Αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές




Νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες φέρνει η νέα αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% που όπως αποκαλύφθηκε σήμερα έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση στους δανειστές και εκείνοι συμφωνούν.

Το μέτρο έρχεται ως ισοδύναμο του φόρου στον τζόγο που δεν εφαρμόστηκε, ο οποίος με τη σειρά του ήταν ισοδύναμος στην επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση που είχε την ίδια τύχη, αναφέρει το Mega.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζαν ότι δεν θα συμβεί το ίδιο στον μεσαίο συντελεστή, με το 13% να μην αλλάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η ελληνική πλευρά έβαλε την πρόταση αυτή στο τραπέζι και οι δανειστές δεν την έχουν απορρίψει.

Στόχος είναι να καλυφθεί η “τρύπα” από τη μη εφαρμογή του φόρου στον τζόγο που κατέστη ανέφικτο τεχνικά να εφαρμοστεί αλλά και από την αδυναμία περικοπής αμυντικών δαπανών στο ύψος που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, δηλαδή 100 εκατομμύρια για το 2015 και άλλα 400 εκατομμύρια για το 2016.

Στον συντελεστή εντάσσεται οτιδήποτε δεν ανήκει στην κατηγορία των φρέσκων τροφίμων, των δημητριακών, του λογαριασμού ρεύματος και νερού.

Επομένως οι ανατιμήσεις θα αφορούν σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις μετακινήσεις και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Στο τραπέζι είναι ακόμα μια σειρά άλλων έμμεσων φόρων, όπως ο ΕΦΚ στη βενζίνη κυρίως, αλλά και οι αυξήσεις στη συνδρομητική τηλεόραση και την κινητή τηλεφωνία.

Την άλλη εβδομάδα, κατατίθεται το νομοσχέδιο και για τη φορολογία εισοδήματος, με νέα κλίμακα και νέα έκτακτη εισφορά.

Μέχρι τις 27.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις είναι διαχειρίσιμες, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή μέχρι 176 ευρώ, ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για εισοδήματα πάνω από 43.000 – 44.000 ευρώ.

“Αγκάθι” παραμένει το ύψος του αφορολόγητου γι’ αυτό και υπήρξε μια σχετική δυσφορία για την κίνηση της Αθήνας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: