Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τα όσα έγιναν στον τομέα της οικονομίας κατά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επαναφορά της Αννίτας Δημητρίου στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα μετά την απόφαση του Γιάννη Γιαννάκη να μην κατέλθει ως υποψήφιος, το σκάνδαλο με τη διαχείριση των σκουπιδιών, η έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποτέφρωση των νεκρών και η επιστροφή από το Δημήτρη Συλλούρη της χορηγίας που είχε πάρει το ΕΥΡΩΚΟ λίγο πριν διαλυθεί.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “Η μεταρρύθμιση φέρνει επενδύσεις”, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως στόχος είναι να είμαστε αυτάρκεις και να πατάξουμε τη φτώχεια. Αλλού σημειώνει πως στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα θα περιληφθεί τελικά η Αννίτα Δημητρίου, αφού ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη αρνήθηκε να καταλάβει τη θέση της. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Δημήτρης Συλλούρης επέστρεψε τις 101 χιλιάδες ευρώ που πήρε ως χορηγία το ΕΥΡΩΚΟ λίγο προτού διαλυθεί.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Λύση Κυπριακού χωρίς νέο μνημόνιο”, αναφέρεται στη σχετική διαβεβαίωση του Προέδρου Αναστασιάδη στη χθεσινή διακαναλική για την οικονομία. Επίσης, αναφέρεται σε ενεργειακά παζάρια Τουρκίας – Ισραήλ και γράφει ότι η Αγκυρα έβαλε στο μάτι το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμη γράφει πως ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες επιβάτες λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Συνέχεια με ίδια συνταγή”, για θετική αποτίμηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την οικονομία. Αλλού αναφέρει πως από το 2006 υπήρξε αποκάλυψη της μαφίας των σκουπιδιών και παραθέτει σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας τότε. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως εμφανίστηκαν προβλήματα στις τρεις λωρίδες του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, από την Αλάμπρα μέχρι τη Λευκωσία.

Η “Χαραυγή”, με τίτλο “Ιδια παραμύθια κι ο κόσμος υποφέρει και πονά”, αναφέρει πως στην αριθμολογία και τα εύσημα των ξένων στο κυβερνητικό έργο αναλώθηκε η δίωρη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού κάνει λόγο για δυναμική αντίδραση αν ποινικοποιηθεί η απεργία. Επίσης αναφέρεται σε φρένο στις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών μετά τη ψήφιση νομοθεσίας χθες από τη Βουλή κατόπιν πρότασης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο “Κανένα σκάνδαλο `παλιό ή νέο” δεν θα αποκρυβεί”, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην ανεχτεί ή να αποκρύψει οποιαδήποτε σκάνδαλα “παλιά ή νέα”. Αλλού αναφέρεται στην έγκριση από τη Βουλή του νόμου για την αποτέφρωση των νεκρών. Εξάλλου αναφέρεται στο θέμα με τους υποψήφιους στο ΔΗΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Εφ` όπλου λόγχη για την τελική ευθεία”, πως 44 μέρες πριν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, τα κόμματα ρίχνουν το βάρος στην ανατροπή της αποσυσπείρωσης. Αλλού αναφέρεται στα εγκαίνια μουσείου στο Κιλκίς για τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Επίσης αναφέρεται στη μεταμόρφωση της Κακοπετριάς με τη σφραγίδα του κοινοτάρχη της Δημητράκη Ευγενίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Στο μάτι του κυκλώνα ο Αναστασιάδης”, κάνει λόγο για “τακτική πολιτικών τραμπουκισμών από Προεδρικό – ΔΗΣΥ για να πλήξουν προεκλογικά το ΑΚΕΛ!”. Επίσης γράφει πως εκβιάζονται δανειολήπτες για μεταβιβάσεις ακινήτων. Επίσης κάνει λόγο για “βουβαμάρα” της Λευκωσίας για τη νέα επίθεση του ΔΝΤ εις βάρος της Ελλάδας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “`Ολα μέλι-γάλα…”, πως υπήρξε ωραιοποίηση της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, κατά τον απολογισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης, στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Αλλού αναφέρεται στο χρονικό των Panama Papers. Επίσης κάνει λόγο για αλληλομαχαιρώματα και κόντρες στην Πινδάρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly”, με τίτλο “`Οχι μνημόνιο για την ειρήνη”, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει πως η Κύπρος θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο στην περίπτωση συμφωνίας για επανένωση του νησιού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να φθάνει στους 30 βαθμούς χθες. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των σκανδάλων και των μιζών, σημειώνοντας πως χρειάζεται μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: