Ο “Φιλελεύθερος” αποκαλύπτει ότι η Λευκωσία περιμένει τουρκικές προκλήσεις στο “οικόπεδο” 6 της κυπριακής ΑΟΖ

File photo: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Φωτογραφία via Twitter, υπουργός Ενέργειας @fatih_donmez




Η εικόνα που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η Τουρκία να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο (κείμενο Aνδρέα Πιμπίσιη), η Λευκωσία δεν αποκλείει τουρκικές κινήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με στόχο το τεμάχιο 6. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να στείλει νέες επιστολές ευθύς μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του πρωτόκολλου Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος.

Το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις και τα ενεργειακά, ήταν οι τρεις πυλώνες συζήτησης κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Το δεύτερο ήταν η οικονομία.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ: Αναλύοντας στην πολιτική ηγεσία την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε να φανεί ότι τα πάντα επηρεάζονται από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Μέχρι της επόμενες εκλογές στην Τουρκία στα μέσα του 2023 η εκτίμηση της Λευκωσίας είναι πως «δεν υπάρχει διάθεση από τον Ερντογάν» για να προχωρήσουν θέματα όπως το Κυπριακό. Η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας οδηγεί τον Ερντογάν στην καλλιέργεια εθνικισμού.

Σ’ ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ δεν αποκλείεται να σταλεί και τέταρτο ερευνητικό σκάφος. Αυτό που εκτιμά η Λευκωσία είναι πως στόχος των τουρκικών ενεργειών το επόμενο διάστημα θα είναι το τεμάχιο 6. Σημειώνεται πως οι ενέργειες της Τουρκίας γίνονται κατά τρόπον ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα με τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε και ο ΠτΔ, οι Τούρκοι «δεν παρενόχλησαν την ExxonMobil» και αυτό δεν θεωρείται τυχαίο.

Σε σχέση με την Ελλάδα και τις τουρκικές προκλήσεις από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου προκύπτει ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ για να πέσουν οι τόνοι. Ο ΠτΔ υπογράμμισε περαιτέρω πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει την όποια πρόκληση.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΥΡΩΣΕΩΝ: Από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκύπτει επίσης πως, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κύπρος προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως είναι αδύνατη η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε στην αρχή της παρέμβασής του πως «καταβλήθηκαν προσπάθειες για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αλλά αυτές δεν πέτυχαν». Όπως εξήγησε, ο λόγος είναι γιατί «οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων. Και γι’ αυτό ο ΠτΔ προχώρησε προτάσσοντας θετική ατζέντα και προτείνοντας δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ: Ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ίδιος προχώρησε σε κατοπινό στάδιο και έστειλε την επιστολή του προς τον Ερσίν Τατάρ, στην οποία του υπογράμμιζε πως έφτασε η ώρα να βρουν λύση στο Κυπριακό. Δύο μέρες μετά την αποστολή της επιστολής «προχώρησαν σε περαιτέρω επεμβάσεις στην παραλία της Αμμοχώστου» υπογράμμισε ο Ν. Αναστασιάδης.

Ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ ανέφερε πως στην επιστολή του πρότεινε «να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος από τον ΓΓ του ΟΗΕ για να βοηθηθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά το 2017». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως εμμένει «στη θέση να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος με την προϋπόθεση οι όροι εντολής του να μην ξεφεύγουν από τους όρους εντολής του ΓΓ». Σημείωσε την αποστολή του Βοηθού ΓΓ με στόχο τον διορισμό απεσταλμένου.

  • Η τρίτη πιο φιλο-ρωσική χώρα θεωρείται η Κύπρος

Το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στο θέμα της Ουκρανίας και τη λήψη απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Κύπρος είναι θετική στο να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν να βάλουν προαπαιτούμενα στο να παραχωρηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Κατά την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε με έμφαση πως «δεν μπορούμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» και πρόσθεσε πως η Κύπρος θεωρείται η τρίτη πιο φιλο-ρωσική χώρα. Ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων αλλά με τον τρόπο εφαρμογής τους.

Σε σχέση με το ουκρανικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η Κύπρος διαφώνησε όταν εγέρθηκε θέμα για τα πλοία που μεταφέρουν προϊόντα από τη Ρωσία. Επίσης η κυπριακή πλευρά ήγειρε «θέμα για τους Ρώσους που θέλουν να ξεφύγουν του Πούτιν» θέτοντας το ερώτημα γιατί να εμποδίζονται να ξεφύγουν.

Σε κάποιο σημείο της χθεσινής συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι «θα την πουλήσουν όταν έρθει η ώρα».

Είπε ακόμα ότι «με τις κυρώσεις η χώρα που έβγαλε κέρδος είναι η Ρωσία», ενώ «οι υπόλοιποι πληρώνουν για τον πόλεμο».

Οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ξεκίνησε την παρέμβασή του από τα ενεργειακά, υποδεικνύοντας πως μέχρι το 2050 δεν θα χρησιμοποιείται φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η Κύπρος βρήκε φυσικό αέριο το 2010. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να πάει σε μονάδα υγροποίησης για να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι, όπως το ΕΛΚ, έβλεπαν με καχυποψία την Κύπρο όταν πήγαινε μόνο για κυρώσεις, και πρόσθεσε πως με τα ΜΟΕ έχει αλλάξει το κλίμα και ότι ο ΠτΔ κέρδισε αξιοπιστία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ζήτησε να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για το εάν έγινε αξιολόγηση της πρόσφατης συμφωνίας Αιγύπτου και Ισραήλ με την ΕΕ. Ο ΠτΔ στην απάντησή του ανέφερε πως το φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη» θα διοχετεύεται προς το Ιτκού της Αιγύπτου.

Ο γγ ΑΚΕΛ ρώτησε να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός της ε/κ πλευράς μετά την απόρριψη των ΜΟΕ από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Καταλήγοντας ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε πως για να βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι «πρώτα να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας» και πως πρέπει εμείς «να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε την αναφορά του Προέδρου ότι η πολιτική των κυρώσεων αλλά και τα ΜΟΕ δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ρώτησε ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Η απάντηση που έδωσε ο ΠτΔ προς Στεφάνου και Παπαδόπουλο είναι πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες και για τα δύο, κυρώσεις και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Ν. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε το ότι η Τουρκία επιδιώκει να αλλάξει τη βάση των διαπραγματεύσεων» και υπέδειξε πως «δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με την πεπατημένη» τονίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης στρατηγικής και τακτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστεί η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου ενώ υπέδειξε πως «τα ΜΟΕ ποτέ δεν έχουν φέρει αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος (κείμενο Aνδρέας Πιμπίσιης)

Ο Νικόλας παρέδωσε στον Χριστοδουλίδη ένα ολοκληρωμένο περίγραμμα θέσεων με προτάσεις και εισηγήσεις του ΔΗΚΟ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: