Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη; Συνεχίζονται οι προσπάθειες για απομάκρυνση των αμάχων αλλά και οι βομβαρδισμοί [βίντεο]

File Photo: Κατεστραμμένα αυτοκίνητα δίπλα σε βομβαρδισμένα κτίρια κατοικιών στην πόλη Irpin στην επαρχία Κιέβου. EPA, ROMAN PILIPEY




Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικάστην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Από διάδρομο διαφυγής άμαχοι έφτασαν χθες το βράδυ στη Ζαπορίζια, ωστόσο οι επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους οποίους μιλούν τα διεθνή μέσα δεν έχουν ακόμα ανοίξει.

Όπως δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο στρατός της χώρας γύρω από το Κίεβο έχει ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί τους Ρώσους ότι σκόπιμα αφήνουν νάρκες σε σπίτια μαζί με εγκαταλελειμμένο εξοπλισμό και «ακόμα και τα πτώματα των νεκρών»

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και η πόλη Ενερχοντάρ στη Ζαπορίζια όπου ρωσικές δυνάμειε επενέβησαν με δακρυγόνα κατά Ουκρανών κατοίκων που κατήγγειλαν την εισβολή και ειδικά τους θανάτους παιδιών.

 

Μετά την πρωϊνή αποτυχημένη προσπάθεια να εισέλθουν στη Μαριούπολη η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού κατευθύνεται και πάλι από τη Ζαπορίζια προς την μαρτυρική πόλη.

Επιχείρηση εκκένωσης

Ο σύμβουλος του Zelenskyy, Oleksiy Arestovych, είπε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία να επιτρέψουν σε 45 λεωφορεία να απομακρύνουν τους κατοίκους της Μαριούπολης «τις επόμενες ημέρες».

Οπως είπε ο ίδιος Ουκρανός αξιωματούχος «σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης».

Την Πέμπτη, οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν αυτοκινητοπομπή 45 λεωφορείων που προσπαθούσε να εκκενώσει ανθρώπους από τη Μαριούπολη και κατέσχεσαν 14 τόνους τροφίμων και ιατρικών προμηθειών με προορισμό την πόλη, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η χώρα προσφέρθηκε να βοηθήσει στη μεταφορά αμάχων δια θαλάσσης από τη Μαριούπολη, όπου οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 30 πολίτες τους παρέμειναν παγιδευμένοι από την πολιορκία.

Η Οδησσός αναμένει νέα ρωσική επίθεση




 

Περίπου 500 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των οποίων 99 παιδιά και 12 άτομα με αναπηρία, έφτασαν στη ρωσική πόλη Καζάν με τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ερωτηθείς εάν είδε την ευκαιρία να επιστρέψει στο σπίτι, ο κάτοικος της Μαριούπολης Artur Kirillov απάντησε: «Αυτό είναι απίθανο, δεν υπάρχει πια πόλη».

Το απόγευμα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην Λβιβ

 




 

Πηγές: Associated Press μέσω ertnews.gr

Οι απρόσμενες επιπτώσεις του πολέμου: Χωρίς ανταλλακτικά τα αυτοκίνητα Lada της Κούβας [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: