Και επέκταση του φράχτη και επιπλέον μέτρα επιτήρησης από την Ελλάδα κατά μήκος των συνόρων της με την κατοχική Τουρκία

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




To αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News αναμεταδίδει ανταπόκριση του Associated Press από την Αθήνα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει σταδιακά έναν φράχτη κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία.

Επίσης θα αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης μετά την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης από τον ανατολικό γείτονά της, ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση την Τρίτη.

Το κείμενο έχει τίτλο Greece to expand fencesurveillance at border with Turkey

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με κορυφαίους αξιωματούχους από το χώρο της Μετανάστευσης, της Ασφάλειας και του Στρατού.

Σε ανακοίνωση της Κυβέρνησης αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε «το πρόβλημα της αυξημένης πίεσης για παράνομη είσοδο, τόσο κατά μήκος των χερσαίων συνόρων όσο και κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων στο ανατολικό Αιγαίο».

Η Ελλάδα έχει ήδη κατασκευάσει έναν φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων (25 μιλίων) στην περιοχή του ποταμού Έβρου, κατά μήκος των βορειοανατολικών χερσαίων συνόρων.

Η Αθήνα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Άγκυρα ότι στέλνει σκόπιμα χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην Τουρκία προς την Ελλάδα, για να αποσταθεροποιήσει τη γείτονά της. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων είναι τεταμένες σχετικά με τη μετανάστευση και τα δικαιώματα υποθαλάσσιας εξερεύνησης ενέργειας.

«Αποφασίστηκε να επεκταθεί σταδιακά ο φράχτης σε όλο το μήκος του Έβρου», με αρχική εστίαση σε πιθανά προβληματικά σημεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τρίτης. «Αποφασίστηκε επίσης να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν τα συστήματα παρακολούθησης».

Η Ελλάδα κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι ενθαρρύνει ή διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση μέσω θαλάσσης χιλιάδων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, που προσπαθούν να φτάσουν στα κοντινά ελληνικά νησιά με μη αξιόπλοα σκάφη.

Οι τουρκικές αρχές και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει (χωρίς στοιχεία) με τη σειρά τους την Ελλάδα ότι επιστρέφει παράνομα αιτούντες άσυλο, που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος, χωρίς να τους επιτρέπουν να υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο.

Οι ελληνικές αρχές επικρίθηκαν αυτόν τον μήνα για μια ομάδα κυρίως Σύριων που αναφέρθηκαν παγιδευμένοι για μέρες σε μια νησίδα στον ποταμό Έβρο.

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νησίδα βρισκόταν στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Τελικά εντοπίστηκαν σε διαφορετική τοποθεσία στην ελληνική πλευρά, αφού φέρεται να ωθήθηκαν πίσω-μπρος για μέρες και από τις δύο πλευρές.

Η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ο γείτονάς της είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους αιτούντες άσυλο, που δεν θα πρέπει επομένως να επιδιώκουν να ταξιδεύουν προς τα δυτικά.

ΠΗΓΗ: ABC NEWS via AP – Greece to expand fencesurveillance at border with Turkey

Θεοδωρικάκος για την επέκταση του φράκτη στον Εβρο: Μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν είσοδο 25.000 παράνομοι μετανάστες (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: