“Φωνάζει” η Άγκυρα: Η ρωσική εταιρία Rosatom άλλαξε τον Τούρκο εργολάβο στο πυρηνικό έργο στο Akkuyu της Τουρκίας

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin takes part in a video conference with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (not pictured) during the groundbreaking ceremony of the 3rd unit of the Akkuyu Nuclear Power Plant in the Turkish province of Mersin, in Moscow, Russia.. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL




To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ του μεταδίδει ότι ένα έργο πυρηνικής ενέργειας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία οδήγησε σε διαμάχη, αφότου ο Ρώσος κατασκευαστής του αφαίρεσε έναν κορυφαίο Τούρκο εργολάβο, ο οποίος στη συνέχεια απείλησε να κινηθεί νομικά.

Η ρωσική κρατική Rosatom Corp. δήλωσε ότι η αλλαγή του κύριου εργολάβου για τις υπόλοιπες εργασίες στο εργοστάσιο Akkuyu στη νότια Τουρκία δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην κατασκευή. Αλλά η IC Ictas, η εκδιωχθείσα εταιρεία, αμφισβήτησε αυτό και σημείωσε ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο.

Ένας κορυφαίος Τούρκος πολιτικός της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε παράνομη την κίνηση της Rosatom.

Η Akkuyu Nukleer AS, θυγατρική της Rosatom, την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε ένα συμβόλαιο με την IC Ictas και υπέγραψε συμφωνία με την TSM Enerji, μια τουρκική εταιρεία που ανήκει σε τρεις ρωσικές εταιρείες.

Σε απάντηση στο Bloomberg, η IC Ictas είπε ότι θα παραπέμψει τη Rosatom σε διαιτησία στο Λονδίνο, καθώς και θα κινήσει εγχώρια νομικά μέτρα στην Τουρκία.

Η Meral Aksener, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος IΥΙ, χαρακτήρισε την κίνηση της Rosatom ως μια προσπάθεια να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της Τουρκίας στην πυρηνική ενέργεια.

«Προτρέπω το υπουργείο Ενέργειας να ασκήσει τις νόμιμες εξουσίες του και, εάν χρειαστεί, να λάβει μέτρα για την εθνικοποίηση του εργοστασίου», ανέφερε σε μήνυμα της στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατασκευάζει το εργοστάσιο κοντά στο λιμάνι της Μερσίνα, για να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη ενέργεια. Υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 για την κατασκευή της εγκατάστασης και ελπίζει να δει τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες στο Akkuyu να λειτουργήσει το 2023.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Bloomberg ότι η Rosatom έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στη μονάδα της στην Τουρκία, για να χρηματοδοτήσει το έργο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων.

Η Rosatom είπε τότε ότι «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τον αριθμό που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό τιμολόγησης που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Rosatom, η ρωσική εταιρεία θα πουλούσε το ήμισυ της παραγόμενης ενέργειας στην προσυμφωνημένη τιμή των 12,35 σεντς ανά κιλοβατώρα και το άλλο μισό στην τιμή της αγοράς. Αυτό αυξήθηκε στα 18,6 σεντς ανά κιλοβατώρα την 1η Αυγούστου από 8,8 σεντς στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς.

Η αύξηση των τιμών στην Τουρκία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου. Το τοπικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά 26% από την αρχή του έτους – η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

ΠΗΓΗ: πρακτορείο Bloomberg – Turkish Nuclear Project Hit by Ousted Contractor’s Court Threat

Το σχέδιο του Ερντογάν για εξισλαμισμό της κατεχόμενης Κύπρου: Στέλνουν παιδιά στην Τουρκία, μελετούν το Κοράνι και διδάσκονται το Ισλάμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: