Στο 65% το ποσοστό συμμετοχής στις γαλλικές προεδρικές εκλογές: Ντέρμπι Μακρόν – Λεπέν στον δεύτερο γύρο δείχνουν τα exit polls (video)

File photo Από τις Προεδρικές εκλογές στον Α΄ γύρο Photo via Glomex




Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ένα πρώτο exit poll, ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έρχονται σε ισοψηφία στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας και οι δύο το 24% των ψήφων.

Μεγάλη αποχή…

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης η αποχή θα είναι μεταξύ 24% και 26%. Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.




O Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσήλθε με την σύζυγό του στο εκλογικό κέντρο, εξέφρασε την αγωνία του για την αποχή, τη στιγμή που η ακροδεξιά αντιπαλός του Μαρί Λεπέν τόνιζε ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια.




Απόλυτο ντέρμπι Εμμανουέλ Μακρόν – Μαριν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών στη Γαλλία

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ που επικαλούνται ένα πρώτο exit poll, ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έρχονται σε ισοψηφία στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας και οι δύο το 24% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εφημερίδες, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν έρχεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Ακολουθούν η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, με 8% των ψήφων αμφότεροι.

Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά.




Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Πατριάρχης πολέμαρχος, υποστηρικτής γενοκτονιών: Ο Μόσχας Κύριλλος ζητά από τον Θεό να βοηθήσει τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: