Γυναίκες και παιδιά εκλιπαρούν για βοήθεια από τα έγκατα του Αζόφσταλ στη Μαριούπολη-“Nα δω ξανά το φως του ήλιου”(video)

File photo Μια γενική άποψη για το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, στην περιοχή του Ντόνετσκ EPA/OLEG PETRASYUK




Ενα video από τα έγκατα του πολιορκημένου εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη με τους εγκλωβισμένους αμάχους,  ήρθε στη δημοσιότητα. Δείχνει γυναίκες και παιδιά που λένε ότι «ξεμένουν από δυνάμεις» και πρέπει να εκκενωθούν επειγόντως σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η ηχογράφηση της ταινίας έγινε την περαμσένη Πέμπτη. Οι γυναίκες λένε ότι 15 παιδιά ζουν σε σήραγγες, σε ηλικία από μωρά έως έφηβοι. Έχουν παγιδευτεί μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Το βίντεο δείχνει πολλά παιδιά, περιτριγυρισμένα από ρούχα και αυτοσχέδια κρεβάτια. Ενα παιδάκι ζωγραφίζει, ένα  αγόρι λέει ότι είναι απελπισμένο, θέλει να δει ξανά το φως του ήλιου και να αναπνεύσει καθαρό αέρα, μετά από εβδομάδες που ζει σε ένα μπουντρούμι.

Μια γυναίκα που δεν κατονομάζεται λέει ότι έχει περάσει 50 ημέρες κάτω από τη γη, στα υπόγεια, από τις 25 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Άλλοι λένε ότι κατέφυγαν στο εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τα διαμερίσματά τους με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

Το φαγητό και το νερό έχουν σχεδόν τελειώσει, είπε η γυναίκα, με τον κόσμο να βρίσκεται «στα όρια της πείνας». «Όλες οι προμήθειες που φέραμε μαζί μας τελειώνουν. Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ και χρειαζόμαστε βοήθεια. Είμαστε στο επίκεντρο των γεγονότων και δεν μπορούμε να βγούμε. Το παιδί μου πρέπει να μεταφερθεί σε μια ήσυχη περιοχή. Παρακαλούμε για εγγυήσεις ασφάλειας για τα παιδιά μας».

Η γυναίκα συνέχισε: «Ανησυχούμε για τις ζωές των παιδιών μας και των ηλικιωμένων γονέων μας που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τους τελειώνει η δύναμη και η θέληση για ζωή. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα χωρίς βομβαρδισμούς. Φοβούνται ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για “άμεση” εκεχειρία στη Μαριούπολη: Στόχος η απομάκρυνση των αμάχων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: