Οι κυρώσεις στη Ρωσία πλήττουν και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου της Τουρκίας

File Photo: Παλαιότερο στιγμιότυπο από την «φιέστα» του Ερντογάν κατά τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Ακούγιου σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν /TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE




Aπρόσμενες δυσκολίες και εμπόδια για τον πρώτο πυρηνικό σταθμόπου φιλοδοξεί να αποκτήσει η Τουρκία φέρνουν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία ως αντίποινα για την στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου, είναι υπό κατασκευή στο Μπουγιουκετσελί στην Επαρχία Μερσίν της Τουρκίας με προϋπολογισμό 20 δισ. δολαρίων. Την κατασκευή του έχει αναλάβει η Ρωσία, όμως οι απρόσμενες  επιπλοκές, που περιλαμβάνουν την προμήθεια ανταλλακτικών, απειλούν να καθυστερήσουν ένα έργο που αναμένεται να καλύψει περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών της  Τουρκίας.

Αξιωματούχος που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε ότι μόνο ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του εργοστασίου θα είναι σε λειτουργία μέχρι το 2023, ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι δύο αντιδραστήρες θα συνδεθούν το επόμενο έτος.

Η Άγκυρα και η Μόσχα συζήτησαν πιθανά προβλήματα όπως η απόκτηση εξοπλισμού που πρέπει να διασφαλιστεί από τρίτες χώρες από τον ανάδοχο — τη ρωσική κρατικά ελεγχόμενη Rosatom Corp., δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στην κατασκευή, ανέφερε το Bloomberg .

Η Rosatom ανέφερε ότι η παραγωγή και η παράδοση του εξοπλισμού για το εργοστάσιο είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, το έργο χρηματοδοτείται από τη ρωσική Sberbank, την οποία έχουν εντάξει στις κυρώσεις τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Rosatom δεν εχουν επιβληθεί κυρώσεις, αναφέρει το Bloomberg .

Οι εργασίες στον πρώτο τουρκικό αντιδραστήρα, που είναι γνωστός ως “Ακούγιου 1”, ξεκίνησαν το 2018, ενώ τα έργα στον δεύτερο αντιδραστήρα  εκκίνησαν δύο χρόνια αργότερα. Το project έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2026.

 Με πληροφορίες από Bloomberg, Ahval

Γερμανός έφεδρος αξιωματικός κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: