Χειρότεροι κι απ’ τους ναζί: Οι αδίστακτοι μισθοφόροι της Wagner – του στρατού του Πούτιν – πίσω από κάθε φρικαλεότητα στην Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Το σήμα των αδίστακτων μισθοφόρων της Wagner που μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων ονομάζονται “η ορχήστρα του Βάγκνερ” ή απλώς… “Οι Μουσικοί”. Screenshot via YouTube




Είναι δυνατόν να ξεπεράσει κανείς τη βαρβαρότητα των ναζί εγκληματιών πολέμου; Φαίνεται ότι ο ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός της Wagner είναι έτοιμος να κάνει ακριβώς αυτό.

Ακόμη και το όνομα δεν είναι τυχαίο – ο Βάγκνερ ήταν ο αγαπημένος συνθέτης του Χίτλερ. Λέγεται ότι ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν,  είναι θαυμαστής του Τρίτου Ράιχ και, ως εκ τούτου, έδωσε στην ομάδα αυτό το όνομα.

Οι μισθοφόροι της Wagner που μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων ονομάζονται και “η ορχήστρα του Βάγκνερ” ή απλώς “Οι Μουσικοί”, έχουν εμπλακεί σε έναν μακρύ κατάλογο εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία – φρικαλεότητες στην Μπούτσα. η πρόσφατη επίθεση σε αιχμαλώτους πολέμου του Αζόφ στη φυλακή Ολένιβκα. Ακόμη κι ο στρατιώτης που θεάθηκε σε φρικιαστικό βίντεο τις τελευταίες ημέρες να ευνουχίζει Ουκρανό κρατούμενο, θα μπορούσε να είναι μέλος της ομάδας Βάγκνερ.

Η Wagner είναι μια ρωσική ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, χρηματοδοτείται μέσω του Yevgeny Prigozhin – μέλους του «εσωτερικού κύκλου» του Πούτιν. Η Wagner – επίσης γνωστή ως “ιδιωτικός στρατός του Πούτιν” –  συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία το 2014, στη Συρία, τη Λιβύη και σε αφρικανικές χώρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες επιβάλλοντας κυρώσεις στους φερόμενους ηγέτες του ομίλου PMC Wagner. Η πρώτη επίσημη πηγή που αναφέρει αυτή τη μονάδα είναι η Λίστα Κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ του 2017, η οποία κατατάσσει την PMC Wagner μεταξύ των ουκρανικών αυτονομιστικών μονάδων. Ο Ντμίτρι Ούτκιν αναφέρεται και θεωρείται ο «ιδρυτής και ηγέτης» του PMC από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Δεν δουλεύει μόνος του

Η Wagner δεν είναι η μόνη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που συμμετέχει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η PWC Redut εμπλέκεται επίσης, αλλά συνεργάζεται στενά και με τον ρωσικό στρατό. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας συντονίζει όλες τις δραστηριότητες του μισθοφορικού σώματος  στο πλαίσιο της «ειδικής επιχείρησης» τους στην Ουκρανία. Δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ του ρωσικού στρατού και των μισθοφορικών στρατών γενικά, αλλά η Wagner  εξακολουθεί να διαφέρει.

Σύμφωνα με έρευνες δημοσιογράφων της Medusa και μαρτυρίες προς στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η Wagner έχει όπλα, πυρομαχικά, ακόμη και στρατιωτικά αεροπλάνα.

  • Τον Απρίλιο, η Bellingcat ανέφερε ότι 8.000 μαχητές Wagner συμμετείχαν στη λεγόμενη ρωσική «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου σκοτώθηκαν 3.000.

Εξαιρετική βαρβαρότητα και σκληρότητα

Ωστόσο, από τον Απρίλιο, έχουν διεξαχθεί αρκετές κινήσεις στρατολόγησης από την Wagner σε φυλακές στη Ρωσία. Σύμφωνα με ρωσικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 1.000 κρατούμενοι συμφώνησαν να συνεργαστούν από δύο μόνο φυλακές.

Οι μισθοφόροι της Wagner είναι γνωστοί για την εξαιρετική ωμότητα και σκληρότητά τους. Λόγω της στρατολόγησης μισθοφόρων από σωφρονιστικά καταστήματα, οι θηριωδίες τους ξεπερνούν όλα τα ανθρώπινα όρια. Ο στρατός της Wagner  έχει διαπράξει τα πιο τρομερά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Oυκρανοί αξιωματικοί πληροφοριών πιστεύουν ότι η πρόσφατη δολοφονία 53 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου του τάγματος Αζόφ στην φυλακή Ολενίβκα στην περιοχή του Ντόνετσκ οργανώθηκε από τους μισθοφόρους της Wagner.

Τα πτώματα 1.314 αμάχων, που σκοτώθηκαν από Ρώσους εισβολείς κατά τη διάρκεια της κατοχής, βρέθηκαν στην περιοχή του Κιέβου. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης της Εθνικής Αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου.

Ταυτοποιήθηκαν ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Κιέβου. Η SBU [ουρκανική υπηρεσία πληροφοριών] δημοσίευσε τα προσωπικά δεδομένα των υπόπτων – ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, τόπους υπηρεσίας και φωτογραφίες.

Δύο από αυτούς αποδείχθηκε ότι ήταν υπήκοοι Λευκορωσίας – αυτοί είναι ο Σεργκέι Σαζάνοφ και ο Αλεξάντερ Στουπνίτσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, αυτοί οι άνδρες υπηρετούν όλοι στην Wagner.

Στάλθηκε για να κάνει το χειρότερο 

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία θεωρεί την Wagner ως την πλέον επαγγελματική μισθοφορική ομάδα όταν πρόκειται για τις πιο υπεύθυνες αποστολές της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία – την εξόντωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι βρετανικές εφημερίδες Times και Independent ανέφεραν ότι έως και 400 μισθοφόροι της Wagner φέρεται να εμφανίστηκαν στο Κίεβο για να καταλάβουν την πόλη και να σκοτώσουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Όταν αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν και τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την περιοχή του Κιέβου, διαδόθηκε η είδηση ​​για το πρώτο κύμα κατάταξη μισθοφόρων εγκληματιών από τις ρωσικές φυλακές στην  Wagner. Την ίδια στιγμή, Ρωσικές Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν τη χρήση αποσπασμάτων που εμποδίζουν την αποχώρηση από τις γραμμές της Wagner.

  • Οι μισθοφόροι της  είναι επίσης γνωστοί για τη σκληρότητά τους, ακόμη και απέναντι στους δικούς τους αρχηγούς που διέπραξαν λάθη στρατιωτικής στρατηγικής. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι μισθοφόροι της Wagner σκότωσαν τους διοικητές τους για αντιεπαγγελματισμό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Ρώσων πολεμιστών που συμμετείχαν στην επίθεση στο Ντονμπάς, με τους οποίους επικοινωνούσαν Ρώσοι δημοσιογράφοι, οι μισθοφόροι της Wagner  ρίχτηκαν στις πιο επικίνδυνες περιοχές της πρώτης γραμμής και έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην κατάληψη της Ποτάσναγια στο Λουχάνσκ. Tους απονεμήθηκαν μετάλλια “για την κατάκτηση της Ποπάσναγια” και ο εργοδότης τους, Prigozhin, – στενός φίλος του Πούτιν – εξασφάλισε  τον τίτλο του “ήρωα της Ρωσίας”.

Μια ιστορία της εγκληματικής δραστηριότητας σε εμπόλεμες ζώνες

Η Wagner δραστηριοποιήθηκε επίσης στο έδαφος της Ουκρανίας στις αρχές του 2014. Συγκεκριμένα,  φέρεται να έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις μάχες για το αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ στην περιοχή του Ντόνετσκ. Τα ουκρανικά στρατεύματα περικυκλώθηκαν και υπέστησαν σοβαρές απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ οι ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές – αυτοαποκαλούμενοι DPR και LPR –  συνέχισαν να υπάρχουν χάρη σε αυτή τη νίκη.

Ωστόσο, οι μισθοφόροι της Wagner δεν περιορίζουν τις εγκληματικές τους ενέργειες στην Ουκρανία.

Υπάρχουν περιπτώσεις εκτελέσεων και βασανιστηρίων Σύριων κρατουμένων, τρόμος στο Μάλι και φρικαλεότητες από μισθοφόρους σε άλλα αφρικανικά κράτη.

Το 2021, ειδικοί του ΟΗΕ δημοσίευσαν μια έκθεση κατηγορώντας την Wagner για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το RFI [Radio France International] μπόρεσε να αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα, καθώς και σε μαρτυρίες θυμάτων, που εμπλέκουν υπαλλήλους ρωσικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών σε εξωδικαστικές εκτελέσεις, συλλήψεις, βασανιστήρια, ληστείες και βιασμούς.

 

 

 Και η παρουσίαση της Wagner στην Ουκρανία από τα ρωσικά ΜΜΕ:

Με πληροφορίες από Kyiv Post

Ο εφιάλτης των Ρώσων στην Ουκρανία λέγεται HIMARS: Ανίκανοι να εντοπίσουν καν τον αμερικάνικο εξολοθρευτή των υποδομών τους [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: