Είναι διατεθειμένη η Αμερική να δώσει τα F-16 στην Τουρκία για να άρει τα εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία;

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ned Price, στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett




Μία ερώτηση που υποβλήθηκε από την τουρκικής καταγωγής ανταποκρίτρια του πρακτορείου Reuters, Humeyra Pamuk στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται να αποκαλύπτει ένα παρασκήνιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Δεν είναι μυστικό –είπε η δημοσιογράφος- ότι η Τουρκία έχει μια σειρά από αιτήματα προς την Ουάσιγκτον. Αναρωτιέμαι αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συζητήσουν κάποιο από αυτά προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της πώλησης των F-16 ή μικρότερου πακέτου F-16 ή την άρση ορισμένων από των κυρώσεων που σχετίζονται με τους S-400, ρώτησε τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαίτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και τα F-16 αλλά και την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Δεν έγινε γνωστή η αμερικανική απάντηση.

Έχει σημασία, πάντως, η απάντηση του εκπροσώπου. Δήλωσε:

Η ερώτηση αναφορικά με την προσέγγιση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing (20/5) του Εκπροσώπου Τύπου του State Department, μεταξύ των ερωτήσεων που τέθηκαν από δημοσιογράφους προς τον Ned Price ήταν και η ακόλουθη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια ερώτηση για το θέμα του ΝΑΤΟ. Ενώ η διαμάχη είναι επισήμως ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν προς υποστήριξη (του σουηδικού και του φινλανδικού αιτήματος) θα το κάνουν. Και δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία έχει μια σειρά από αιτήματα προς την Ουάσιγκτον. Αναρωτιέμαι αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συζητήσουν κάποιο από αυτά προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της πώλησης των F-16 ή μικρότερου πακέτου F-16 ή την άρση ορισμένων από των κυρώσεων που σχετίζονται με τους S-400. Βασικά αν υπάρχει κάτι που είστε έτοιμοι να κάνετε πέρα από το να εκφράζετε την υποστήριξή σας και να πραγματοποιείτε διαβουλεύσεις με την Τουρκία. (Ακολουθεί δεύτερη ερώτηση για άλλο θέμα).

NED PRICE: Ευχαριστώ Humeyra. Στην πρώτη σου ερώτηση έθιξες μια σειρά από διμερή ζητήματα για συζήτηση και πιθανά ζητήματα συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Η ερώτηση αναφορικά με την προσέγγιση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Τουρκία ως μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Από πλευράς μας, ακούσατε τον Πρόεδρο Biden να το λέει χθες όταν καλωσόρισε τον Σουηδό και Φινλανδό ομόλογο του στον Λευκό Οίκο. Ακούσατε τον ΥΠΕΞ Blinken να κάνει ακριβώς το ίδιο σχόλιο στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα όταν παρευρέθηκε στην υπουργική του ΝΑΤΟ.

Αλλά υποστηρίζουμε σθεναρά την πολιτική “ανοιχτών θυρών” του ΝΑΤΟ, το δικαίωμα κάθε χώρας να αποφασίζει για το δικό του μέλλον, την εξωτερική της πολιτική, τις ρυθμίσεις ασφαλείας της. Και όσον αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δύο χώρες που έχουν πάρει τώρα αυτήν την απόφαση, είμαστε υπερήφανοι να προσφέρουμε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ για τις αιτήσεις τους.

Ο Πρόεδρος χθες τις αποκάλεσε δύο μεγάλες Δημοκρατίες, δύο στενούς, πολύ ικανούς εταίρους για να ενταχθούν στην πιο δυνατή, την πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία. Πρόκειται για χώρες που έχουν υπάρξει μακροχρόνιοι εταίροι των ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια την οικονομική μας ολοκλήρωση, όσον αφορά τους σημαντικούς δεσμούς που μας ενώνουν στην περιοχή.

Όπως γνωρίζετε, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε – ο ΥΠΕΞ Blinken είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του χθες στην Νέα Υόρκη. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος, πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Κατανοούμε τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού στις προσπάθειές μας να τερματίσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας.

Από πλευράς τους, η Φινλανδία και η Σουηδία συνεργάζονται απευθείας με την Τουρκία. Αλλά μιλάμε και με την Τουρκία για αυτό το ζήτημα. Χθες ο Υπουργός είχε μια καλή, εποικοδομητική συζήτηση με τον ΥΠΕΞ Cavusoglu. Δεν θα υπεισέλθω στις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης, πέρα από το να πω ότι παραμένουμε βέβαιοι ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν και ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση ως Συμμαχία για τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ακούσαμε ισχυρή συμμαχική στήριξη στις αιτήσεις τους και ανυπομονούμε να τους φέρουμε γρήγορα στην ισχυρότερη αμυντική Συμμαχία στην ιστορία.

Ολόκληρο το briefing είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο ΕΔΩ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Όχι σε προκλητικές ενέργειες που ίσως οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: