Και 4ο ρωσικό πλοίο με κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία: Ζητεί ακινητοποίηση και έλεγχο το Κίεβο

FILE PHOTO: Φορτηγό πλοίο. EPA/ERDEM SAHIN




Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να βοηθήσει στη διερεύνηση τριών πλοίων υπό ρωσική σημαία στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κιέβου να ερευνήσει την  κλοπή σιτηρών από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters epikalo;ymeno επίσημα έγγραφα.

Σε επιστολή της 13ης Ιουνίου η ουκρανική γενική εισαγγελία ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας να ερευνήσει και να παράσχει στοιχεία για τα τρία επώνυμα πλοία που υποψιάζεται ότι συμμετείχαν στη μεταφορά σιτηρών που φέρεται να έχουν κλαπεί από πρόσφατα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, όπως η Χερσώνα.

Η επιστολή αναφέρει ότι τα πλοία ταξίδεψαν από τον κύριο τερματικό σταθμό σιτηρών της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η Ουκρανία πιέζει την Τουρκία να λάβει έγγραφα σχετικά με το φορτίο και την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Και τα τρία μεγάλα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην – Mikhail Nenashev, Matros Pozynich και Matros Koshka – ανήκουν σε μια θυγατρική μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας που φέρει την ονομασία United Shipbuilding Corporation, σύμφωνα με το Equasis, μια ναυτιλιακή βάση δεδομένων. Η ρωσική εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία για κλοπή σιτηρών από την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η σύγκρουση έχει εγείρει ανησυχίες για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και την ασφάλεια.

Το Reuters μεταδίδει ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την προέλευση ή τον τελικό προορισμό των σιτηρών στα πλοία που αναφέρονται στην επιστολή. Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια, ανέφερε.

Ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στη Χερσώνα, είπε ότι σιτηρά από την περιοχή μεταφέρθηκαν στην Κριμαία από ντόπιους αγρότες. Είπε ότι δεν γνώριζε για αποστολές προς την Τουρκία ή τη Μέση Ανατολή.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία με χωριστή επιστολή της στις 30 Ιουνίου να συλλάβει και να ακινητοποιήσει ένα άλλο πλοίο υπό ρωσική σημαία, λέγοντας ότι μετέφερε ουκρανικά σιτηρά από το κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Η Τουρκία σταμάτησε το φορτηγό πλοίο και ερευνά τον ισχυρισμό της Ουκρανίας, δήλωσε αξιωματούχος την περασμένη Δευτέρα.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει ανησυχία σε δυτικούς πολιτικούς και σχολιαστές αφού προσπάθησε να παραμείνει σε ίση απόσταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Μόσχα για περιφερειακά ζητήματα.

Το Reuters ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις δύο επιστολές. Είπε ότι αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών ότι είχε διερευνήσει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία.

«Διαπιστώσαμε ότι το λιμάνι αναχώρησης των πλοίων και η προέλευση των εμπορευμάτων είναι η Ρωσία σύμφωνα με τα αρχεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 23 Ιουνίου. «Είμαστε αντίθετοι στη λήψη ουκρανικών σιτηρών ή άλλων εμπορευμάτων από τη Ρωσία. Δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα αγαθά να έρθουν σε εμάς».

Τουρκική διπλωματική πηγή είπε ότι η συνεργασία με Ουκρανούς αξιωματούχους βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ilnur Çevik, σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα κατάσχει τα σιτηρά και θα τα πουλήσει για λογαριασμό της Ουκρανίας, αν διαπιστωθεί ότι έχουν κλαπεί, ανέφερε το BBC  την Τρίτη.

Ο Taras Vysotskiy, αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, είπε ότι το Κίεβο εκτιμά ότι έχουν εξαχθεί 400.000 τόνοι κλεμμένων σιτηρών.

Ο Βασίλ Μποντνάρ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, είπε ότι η Ουκρανία πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος πήγε στην Τουρκία και έστειλε στοιχεία για την υποτιθέμενη εμπλοκή 13 πλοίων στις τουρκικές αρχές.

Με πληροφορίες από Reuters/Ahval

Ο Πούτιν συλλαμβάνει οικονομικό του σύμβουλο-Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: