Έκλεισε η συνάντηση 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών: Δεν την ήθελε η Τουρκία

Secretary of State Antony J. Blinken participates in a Ministerial Conference on Migration and Protection Session on Stabilization of Communities and Post-COVID Recovery, in Panama City, Panama on April 20, 2022. State Department photo by Freddie Everett




Τηλεφωνική συνομιλία για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και την επικείμενη συνάντηση 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ως γνωστό, τη συνάντηση αυτή ΔΕΝ την ήθελε η Τουρκία, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από τις γνωστές παλινωδίες, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών.

Πιθανολογείται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, αν και είναι η σειρά της Αθήνας να την φιλοξενήσει. Εικάζεται ότι οι δύο άνδρες μίλησαν και για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών και την προώθηση των στόχων μας που ενισχύονται από τα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Επιπλέον, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθειά που έχει παραδώσει η χώρα μας.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της Αγίας Σοφίας»: Επικοινωνία Μητσοτάκη με UNESCO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: