Αποσύρονται ήδη οι Ρώσοι από το Κίεβο, λένε οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ * Μπορεί και να κοροϊδεύουν, λέει ο Μπλίνκεν

File photo: Ρώσος στρατιώτης με στρατιωτικό όχημα με το χαρακτηριστικό “Ζ” στην περιοχή του Λουγκάνσκ. EPA/SERGEI ILNITSKY




Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει δυνάμεις της από την περιοχή γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο κάτι που οι ΗΠΑ εκτιμούν ως «μείζονα» αλλαγή στρατηγικής από τη Μόσχα, δήλωσαν στο CNN δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν τώρα σε ορισμένες περιοχές του βορρά θα επικεντρωθούν στα κέρδη στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν ήδη αυτές τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των Ρωσικών Ταγμάτων που εγκαταλείπουν τις περιοχές γύρω από το Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα Τρίτη ότι αποφάσισε να «περιορίσει δραστικά τις εχθροπραξίες» στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή τους με βομβαρδισμό από αέρος και πυρά πυροβολικού κατά της πρωτεύουσας, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε πάντα να προβεί εκ νέου σε αναστροφή κινήσεων εάν οι συνθήκες μάχης το επιτρέψουν.

Η κίνηση ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Τρίτη.

Έρχεται επίσης καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μια τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή με στόχο την ανασυγκρότηση των δυνάμεων, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προελάσει στον βορρά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε  ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο η Ρωσία για άλλη μια φορά προσπαθεί να  εξαπατήσει τους Δυτικούς και να τους κάνει να πιστέψουν ότι δεν πράττει αυτό που [στην πραγματικότητα] πράττει”. 
 
 «Εάν πιστεύουν κατά κάποιο τρόπο ότι μια προσπάθεια να υποτάξουν «μόνο» – σε εισαγωγικά – το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να πετύχει, τότε για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν βαθιά τον εαυτό τους», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

Ο στρατηγός Kyrylo Budanov, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο απέτυχαν και είναι πλέον αδύνατο για τον ρωσικό στρατό να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. Ο πόλεμος του Πούτιν επικεντρώθηκε πλέον στο νότο και στα ανατολικά της χώρας, είπε.

“Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι εξετάζει ένα “κορεατικό” σενάριο για την Ουκρανία. Δηλαδή, [οι ρωσικές δυνάμεις] θα προσπαθήσουν να επιβάλουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μη κατεχόμενων και των κατεχόμενων περιοχών της χώρας μας”, είπε ο Μπουντάνοφ. «Στην πραγματικότητα, είναι μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσι δήλωσε  ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αποδεχθεί ένα ουδέτερο καθεστώς ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

“Εγγυήσεις ασφαλείας και το ουδέτερο, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το αποδεχτούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο”, είπε ο Ζελένσκι.

«Τα ζητήματα του Ντονμπάς και της Κριμαίας πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε επίσης ο Ζελένσκι.

«Αποκλιμάκωση δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός»

Σε μια πρώτη ερμνηνευτική προσέγγιση των κινήσωεν της Μόσχας, ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς) αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και Τσερνίγκιφ.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Τζόνσον για την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: