερς (με την Λαγκάρντ) στο GWU: Παράλογη η ιδέα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα




Στην ημερίδα για την βιώσιμη ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες που έγινε στο George Washington University στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην σύντομη ομιλία της εστίασε στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας για τη διατήρηση της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο βασικό ομιλητή το Λάρι Σάμερς ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελληνικής Οικονομίας. Ο Λάρι Σάμερς υπήρξε μεταξύ άλλων υπουργός οικονομικών επί Κλίντον και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Λάρις Σάμερς υποστήριξε ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση και χαμηλά επιτόκια.

Η απάντηση στη χαμηλή ζήτηση, προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι επιπλέον δανεισμός, επιπλέον χρέος και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Λάρι Σάμερς επισήμανε ότι η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλά χρόνια είναι απλά παράλογη.

Επίσης επισήμανε ότι σε μια συγκυρία παγκόσμιας επιβράδυνσης της ζήτησης θα πρέπει να ενισχυθούν οι ροές κεφαλαίων από τις πλούσιες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και οι επενδύσεις των πλουσίων χωρών σε υποδομές.

Απευθυνόμενος στην Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα η επόμενη σύνοδος να αφορά τα συμπιεσμένα ελλείμματα, τα οποία στην ουσία σημαίνουν λιγότερες επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση ή τις υποδομές. Σε περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής η συμπίεση των ελλειμμάτων σημαίνει συμπίεση του πληθωρισμού την ίδια στιγμή που οι δημόσιες επενδύσεις είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επισήμανε ότι δεν είναι όλες καλές και ότι σε περιόδους χαμηλής ζήτησης θα πρέπει να εστιάζονται στην αύξηση της ζήτησης και όχι, για παράδειγμα, στην ενίσχυση της ανασφάλειας στην απασχόληση.

Τέλος στην παρέμβασή του ο Λάρι Σάμερς επισήμανε ότι πέρα από τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε ακόμη χειρότερα και να επέλθει ύφεση, οπότε πιο ευάλωτες θα είναι οι πιο φτωχές οικονομίες στον πλανήτη.

http://mignatiou.com/2016/04/dnt-iparchoun-politiki-kindini-gia-epitefxi-dimosionomikon-stochon-ke-stin-ellada/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: