Αυτοί είναι οι λόγοι για την άσκηση του βέτο από τον Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας: Ο ρόλος των ΗΠΑ…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Τους διάφορους λόγους για τους οποίους ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) χρησιμοποιεί το βέτο για να εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξετάζει το δημοσίευμα του περιοδικού Economist.

Σημειώνει ότι οι δυτικοί ηγέτες πασχίζουν να καταλάβουν ποιο είναι το τίμημα με το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιτρέψει στις δύο σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στη Συμμαχία. Δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θέλει: περιορισμούς στους εχθρούς του στο εξωτερικό, αμερικανικά όπλα, πολιτική προσοχή ή την εύνοια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin), τον οποίο εξακολουθεί να αποκαλεί φίλο;

Τονίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη και αναφέρεται παρεμπιπτόντως ότι η Ελλάδα καθυστέρησε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας για μία δεκαετία, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας.

Τώρα ο κ. Erdogan επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την πιο οξεία κρίση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, για να κερδίσει πολιτικό πλεονέκτημα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνομιλίες στις 21 Μαΐου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, τον Φινλανδό Πρόεδρο Sauli Niinisto και την Σουηδή Πρωθυπουργό Magdalena Andersson, αλλά χωρίς καμία ένδειξη προόδου.

Σύμφωνα με λίστα που κυκλοφόρησε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, τα αιτήματα του κ. Erdogan περιλαμβάνουν την καταστολή των εξόριστων Γκιουλενιστών, τη διακοπή της υποστήριξης στη διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί προέκταση του PKK, και την έκδοση περισσότερων από 30 συμπαθούντων των δύο ομάδων.

Ωστόσο, ο κ. Erdogan μπορεί να υπερεκτιμά τη θέση του, σημειώνει το δημοσίευμα, παρατηρώντας ότι ειδικά στο ζήτημα της έκδοσης εξορίστων είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός, καθώς διακυβεύονται ζητήματα ταυτότητας και για τις δύο πλευρές.

Επισημαίνεται ότι στη δυστοκία για την υπέρβαση του αδιεξόδου υπεισέρχεται και η αποξένωση του Τούρκου ηγέτη από την τωρινή αμερικανική ηγεσία και η οργή του που η Αμερική επέβαλε κυρώσεις και απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού stealth F-35 ως απάντηση στην τουρκική απόφαση αγοράς και ανάπτυξης του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Οι σχέσεις φάνηκε να βελτιώθηκαν πρόσφατα και φαινόταν ότι μία συμφωνία για αγορά από την Τουρκία 40 νέων αεροσκαφών F-16 μαζί με κιτ για την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών κερδίζει υποστήριξη στην Ουάσινγκτον.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ίσως ο κ. Erdogan προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη μόχλευσή του στο ΝΑΤΟ για να επισπεύσει τη συμφωνία για τα F-16. Το πιο πιθανό είναι ότι η κωλυσιεργία του θα προκαλέσει την οργή του Κογκρέσου. Η Τουρκία θα επιθυμούσε επίσης τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να ξαναρχίσουν τις πωλήσεις όπλων σε αυτήν, που σταμάτησαν εν μέρει μετά την έναρξη τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων στη Συρία. Η Βρετανία ήρε την απαγόρευσή της στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ήλπιζαν να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και να υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου (η επικύρωση και η επίσημη ένταξη θα χρειαστούν αρκετούς μήνες). Αλλά αυτή η προοπτική ξεθωριάζει.

Σημειώνεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των δύο χωρών, αυτές δεν προστατεύονται από το Άρθρο Πέντε για αμοιβαία αμυντική συνδρομή, και ως εκ τούτου, η κωλυσιεργία του κ. Erdogan προσδίδει ακόμη περισσότερη σημασία στην προσωρινή διασφάλιση ασφάλειας που προσφέρει η Αμερική και ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι, όπως η Βρετανία.

ΠΗΓΗ: Economist – Europe, Allies and hostages – Why Turkey is blocking bids by Sweden and Finland to join NATO

Ο Ερντογάν τρέμει με την σκέψη ότι το Κογκρέσο θα σταματήσει την πώληση των F-16: Οι ύβρεις στον Μητσοτάκη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: