Λύση Κυπριακού μέχρι τέλος του έτους βλέπει η Κομισιόν και προχωρά σε…κινήσεις




«Ομάδα στήριξης για λύση του Κυπριακού» συνέστησε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Κομισιόν, μετονομάζοντας την ομάδα δράσης για τους Τ/κ, καθώς προσδοκά ότι το 2016 θα είναι το έτος οριστικής διευθέτησης του προβλήματος.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι η απόφαση λήφθηκε χθες από το Κολέγιο Επιτρόπων, υπό το φως των πληροφοριών και εκτιμήσεων που καλλιεργούν προσδοκίες για χωριστά δημοψηφίσματα και οριστική διευθέτηση του Κυπριακού στα τέλη του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση της Κομισιόν αντανακλά το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των Βρυξελλών να συνδράμουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο και της συμβολής του συνταγματολόγου Πήτερ Βαν Νούφελ, προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας που έχουν ενώπιόν τους οι Βρυξέλλες διαδραματίζει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος με κάθε ευκαιρία προκαλεί κλίμα ευφορίας για λύση του Κυπριακού, παρά τις καταγεγραμμένες διαφωνίες των δύο πλευρών αλλά και το γεγονός ότι βασικές πτυχές του προβλήματος δεν έχουν καν συζητηθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Βρυξέλλες ανέμεναν λύση του Κυπριακού τον περασμένο Μάρτιο, στη βάση διαβεβαιώσεων που τους έδωσε ο Νορβηγός διπλωμάτης, ενώ τώρα έχουν αναπροσαρμόσει τους στόχους τους, και πάλι στη βάση εκτιμήσεων του κ. Άιντα, για λύση μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η απόφαση του Κολεγίου Επιτρόπων να μετονομάσει την «ομάδα δράσης για την τ/κ κοινότητα» (Task Force for Turkish Cypriot Community) σε ομάδα στήριξης για τη λύση του Κυπριακού (Cyprus settlement Support) λήφθηκε στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Σώματος, παρέχοντας σημαντικές εξουσίες στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (Structural Reform Support Service), της οποίας ηγείται ο Μάρτεν Φερβέι, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής της Τρόικας στο κυπριακό μνημονιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση που ενέκρινε το Κολέγιο της Κομισιόν, η νέα υπηρεσία υπό τον κ. Φερβέι θα διαθέτει τέσσερις μονάδες που θα εκτείνονται σε όλο το φάσμα των βασικών προτεραιοτήτων τής Ε.Ε.:

Προϋπολογισμός, Οικονομικά και Αξιολόγηση
Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση
Ανάπτυξη και Επιχειρηματικό Περιβάλλον
Αγορά Εργασίας, Υγεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης αυτής, η ομάδα δράσης για τους Τ/κ μετονομάζεται σε ομάδα στήριξης για λύση του Κυπριακού, υπό την ομπρέλα της νέας υπηρεσίας υπό τον Μάρτεν Φερβέι. Στο επίκεντρο βρίσκεται ήδη η εξοικείωση των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο, με τη συμμετοχή όλων των διευθύνσεων της Κομισιόν, οι οποίες ανέβασαν στροφές, συμμετέχουν στην προετοιμασία των Τ/κ και ετοιμάζουν εκθέσεις τις οποίες υποβάλλουν προς τον Μάρτεν Φερβέι.

Ευρωβουλή: Τουρκικές πιέσεις κατά μετεξέλιξης

Άγκυρα και ψευδοκράτος ασκούν εντονότατες πιέσεις προς την Ευρωβουλή για απάλειψη της αναφοράς έκθεσης για «μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Συνεργός στις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς καθίσταται για μια ακόμη φορά η πολιτική ομάδα των «Πρασίνων», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» υπέβαλε τροπολογία, απαλείφοντας την επίμαχη αναφορά.

Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει στήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων για διαγραφή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την έκθεση, η οποία θα ψηφισθεί την αύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Όπως είχαμε αποκαλύψει, τέσσερις ηγέτες τ/κ κομμάτων (Ταλάτ, Ντενκτάς, Οζγκιουργκιούν και Οζιγκίτ), περιλαμβανομένου και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ηγέτης του οποίου διετέλεσε ο Μουσταφά Ακιντζί), απέστειλαν επιστολή προς την Ευρωβουλή, ζητώντας τη διαγραφή της αναφοράς σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προειδοποιούν μάλιστα ότι η έγκριση της επίμαχης τροπολογίας «θα προκαλέσει πολύ καυτές συζητήσεις στην Κύπρο».

Γερμανική «ενθάρρυνση για πρόοδο»

Σε εστιατόριο, που βρίσκεται δίπλα στη γερμανική Βουλή, έγινε η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χθες στο Βερολίνο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, που προσκάλεσε τον κ. Ακιντζί στο Βερολίνο για να ικανοποιήσει αίτημα της Άγκυρας, ενεθάρρυνε την περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η διατύπωση αυτή, «γενική και ουδέτερη», αναφέρεται σε ανάρτηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στον λογαριασμό του στο twitter. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ τα κατεχόμενα έχουν εισέλθει σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης.

Γι’ αυτό και ο Μουσταφά Ακιντζί δέχεται επικρίσεις για το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός Κύπρου. Ο ίδιος εξέφρασε από το Βερολίνο την ελπίδα ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων στο Κυπριακό είναι στραμμένη προς το εσωτερικό των κατεχομένων, εκφράζοντας ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος πραγματοποίησε κι άλλες επαφές χθες στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο γερμανικό κανάλι Deutsche Welle, ρωτήθηκε για τις επιδράσεις του Ερντογάν στην πολιτική του ψευδοκράτους. Παρόλο, είπε, που η Τουρκία πάντοτε υποστηρίζει την τ/κ πλευρά, «είναι ευθύνη των δύο ηγετών στο νησί να βρουν λύση».

«Ο τουρκοκυπριακός “λαός” δέχεται πάντοτε τη στήριξη της Τουρκίας, δεν έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία και δεν αναμένει να βρεθεί αντιμέτωπος με δυσκολία και στο μέλλον», είπε. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται τα προβλήματα σε μερικά κεφάλαια ενώ το εδαφικό και οι εγγυήσεις θα συζητηθούν κατά την τελευταία φάση της διαδικασίας.

Σημειώνοντας ότι εκτός από μια φυσική διαίρεση υπάρχει, επίσης, ψυχολογική διαίρεση μεταξύ των δύο «λαών» στο νησί, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι «αυτή η ψυχολογική διαίρεση δεν είναι κάτι που μπορεί να υπερπηδηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της που πιστεύει ότι είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρου του νησιού». «Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι θα διαμοιραστούν τις διακυβερνητικές ευθύνες», είπε και πρόσθεσε ότι είναι «πιο δύσκολο να γίνουν αλλαγές στα μυαλά από του να αλλάξει μια φυσιολογική κατάσταση».
Επεξηγώντας ότι υπάρχει μια καλή χημεία ανάμεσα σε αυτόν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως γι’ αυτόν τον λόγο είναι πιο εύκολο να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Ο Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος είναι από την ίδια γενιά με τον κ. Αναστασιάδη και εξέφρασε την πίστη ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη σημερινή γενιά στο νησί να βρει μια ομόσπονδη λύση. «Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004 και σημείωσε ότι έστω κι αν η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων ψήφισε υπέρ του σχεδίου, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ η ε/κ πλευρά, που καταψήφισε συντριπτικά το σχέδιο, εντάχθηκε μονομερώς στην Ένωση.

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Για δεύτερη ημέρα σημειώθηκαν τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό F-16 παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο επάνω από τις Οινούσες στα 22.000 πόδια στις 09:07 και 1 λεπτό αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών. Δύο λεπτά αργότερα ξαναμπήκε στο FIR Αθηνών και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο επάνω από τις Οινούσες, πάλι στα 22.000 πόδια, και 3 λεπτά αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών. Το τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πετώντας και τις δύο φορές μεταξύ Λέσβου και Χίου και ακολούθησε την ίδια διαδρομή για να βγει από το FIR Αθηνών. Το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από ελληνικά μαχητικά.

Δάνεια από ΕΤΕ για την Αμμόχωστο

Την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου όπως και το λιμάνι της πόλης, επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) υπό τον πρόεδρό της, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, η ΕΤΕ είναι πρόθυμη να δώσει δάνεια για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται το δημοσίευμα, στην περιήγηση την αντιπροσωπεία συνόδευε η ομάδα του συνδέσμου της εντός των τειχών Αμμοχώστου και μέλη της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της πρωτοβουλίας Σερντάρ Ατάι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης εισόδου ειδικών στην περιοχή των Βαρωσίων για να μελετήσουν.

Επιπλέον, πρόσθεσε, οι ειδικοί αυτοί πρέπει να μελετήσουν την κατάσταση και στο λιμάνι, την εντός των τειχών περιοχή αλλά και την περιοχή του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» και να ετοιμάσουν μια έκθεση με τις ανάγκες και την χρηματοδότηση που θα χρειαστεί και αυτό -σημείωσε- το μετέφεραν και στους συνομιλητές τους.

Ο κ. Ατάι ανέφερε ότι τα Βαρώσια προβλέπεται να ανοικοδομηθούν ως μια «έξυπνη πόλη» και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αξιολογηθεί η χρηματοδότηση μέσω δανείου από την ΕΤΕ.

Πρόσθεσε δε ότι ζητούν την άμεση είσοδο ειδικών στα Βαρώσια και κυρίως Αμερικανών γιατί -όπως εξήγησε- έχουν μεγάλη εμπειρία από τις δραστηριότητές τους σε περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, μεταπολεμικά. Υποστήριζουν, είπε, και την παρουσία Γερμανών ειδικών που έχουν την εμπειρία του διχοτομημένου Βερολίνου καθώς υποστηρίζουν ότι η Αμμόχωστος είναι μια διχοτομημένη πόλη και έχουν ανάγκη ειδικών με τέτοια εμπειρία.

Στηρίζουν, σημείωσε, ένα σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει επενδύσεις από τη Δερύνεια μέχρι και την αρχαία Σαλαμίνα.

Πηγή:Κώστας Βενιζέλος, Παύλος Ξανθούλη, Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: