Σφοδρή αντίδραση της Μόσχας κατά της υποψηφιότητας Ουκρανίας και Μολδαβίας για ένταξη σε ΕΕ

File Photo Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα EPA/MAXIM SHIPENKOV




Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση των 27 να χορηγήσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεσούσης της ρωσικής επίθεσης στη γειτονική της Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι μια γεωπολιτική μονοπώληση του χώρου ΚΑΚ συνεχίζεται ενεργά προκειμένου να περιοριστεί η Ρωσία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα.

«Με την απόφαση να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ενεργά τον χώρο της Κοινότητας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ / που αποτελείται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) σε γεωπολιτικό επίπεδο, για να τον χρησιμοποιεί ώστε να ‘περιορίσει’ τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Δεν σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα», τόνισε σε ανακοίνωση.

Ωστόσο νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως “εσωτερικό θέμα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας όμως πως είναι “σημαντικό” για τη Μόσχα “όλες αυτές οι διαδικασίες να μην επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία (…) στις σχέσεις αυτών των χωρών με τη Ρωσία”.

Εξέφρασε επίσης την ευχή αυτό να μην καταλήξει σε μια επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τς Βρυξέλλες που βρίσκονται τώρα σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο “που είναι πολύ δύσκολο να υποβαθμιστούν περαιτέρω”.

Ο Πεσκόφ κατήγγειλε επίσης τη βούληση της Μολδαβίας “να γίνει πιο ευρωπαϊκή από τους ίδιους τους Ευρωπαίους”.

Εμμεσες απειλές Μόσχας κατά Ουκρανίας -Μολδαβίας για την ένταξη στην ΕΕ *”Αλάτι στην πληγή” της Τουρκίας που μένει εκτός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: