Οι υποσχέσεις και η “απολογία” Αναστασιάδη για τα τρία χρόνια της θητείας του




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε, αναφορικά με το πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, ότι “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά, πέραν και πάνω από τη σοβαρότητα που πρέπει να αποδεικνύεται στη διαχείριση των οικονομικών και με περαιτέρω κίνητρα, περαιτέρω σταθερότητα, με εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου που αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, που έδωσε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελική απολογία του όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας θα είναι θετική προς τον κυπριακό λαό.

Δεν έχω αμφιβολία, σημείωσε, αν συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε αναστρέψεις όπως κατά οκτώ μονάδες στους ρυθμούς ανάπτυξης – από αρνητικούς σε 1,6 – θα υπάρχει και η αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τόνισε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις ενώ σημείωσε ότι δεν έκανε αναφορά στις προοπτικές από τα έσοδα του τρίτου γύρου αδειοδότησης των ενεργειακών πηγών.

“Προτιμώ να κρατούμε χαμηλούς τόνους αλλά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, η απόφασή μας είναι να υλοποιήσουμε το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο είναι πρόγραμμα πενταετίας”, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, είπε ο Πρόεδρος, “θέλω να ελπίζω και πιστεύω – γνωρίζοντας τους συνεργάτες μου στην Κυβέρνηση – ότι θα συνεχίσουμε θετικά και η τελική απολογία μου θα είναι θετική προς τον κυπριακό λαό, θα αποτιμηθεί θετικά.”

Όσον αφορά προσωπικές ενέργειες που έγιναν, σημείωσε, ότι είστε μάρτυρες της κατά επανάληψη πρόσκλησης των Προέδρων των τραπεζιτών και των γενικών διευθυντών είτε αφορούσε σε κοινή σύσκεψη με την Κεντρική Τράπεζα είτε αφορούσε τη μείωση των επιτοκίων είτε και τις αναδιαρθρώσεις, την ελαστικότητα αλλά και τα αποτελέσματα είναι γνωστά μέσα από τα όσα καταγράφονται.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος δεν νιώθει ακόμη τη θετική εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία, είπε πως “προσπαθούμε μέσα από τη δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος και τα όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι στιγμής να υπάρξει μια πιο έντονη αίσθηση της ανάπτυξης που παρατηρείται”.

Ανέφερε ότι οι δείκτες λιανικού εμπορίου παρουσιάζουν αύξηση κατά 3%, ενώ αυξήσεις υπάρχουν και στις πωλήσεις.

Τόνισε ότι τα πράγματα “δεν είναι στο βαθμό που κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάσουν ότι δεν έγινε τίποτα, ότι δεν παρατηρείται ανάπτυξη”.

“Όποιος αγνοεί τα προβλήματα, δεν θα μπορέσει και να τα αντιμετωπίσει και υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, υπάρχει ακόμα φτώχεια που θέλουμε να καταπολεμήσουμε”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι λόγω της εφαρμογής του ΕΕΕ από τις 14 χιλ. δικαιούχους κοινωνικών παντοπωλείων έχουν περιοριστεί στις 4 και κάτι χιλιάδες, εκ των οποίων μόλις 2 χιλιάδες είναι Κύπριοι.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι “θα συνεχίσω με την ίδια αυστηρότητα τις πολιτικές που ακολουθούμε για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο όχι τους αριθμούς αλλά τη ζωή των πολιτών.”

Κι όταν λέμε ότι παρατηρούνται ρυθμοί ανάπτυξης, συνέχισε, αυτό δεν είναι απλά αριθμοί. Οι αριθμοί, εξήγησε, μεταφράζονται σε εισοδήματα των εργαζομένων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν παρουσιάζεται η πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης με τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις να μειώνονται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε από πότε άρχισαν να μειώνονται τα εισοδήματα των μισθών και συντάξεων, απαντώντας “επί των ημερών άλλης Προεδρίας’.

Έγνοια του, είπε, είναι να δει να αναστρέφεται πραγματικά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε κάποιες τάξεις συμπολιτών μας.

Σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει το ποιος θα είναι ο χρόνος αποκατάστασης της τρωθείσας εμπιστοσύνης προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες. “Αλλά πιστεύω ότι μέσα από τα μέτρα που παίρνουμε, που προγραμματίζονται, σταδιακά και αν όλο το πολιτικό σύστημα εγκαταλείψει ιδιαίτερα τις σκοπιμότητες που πολλές φορές οδηγούν στο λαϊκισμό ή και στην παραβίαση της εμπιστοσύνης και κανόνων χρηστής διοίκησης, τότε θα γίνει κατορθωτό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”, σημείωσε.

Απαιτείται πλέον, συνέχισε, να τηρούμε τους κανόνες που η κοινωνία των πολιτών ζητά. “Σεβασμός προς τους πολίτες, σεβασμό στη χρηστή διοίκηση, σεβασμό του δημόσιου χρήματος, σεβασμό του φορολογούμενου”, τόνισε.

Ερωτηθείς για τον όρο “success story”, είπε ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που το προέβαλε αλλά οι δανειστές, οι οίκοι αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλπ.

“Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να νιώθω ντροπή γιατί κάποιοι θεωρούν ότι πετύχαμε παρά τις προβλέψεις τους”, είπε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα ακόμη στην οικονομία και χρειάζεται σοβαρότητα και συνέχιση της ιδίας νοικοκυρεμένης πολιτικής. “Όχι πολιτικής λιτότητας, αλλά νοικοκυρεμένης πολιτικής”, τόνισε.

Επεσήμανε ότι τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο, δεν πρέπει να αρχίσουν οι αξιώσεις και η επάνοδος σε καθεστώτα με επιδόματα και στους παλιούς εαυτούς μας.

Σε ερώτηση αν θα επανόρθωνε κάποιες αποφάσεις που λήφθηκαν για την οικονομία, είπε πως “επανορθώνεις πράξεις που παίρνεις όταν διαπιστώνεις ότι οδηγούν σε εσφαλμένο αποτέλεσμα, όταν έχεις επιτυχή αποτελέσματα προς τι να αλλοιώσεις πολιτικές αποφάσεις που πήρες”.

Στην περίπτωση του Γιούρογκρουπ το Μάρτιο 2013, σημείωσε, μας επιβλήθηκε η απόφαση λόγω της οικονομικής κρίσης που διερχόμασταν.

“Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση, που το κράτος ήταν έτοιμο να καταρρεύσει και να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Αν υλοποιείτο από τη Βουλή η πρώτη απόφαση, το κόστος είτε στους καταθέτες είτε στους όποιους άλλους δεν θα υπερέβαινε τα επιτόκια δύο χρόνων”, πρόσθεσε.
Σημείωσε πως αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές δυνάμεις που να στήριζαν τις πολιτικές της Κυβέρνησης να ψηφιστούν νομοθετήματα, ενδεχομένως ναι, να είχαμε αντί πρόοδο, οπισθοδρόμηση.

Για την επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην υπευθυνότητα των συντεχνιών και στην υπομονή του λαού που βοήθησε στην υλοποίηση του προγράμματος και την τήρηση των υποχρεώσεων όπως προέκυπταν από το μνημόνιο.

Σε σχέση με τον τερματισμό της έκτακτης εισφοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επιβλήθηκε το 2011, διευκρίνισε πως θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της καλής πορείας των οικονομικών του κράτους και τόνισε ότι “δεν έχει να κάνει με το 10%”.

Σε ερώτηση για τα ποσά που κουρεύθηκαν από τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, είπε πως “μιλούμε για μερικά δισεκατομμύρια – 3,6 από κάθε Τράπεζα, σύνολο 7,2 δισ.”.

Σε άλλη ερώτηση αν η απόφαση ήταν προειλημμένη από το Γιούρογκρουπ, είπε “είναι κάτι το οποίο ήταν στους προβληματισμούς και δεδομένου του μη συστημικού χαρακτήρα και του μικρού μεγέθους της οικονομίας της Κύπρου, θεωρήθηκε η Κύπρος ως περίπτωση δοκιμασίας του συστήματος που σήμερα έχει υιοθετηθεί για όλες τις τράπεζες που θα ζητούν ανακεφαλαιοποίηση”.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να βρει όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι “έχουν δοθεί κατά επανάληψη και από τη Βουλή και ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση οδηγίες έτσι ώστε η Κεντρική Τράπεζα να διερευνήσει και αν ήταν δυνατόν, να δίνονταν στη δημοσιότητα”.

Δυστυχώς, συνέχισε, υπάρχει η εμπιστευτικότητα και δεν δίδονται. “Αν είναι νόμιμη η εξαγωγή συναλλάγματος είναι ένα, αν είναι για αποφυγή φορολογίας είναι εντελώς διαφορετικό, και σε αυτό δεν υστερήσαμε μετά από αξίωση του Υπουργού Οικονομικών. Η λίστα της Λαγκάρντ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εφοριακών και έχουν ήδη υποβληθεί κάποιες κυρώσεις πέραν της επιβολής φορολογίας και διοικητικά πρόστιμα”, συμπλήρωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: