Μενέντεζ και βαν Χόλεν έκαψαν την Τουρκία: Εξυπηρετεί τον Πούτιν με το βέτο για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

U.S. Senator Bob Menendez (D-N.J.) joined prominent national advocacy organizations and Senate and House colleagues for an in-person press conference on Capitol Hill. Photo via Senator’s Menendez Office




«Oι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του στην ακρόαση της Γερουσίας όπου εξετάζεται η «ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας».

Ο κ. Μενέντεζ είπε και τα εξής επιτιθέμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την απογοήτευση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν σχετικά με τις τοποθετήσεις που κάνουμε για την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία και την προτροπή μας να συνεργαστούν. Δεν περιορίζομαι από τους περιορισμούς που μπορεί να νιώθετε όλοι εσείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πιστεύω ότι απευθύνεσαι συγκεκριμένα σε όποιον κάνει λάθος σε κάτι. Και αν υπάρχουν μέρη που κάνουν λάθος, τότε απευθύνεσαι σε πολλά μέρη. Όμως, όπως είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, η πραγματικότητα είναι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ευθυγραμμίζονται τώρα με τις δικές μας πολιτικές σε ό,τι έχει να κάνει με το ΠΚΚ, το SDF και τον αγώνα μας ενάντια του Ισλαμικού Κράτους.

Επομένως, είναι λίγο ανειλικρινές, να παροτρύνουμε όλα τα μέρη να συνεργαστούν. Φυσικά, θα ήταν υπέροχο να συνεργαστούν όλοι μαζί και να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα. Δεν ξέρω τι προσπαθεί να αποσπάσει από την Σουηδία και την Φιλανδία η Τουρκία. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το θέμα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι να θέλουν να αποσπάσουν πράγματα και από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος.

Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες. Έχοντας, όμως, πει αυτό, θα ήθελα να σημειώσω απλώς για την ιστορία ότι στα περίπου 30 χρόνια που εμπλέκομαι με την εξωτερική πολιτική ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στη κυβέρνηση, είναι ότι καλούμε όλα τα μέρη να κάνουν κάτι, όταν στο τέλος της ημέρας δεν είναι όλα τα μέρη υπεύθυνα για τη σύγκρουση ή το ζήτημα ή το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζίμ Ρις ανέφερε ότι σε αυτή την φάση διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν εμπλέκονται, όμως πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Κρίστοφερ βαν Χόλλεν είχε τον παρακάτω διάλογο με την κ. Ντόνφριντ:

Κρις Βαν Χόλεν: Είμαι επίσης αισιόδοξος και χαίρομαι που ακούω ότι οι συνομιλίες προχωρούν. Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε σχετικά τις λεγόμενες «ανησυχίες» της Τουρκίας για τις θέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μιλάμε συγκεκριμένα για τις ανησυχίες του προέδρου Ερντογάν σχετικά με την υποστήριξη του SDF και στοιχείων του SDF, σωστά;

DONFRIED: Είναι μια ανησυχία σε πρώτη φάση για το PKK, το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ως τρομοκρατική οργάνωση, και σε δεύτερο στάδιο έχετε δίκιο ότι έχει να κάνει με αυτές τις ομάδες που συνδέονται με το PKK.

Κρις Βαν Χόλεν: Αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι, η Σουηδία έχει ήδη περάσει νόμο που αναγνωρίζει ή προσδιορίζει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, σωστά; Επομένως, είναι ευθυγραμμισμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περισσότερους εταίρους μας. Και δεν είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ισχυρός εταίρος με το SDF στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους;

Επομένως, για να είμαι ξεκάθαρος, θέλω να λύσουμε αυτό το θέμα, αλλά θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν ότι (η Τουρκία) επικρίνει τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ενέργειες που έχει λάβει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει επίσης να εκδοθεί ο Γκιουλέν.

Είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει το κράτος δικαίου. Το ίδιο και η Σουηδία και η Φινλανδία. Και επίσης ξέρετε, είχαμε ανησυχίες εδώ (στο Κογκρέσο) για την ανάπτυξη των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και έχουμε αναλάβει δράση σε αυτήν την επιτροπή στο Κογκρέσο.

Θέλω, λοιπόν, να υποστηρίξω τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις που έχουν λάβει η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σχεδόν στην ίδια γραμμή με τη θέση που έχουν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με το SDF και τον πολύ σημαντικό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.

Έτσι, η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν, κατά την άποψή μου, στη σωστή πλευρά σε αυτόν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μπορείτε, λοιπόν, να ορίσετε αυτό που βλέπετε ως ένα χρονοδιάγραμμα; Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε τους πάντες στην ίδια σελίδα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέχρι τη σύνοδο που πλησιάζει;

DONFRIED: Θα σας πω ότι σίγουρα πιέζουμε για αυτό.

Κρις Βαν Χόλεν: Εντάξει, λοιπόν, θα τελειώσω εκεί. Και πάλι, νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ποια είναι η πρόκληση εδώ. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για εποικοδομητικές συνομιλίες. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη λάβει μέτρα ως απάντηση στην ανησυχία της Τουρκίας. Δεν είναι σωστό;

DONFRIED: Αυτό είναι σωστό. Η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετείχαν πολύ εποικοδομητικά σε αυτές τις συνομιλίες. Και έχουν προσανατολιστεί προς τα εμπρός όσον αφορά το να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες που τέθηκαν.

Κρις Βαν Χόλεν: Σωστά. Εννοώ ότι η Σουηδία, όπως καταλαβαίνω, τερμάτισε το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Είναι σωστό?

DONFRIED: Αυτό είναι σωστό.

Αναστολή του φόρου στη βενζίνη για 3 μήνες ζητεί ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: