Οι γιατροί της Τζωρτζίνας “έδωσαν” τη μητέρα της στους αστυνομικούς: Η κατηγορούμενη παραμένει σιωπηλή… [video]

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, που σοκάρουν την κοινή γνώμη. Το απόγευμα της Τετάρτης εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της μητέρας για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας και στις 19:00 προσήχθη στη ΓΑΔΑ. Η φερόμενη ως παιδοκτόνος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα το πρωί της Πέμπτης. Φωτογραφία via ΕΡΤ




Το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί της 9χρονης Τζωρτζίνας κατέθεσαν στους έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ότι δεν έδωσαν ποτέ την ψυχοδραστική ουσία κεταμίνη – που χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική – η οποία ανιχνεύτηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της, καθώς και η επιβεβαίωση από ιατροδικαστή, άνοιξαν τον δρόμο για την διαλεύκανση του θανάτου της.

Η 33χρονη μητέρα της συνελήφθη χθες το απόγευμα μετά την ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Τζωρτζίνας, που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Όχημα με αστυνομικούς της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετέφερε την 33χρονη από την Πάτρα, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ αμέσως μετά οδηγήθηκε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από πηγές της ΕΛ.ΑΣ, η κατηγορούμενη παραμένει σιωπηλή, έως τις πρωινές ώρες τουλάχιστον, και δεν απαντάει σε καμία ερώτηση των αστυνομικών.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η 33χρονη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, παραμένει στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Μετά τη σύλληψή της και τη μεταφορά της στην Αθήνα, η μητροκτόνος βρίσκεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, ανέκφραστη και αμίλητη, υπό τη συνεχή επιτήρηση αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πει τίποτα στις Αρχές ενώ μέχρι στιγμής δεν την έχει επισκεφτεί ο δικηγόρος της, Απόστολος Λύτρας.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες του τμήματος Ανθρωποκτονιών για τον θάνατο και των άλλων δύο κοριτσιών της συλληφθείσας.

 



  • Στην Ανακρίτρια οδηγείται σήμερα η μητέρα της Τζωρτζίνας- Αναμένεται να λάβει προθεσμία για την απολογία της

Ενώπιον της Ανακρίτριας θα οδηγηθεί σήμερα η γυναίκα που από χθες είναι κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της στο Νοσοκομείο Παίδων στις 29 Ιανουαρίου. Η μητέρα, που μέσα σε διάστημα τριών ετών έχασε και τα τρία παιδιά της, καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για την απολογία της από τη δικαστική λειτουργό.

Σύμφωνα με τον νόμο, αφού η γυναίκα συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της από την Ανακρίτρια κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας, έχει δικαίωμα να απολογηθεί εντός πέντε ημερών από την εκτέλεση του εντάλματος ώστε να κριθεί η περαιτέρω ποινική της μεταχείριση.

Η κατηγορουμένη που είναι αντιμέτωπη με βαρύτατο και εξαιρετικά αναλυτικό κατηγορητήριο, καλείται να δώσει τη δική της εκδοχή σε όσα της καταλογίζονται βάσει της ενδελεχούς έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Όπως αναφέρουν μάλιστα δικαστικές πηγές η υπόθεση του θανάτου του παιδιού δείχνει “απολύτως δεμένη” με ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ευθέως τη μητέρα με τον θάνατο της Τζωρτζίνας που δέχθηκε θανατηφόρα δόση ή δόσεις συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, η οποία δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο.

Όπως εκτιμάται, η Ανακρίτρια που καλείται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για τον θάνατο της 9χρονης, πιθανότατα θα χειριστεί εφόσον υπάρχουν ποινικά ευρήματα και τις υποθέσεις για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της κατηγορουμένης, της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών στο Νοσοκομείο Ελπί

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί έξω από το σπίτι της 33χρονης μητέρας της μικρής Τζωρτζίνας που συνελήφθη μετά την ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης, που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Νωρίτερα, μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τη σύλληψη της μητέρας, αρκετά άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας κι αρχικά προκλήθηκε ένταση.

Στην περιοχή παραμένουν έως και αυτή την ώρα αρκετοί συγκεντρωμένοι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εντός της οικίας της της συλληφθείσας βρίσκονται άτομα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις τόσο ο σύζυγος όσο και η αδερφή της 33χρονης.

Μόλις έγινε γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της μητέρας, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε έξω στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ορισμένοι επιχείρησαν να λιντσάρουν τη μητέρα της 33χρονης, η οποία προσπαθούσε να εισέλθει στο σπίτι, ενώ κάποιοι έγραψαν τη λέξη «ΘΑΝΑΤΟΣ» σε πατζούρι της κατοικίας.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

«Κλειδί» για την εξέλιξη των ερευνών αποτέλεσαν και οι καταθέσεις των γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες τριάντα λεπτά πριν από τον θάνατο της 9χρονης, στο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η μητέρα.

Σημειώνεται ότι από τα άλλα δύο παιδιά έχουν κρατηθεί δείγματα ιστών, τα οποία θα εξεταστούν σύντομα.

  • Το χρονικό της υπόθεσης

Η 9χρονη Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Ηταν το τρίτο κορίτσι της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα που κατέληξε στο διάστημα από το 2019 μέχρι σήμερα. Είχαν προηγηθεί ο θάνατος της 3,5 ετών Μαλένας, το καλοκαίρι του 2019 και της μόλις 6 μηνών Ιριδας, το 2021.

Η περιπέτεια της υγείας της 9χρονης Τζωρτζίνας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς.

Υπεβλήθη σε μια σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως πάντως οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό επεισόδιο.

Όταν έπειτα από πέντε ημέρες νοσηλείας οι θεράποντες ιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα της Τζωρτζίνας ότι η 9χρονη θα έπαιρνε εξιτήριο, εκείνη αντέδρασε έντονα ζητώντας ουσιαστικά την παράταση της νοσηλείας της.

Τελικά, το κορίτσι λόγω και κάποιων ενοχλήσεων στην κοιλιά παρέμεινε στο Καραμανδάνειο, με τους γιατρούς να τοποθετούν προληπτικά monitor για να παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς της, ενώ της χορήγησαν και οξυγόνο.

  • «Κάτι συμβαίνει…»

Ενα πρωί, στο διάστημα που παρέμενε νοσηλευόμενη στο Καραμανδάνειο και ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου την είχαν εξετάσει διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της, η μητέρα της 9χρονης ενημέρωσε νοσηλεύτριες και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα».

Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο νοσηλείας και βρήκαν το κορίτσι ουσιαστικά νεκρό, καθώς μόνο ύστερα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης το κορίτσι επανήλθε στη ζωή. Με τον εγκέφαλό της πάντως να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, καθιστώντας την τετραπληγική.

«Πρέπει να ήταν νεκρή για περίπου 5 λεπτά πριν τη βρουν οι γιατροί. Σε διαφορετική περίπτωση η ανάνηψή της δεν θα ήταν τόσο δύσκολη», δήλωσε χθες ιατρική πηγή.

Η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο όπου παρέμεινε για ενάμιση μήνα. Της έγιναν εξετάσεις δίχως ευρήματα ενώ, όπως εξηγούν ιατρικές πηγές, δεν χρειάστηκε καρδιοτόνωση, διαδικασία που ακολουθείται σε ασθενείς με εγγενή καρδιολογικά προβλήματα.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι όταν η 9χρονη πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε μονόκλινο δωμάτιο νοσηλείας, επανήλθαν οι αρρυθμίες και τα περιστατικά βραδυκαρδίας.

Ιατρικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι η μητέρα της ήταν αυτή που ζήτησε η κόρη της να μεταφερθεί σε μονόκλινο δωμάτιο, καθώς και ότι το προσωπικό του νοσοκομείου θορυβημένο από την υπόθεση συζήτησε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας, κάτι που πάντως δεν συνέβη.

Αντ’ αυτού ζητήθηκε από τη μητέρα της να βιντεοσκοπεί τις ενδείξεις στο monitor κάθε φορά που το παιδί εμφάνιζε συμπτώματα βραδυκαρδίας.

Ακολούθως, η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης. Επιπλέον, υπεβλήθη σε εξετάσεις από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά.

Τελικά, η άτυχη Τζωρτζίνα κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με την αιτία θανάτου της να παραμένει αδιευκρίνιστη.

  • «Η Αστυνομία κινήθηκε με επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα σε συνεργασία με τους εισαγγελείς»

Για την υπόθεση της Πάτρας πήρε θέση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας «τον επαγγελματισμό, την μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ειδικότερα ο υπουργός, σε ανάρτησή του στα social media μετά την σύλληψη της μητέρας των τριών παιδιών, ύστερα από τα στοιχεία που προέκυψαν για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, έγραψε:

«Στην πρωτοφανή υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε με επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, σε πλήρη συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. Η υπόθεση ασφαλώς συγκλονίζει το πανελλήνιο. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει η δικαιοσύνη».

  • Τι είναι η κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Η κεταμίνη σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας θάνατο. Συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και χρησιμοποιήθηκε στο Βέλγιο το 1963. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική κυρίως, και πιο σπάνια στους ανθρώπους. Συνήθως, η χορήγησή της είναι ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή. Λόγω της πολυπλοκότητας της παρασκευής της, πιστεύεται ότι η κεταμίνη που κυκλοφορεί για ευφορική χρήση, προέρχεται από παράνομη διάθεση νόμιμων αποθεμάτων.

Πωλείται συνήθως ως «Έκσταση» και σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ συναντάται ως σπέσιαλ-Κ, ΚιτΚάτ, Βιταμίνη-Κ, σούπερ-Κ κ.α. Τα χάπια Κεταμίνης που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά, έχει βρεθεί ότι περιέχουν επίσης ψευδοεφεδρίνες, εφεδρίνες, καφεΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες και MDMA σαν ουσίες νοθείας.

Η κεταμίνη συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή.

Οι εγχύσεις κεταμίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και στην περιεγχειρητική περίοδο σε άτομα με ανθεκτικό πόνο. Οι δόσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται για αναισθησία.

Στον οργανισμό της 9χρονης είχε εντοπιστεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις και η ουσία τροπονίνη. Το συγκεκριμένο εργαστηριακό εύρημα, είχε ανιχνευτεί στον οργανισμό της Τζωρτζίνας όσο ακόμα βρισκόταν εν ζωή και πιο συγκεκριμένα όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας. Η τροπονίνη είναι μια πρωτεϊνη και είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδά της να οφείλονται στην κατάσταση της υγείας της 9χρονης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ:

«Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν… Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας», δήλωνε η 33χρονη μητέρα στις 12 Φεβρουαρίου αντιδρώντας σε δημοσιεύματα για τυχόν εμπλοκή της στους θανάτους των 3 κοριτσιών της.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου και ελάχιστες ώρες αφού είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης μετά την νεκροψία της 9χρονης Τζωρτζίνας, είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο διάλογος της μητέρας με την εφημερίδα «Πελοπόννησος»:

Αντέχεις Ρούλα;
«Φυσικά και αντέχω, μέχρι να την αποχαιρετήσω… Το μετά αβέβαιο…».
Ο Μάνος;
«Βράχος και αυτός μέχρι την τελετή…».
Και μετά βράχοι και οι δυο σας. Γιατί κάποιος πρέπει να πηγαίνει στα κορίτσια, να τους μιλάει. Να ανάβει το καντήλι…
«Σωστά…».

  • Το χρονικό των θανάτων

Το πρώτο παιδί που έχασε η οικογένεια ήταν η 3,5 ετών Μαλένα τον Απρίλιο του 2019. Ο θάνατός της, που είχε συμβεί στο νοσοκομείο, είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

Τον Μάρτιο του 2021, πέθανε στον ύπνο της η 6 μηνών Ίριδα, η οποία κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα. Ο θάνατος της Ίριδας είχε αποδοθεί σε εκ γενετής σπανιότατα παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου).

Η 9χρονη Τζωρτζίνα πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 2022. Το πόρισμα της νεκροψίας, που βγήκε μια μέρα πριν από την κηδεία της, απέδιδε τα αίτια του θανάτου της σε ανακοπή καρδιάς, χωρίς όμως να διευκρινίζονται οι λόγοι που οδήγησαν στην καρδιακή ανακοπή.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που είχε διενεργήσει τη νεκροψία, τα ακριβή αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας θα γίνονταν γνωστά από τις ιστολογικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούνταν.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, η εισαγγελία Πατρών παρήγγειλε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα και για τα 3 κορίτσια που έφυγαν από τη ζωή σε ένα διάστημα 3 ετών στην Πάτρα.

Στόχος της έρευνας ήταν να διευκρινιστεί εάν οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε παθολογικά αίτια ή εάν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Για καθέναν από τους αιφνίδιους, όπως χαρακτηρίστηκαν, θανάτους των παιδιών σχηματίστηκαν ισάριθμες δικογραφίες, τις οποίες συγκέντρωσαν και μελέτησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών στο οποίο διαβιβάστηκε η υπόθεση. Στα πλαίσια της έρευνας κλήθηκαν για εξέταση και οι γονείς των τριών κοριτσιών.

Στις τοξικολογικές εξετάσεις ανιχνεύτηκε η ψυχοδραστική ουσία κεταμίνη, ένα αναισθητικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

Το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί της Τζωρτζίνας κατέθεσαν στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών ότι δεν συνταγογράφησαν και δεν χορήγησαν ποτέ την συγκεκριμένη ουσία, άνοιξε το δρόμο για τη διαλεύκανση του θανάτου της Τζωρτζίνας. Στην 33χρονη ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα το πρωί της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι ο λόγος για τον οποίο η 33χρονη μεταφέρθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, παρόλο που η προκαταρκτική εξέταση διετάχθη από την Εισαγγελία Πάτρας, είναι ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας, ο οποίος και πυροδότησε τις εξελίξεις, επήλθε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο βρίσκεται στην Αττική.

Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση αφορά τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η δικογραφία για τα δύο άλλα παιδιά θα συγχωνευτεί και θα ακολουθήσει.

Συνελήφθη στο Λας Βέγκας ο γιος του Λιακουνάκου: Φέρεται να εμπλέκεται σε μεγάλη απάτη με bitcoin

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: