“Πονοκέφαλος” για τις ΗΠΑ η στάση της Τουρκίας: Μπλοφάρει ο Ερντογάν ή εννοεί να σταματήσει Σουηδία και Φινλανδία;

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης για τις ενστάσεις της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μεταφέρει το Associated Press, (ανταπόκριση Matthew Lee, Suzan Fraser)

Σημειώνει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αντιληφθούν σε ποιο βαθμό ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) εννοεί  αυτά που λέει και τι είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει να αλλάξει στάση.

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και εν μέσω των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπει η Άγκυρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη σε μια νέα προσπάθεια να αποσαφηνίσει τη θέση της Άγκυρας, αφού οι προηγούμενες προσπάθειες φαίνεται να έχουν πέσει στο κενό.

Κατανοώντας την ανάγκη να υπάρξουν λεπτοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση ενός δυνητικά απερίσκεπτου συμμάχου, όπως ο Erdogan, η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει να μην δίνει τόση σημασία στους  λεονταρισμούς του Τούρκου προέδρου, εστιάζοντας την προσοχή της σε δηλώσεις που γίνονται από κατώτερους Τούρκους αξιωματούχους σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Ερωτηθείς για το πώς αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ τη θέση της Τουρκίας και αν η τελευταία έχει ζητήσει κάτι από τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για να συμφωνήσει με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο εκπρόσωπος του State Department N. Price ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δικό μας θέμα να μιλάμε για την τουρκική κυβέρνηση».

Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι απειλές του Erdogan ότι θα μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία  της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπογραμμίζουν επίσης μια πιθανή αδυναμία που ο ίδιος ο Πούτιν (Putin) προσπάθησε να εκμεταλλευτεί στο παρελθόν: τη δυσκίνητη φύση της συμμαχίας που εξαρτάται από την ομοφωνία των μελών της, καθώς ακόμα κι ένα μόνο μέλος είναι σε θέση να παρεμποδίσει ενέργειες που υποστηρίζονται από τα άλλα 29.

Αρχικά η  Ουάσιγκτον θεώρησε ότι το όλο ζήτημα είναι εύκολα διαχειρίσιμο, ωστόσο η κλιμάκωση της ρητορικής του Erdogan  προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία προκαλούν πλέον μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν επίσημες αιτήσεις την Τετάρτη με την ελπίδα να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό. Ακόμη όμως και αν ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, που είναι το μόνο μέχρι στιγμής από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ που έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη νατοϊκή διεύρυνση,  θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία για μήνες, εκτιμά το δημοσίευμα, ιδιαίτερα εάν και άλλα κράτη ζητήσουν ανταλλάγματα για την υποστήριξή τους. 

Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι «μπορεί ο Erdogan να είναι απρόβλεπτος, δεν παύει όμως να είναι ένας πολύ ρεαλιστής ηθοποιός».

«Στον Erdogan αρέσει να διαπραγματεύεται και πιέζει για ‘μαξιμαλιστικές απαιτήσεις’, αλλά τελικά καταλήγει να συμβιβάζεται με πολύ λιγότερα από αυτό», προσθέτουν. «Ενώ ο Erdogan αρέσκεται να δείχνει ότι τηρεί σκληρή γραμμή, στο τέλος υποχωρεί για να κάνει το ‘λογικό’, εξηγούν.

Όπως υπογραμμίζουν με νόημα, «οι αντιρρήσεις αυτές διατυπώνονται σε μια χρονική στιγμή που ο Erdogan προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον ενώ μάλιστα η χώρα του επιδίδεται σε διαπραγματεύσεις για να πείσει το Κογκρέσο να πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία».

«Πρόκειται δηλαδή για μια περίοδο κατά την οποία ο Erdogan προσπαθεί να αναδείξει την εικόνα του ως πολύτιμου συμμάχου, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία τού έχει δώσει την ευκαιρία να έρθει σε στενότερη επαφή με τις δυτικές πρωτεύουσες», εξηγούν.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν λοιπόν ένα πολύ δραματικό βήμα εάν η Τουρκία ασκούσε τελικά βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας», εκτιμούν.

ΠΗΓΗ: Associated Press, (ανταπόκριση Matthew Lee, Suzan Fraser) – Will Turkey upend NATO expansion? US officials seek clarity]

Ωρα αλήθεια και θάρρους για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν μπλόκαρε επίσημα τη διαδικασία για Σουηδία και Φινλανδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: