Θέμα χρόνου να φτάσει στην Κύπρο η ευλογιά των πιθήκων: Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες

File photo: The risk of the monkeypox infection remains low for the general population. Screenshot via YouTube/DW




Στενεύει ο κλοιός για την Κύπρο, καθώς θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η διάγνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως σχολίασε στον «Φ» ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, από τη στιγμή που χθες εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα στη Ελλάδα, αναμένεται ο ιός να φτάσει και στην Κύπρο.

Ο κίνδυνος διασποράς, υπογράμμισε, ενισχύεται με την αύξηση στην τουριστική κίνηση. Πάντως, είπε, δεν αναμένεται βαριά νόσηση από τον συγκεκριμένο ιό, ενώ υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη να διαχειριστεί τυχόν περιστατικό.

«Υπάρχουν έτοιμα πρωτόκολλα για το χειρισμό περιστατικών από τις προηγούμενες εβδομάδες. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων χειριστήκαμε κάποια ύποπτα περιστατικά, κανένα από τα οποία δεν επιβεβαιώθηκε ως ευλογιά των πιθήκων».

Όπως διευκρίνισε ως νοσοκομείο αναφοράς έχει οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για τους ενήλικες και το Μακάρειο Νοσοκομείο για τα παιδιά. Εκεί μεταφέρονται ασθενείς που φέρουν ύποπτο εξάνθημα, όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις.

«Είμαστε σε ετοιμότητα, είναι υπ’ ατμών όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι σε ετοιμότητα από τα ασθενοφόρα μέχρι τις Πρώτες Βοήθειες, τα Νοσοκομεία.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος θα τεθεί σε λειτουργία και η ομάδα ιχνηλάτησης, όπου θα εντοπίζονται και θα ενημερώνονται οι επαφές, όπως συνέβη και με την covid-19».

Πλέον, είπε, εκκρεμεί η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή να προμηθεύσει την Κύπρο με αντι-ιικά φάρμακα και με εμβόλια.

«Τις επόμενες μέρες θα καταρτιστεί μια ad hoc επιτροπή, συμβουλευτικού χαρακτήρα, καθαρά για το θέμα των εμβολίων και των φαρμάκων της ευλογιάς των πιθήκων.

Βρίσκεται σε επαφή ο υπουργός Υγείας με τη διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών».

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, όταν το εν λόγω εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, προβλέπεται να χορηγείται σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τους επαγγελματίες υγείας που θα κληθούν να διαχειριστούν πιθανά ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά, πριν ή μετά την έκθεση τους καθώς, επίσης, και σε άτομα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού, τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση τους.

«Έχει παραγγελθεί μια ποσότητα, με την οποία θα προμηθεύσουν τις χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι «σε γενικές γραμμές, η ευλογιά των πιθήκων παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά βαριάς νόσησης».

Σχετικά με τη διάγνωση ανέφερε ότι από την περασμένη εβδομάδα έχουν φτάσει στην Κύπρο τα αναλώσιμα για τις μοριακές εξετάσεις της ευλογιάς των πιθήκων.

«Μπορούν να πραγματοποιούνται στην Κύπρο, στο εργαστήριο του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Παράλληλα, βρίσκεται σε ετοιμότητα και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, στην περίπτωση που αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα πολλά ύποπτα περιστατικά».

ΠΗΓΗ: philenews.gr

Αύξηση 213% το πρώτο πεντάμηνο του έτους στις αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο: Tι αναφέρει η έκθεση της Frontex

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: