Καταλυτική νίκη της Ουκρανίας: Παρά τις καταστροφές αυτονόμησε το δίκτυο της από τη Ρωσία και εξάγει ρεύμα στην ΕΕ

FILE PHOTO: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι EPA, SERGEY DOLZHENKO




Η Ουκρανία άρχισε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια με «σημαντικό» τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο pρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προσέγγισή μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, της οποίας η υποψηφιότητα για την ΕΕ επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους Είκοσι Επτά. Το Κίεβο «έχει αρχίσει να εξάγει σημαντική ηλεκτρική ενέργεια στην επικράτεια της ΕΕ, στη Ρουμανία», είπε σε μια βιντεοκάμερα, και «αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα».

«Ετοιμαζόμαστε να αυξήσουμε τις παραδόσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι».

«Δεν είναι μόνο θέμα εσόδων από τις εξαγωγές για εμάς, είναι ζήτημα ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη», επέμεινε. Το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είχε συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο στα μέσα Μαρτίου, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να διατηρήσει τη λειτουργία της παρά τον πόλεμο. Η Ουκρανία συγχρονίστηκε με το ρωσικό ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια λειτουργούσε αυτόνομα.

«Από σήμερα, η Ουκρανία μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά της ΕΕ», έγραψε την Πέμπτη στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα φέρει μια πρόσθετη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ΕΕ. Και το τόσο απαραίτητο εισόδημα για την Ουκρανία. Άρα είμαστε και οι δύο νικητές», είπε.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Οι αποκλεισμοί των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Λιβύης προκαλούν ζημία 3,5 και πλέον δισεκ. δολαρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: