Σε εστιατόριο η συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ με τον κατοχικό ηγέτη: Ενθάρρυνση για πρόοδο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε εστιατόριο, που βρίσκεται δίπλα στη γερμανική Βουλή, έγινε η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χθες στο Βερολίνο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, που προσκάλεσε τον κ. Ακιντζί στο Βερολίνο για να ικανοποιήσει αίτημα της Άγκυρας, ενεθάρρυνε την περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η διατύπωση αυτή, «γενική και ουδέτερη», αναφέρεται σε ανάρτηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στον λογαριασμό του στο twitter. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ τα κατεχόμενα έχουν εισέλθει σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης. Γι’ αυτό και ο Μουσταφά Ακιντζί δέχεται επικρίσεις για το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός Κύπρου. Ο ίδιος εξέφρασε από το Βερολίνο την ελπίδα ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων στο Κυπριακό είναι στραμμένη προς το εσωτερικό των κατεχομένων, εκφράζοντας ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος πραγματοποίησε κι άλλες επαφές χθες στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο γερμανικό κανάλι Deutsche Welle, ρωτήθηκε για τις επιδράσεις του Ερντογάν στην πολιτική του ψευδοκράτους. Παρόλο, είπε, που η Τουρκία πάντοτε υποστηρίζει την τ/κ πλευρά, «είναι ευθύνη των δύο ηγετών στο νησί να βρουν λύση». «Ο τουρκοκυπριακός “λαός” δέχεται πάντοτε τη στήριξη της Τουρκίας, δεν έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία και δεν αναμένει να βρεθεί αντιμέτωπος με δυσκολία και στο μέλλον», είπε. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται τα προβλήματα σε μερικά κεφάλαια ενώ το εδαφικό και οι εγγυήσεις θα συζητηθούν κατά την τελευταία φάση της διαδικασίας.

Σημειώνοντας ότι εκτός από μια φυσική διαίρεση υπάρχει, επίσης, ψυχολογική διαίρεση μεταξύ των δύο «λαών» στο νησί, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι «αυτή η ψυχολογική διαίρεση δεν είναι κάτι που μπορεί να υπερπηδηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της που πιστεύει ότι είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρου του νησιού». «Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι θα διαμοιραστούν τις διακυβερνητικές ευθύνες», είπε και πρόσθεσε ότι είναι «πιο δύσκολο να γίνουν αλλαγές στα μυαλά από του να αλλάξει μια φυσιολογική κατάσταση».

Επεξηγώντας ότι υπάρχει μια καλή χημεία ανάμεσα σε αυτόν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως γι’ αυτόν τον λόγο είναι πιο εύκολο να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Ο Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος είναι από την ίδια γενιά με τον κ. Αναστασιάδη και εξέφρασε την πίστη ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη σημερινή γενιά στο νησί να βρει μια ομόσπονδη λύση. «Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004 και σημείωσε ότι έστω κι αν η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων ψήφισε υπέρ του σχεδίου, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ η ε/κ πλευρά, που καταψήφισε συντριπτικά το σχέδιο, εντάχθηκε μονομερώς στην Ένωση.

ΧΟΓΙΕΡ: Δάνεια από ΕΤΕ για την Αμμόχωστο – Να ανοικοδομηθεί ως μια «έξυπνη πόλη», λέγει ο Σερντάρ Ατάι

Την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου όπως και το λιμάνι της πόλης, επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) υπό τον πρόεδρό της, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, η ΕΤΕ είναι πρόθυμη να δώσει δάνεια για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται το δημοσίευμα, στην περιήγηση την αντιπροσωπεία συνόδευε η ομάδα του συνδέσμου της εντός των τειχών Αμμοχώστου και μέλη της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της πρωτοβουλίας Σερντάρ Ατάι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης εισόδου ειδικών στην περιοχή των Βαρωσίων για να μελετήσουν.

Επιπλέον, πρόσθεσε, οι ειδικοί αυτοί πρέπει να μελετήσουν την κατάσταση και στο λιμάνι, την εντός των τειχών περιοχή αλλά και την περιοχή του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» και να ετοιμάσουν μια έκθεση με τις ανάγκες και την χρηματοδότηση που θα χρειαστεί και αυτό -σημείωσε- το μετέφεραν και στους συνομιλητές τους. Ο κ. Ατάι ανέφερε ότι τα Βαρώσια προβλέπεται να ανοικοδομηθούν ως μια «έξυπνη πόλη» και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αξιολογηθεί η χρηματοδότηση μέσω δανείου από την ΕΤΕ.

Πρόσθεσε δε ότι ζητούν την άμεση είσοδο ειδικών στα Βαρώσια και κυρίως Αμερικανών γιατί -όπως εξήγησε- έχουν μεγάλη εμπειρία από τις δραστηριότητές τους σε περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, μεταπολεμικά. Υποστήριζουν, είπε, και την παρουσία Γερμανών ειδικών που έχουν την εμπειρία του διχοτομημένου Βερολίνου καθώς υποστηρίζουν ότι η Αμμόχωστος είναι μια διχοτομημένη πόλη και έχουν ανάγκη ειδικών με τέτοια εμπειρία. Στηρίζουν, σημείωσε, ένα σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει επενδύσεις από τη Δερύνεια μέχρι και την αρχαία Σαλαμίνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: