Το μέγεθος του ιδιωτικού χρέους τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ευρώπης γράφει η WSJ




Στο τεράστιο μέγεθος του ιδιωτικού χρέους στην Ευρώπη εντοπίζει η WALL STREET JOURNAL το πρόβλημα για την επάνοδο στην ανάπτυξη, καθώς και την αιτία που προβληματίζει πολλούς οικονομολόγους (“The Other Big Brake on Euro-Zone Growth: Private-Sector Debt”).

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ένα μίγμα μέτρων οδήγησε στην περικοπή του χρέους και στην εισροή μετρητού στην οικονομία, το μέγεθος του χρέους στην Ευρώπη σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν μικρό περιθώριο για επενδύσεις, τα νοικοκυριά αδυνατούν να καταναλώσουν και οι τράπεζες να δανείσουν, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται ανάπτυξη περάν του αναιμικού 0,3%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες οφείλουν να βρουν κεφάλαια και όχι να εξισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους, κάτι που στην πράξη είναι αδύνατο για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, που θα υποχρεωθούν να μην αντικαταστήσουν δάνεια που έχουν ωριμάσει ή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο δανεισμός και ενδεχόμενα να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για όσες από αυτές βρίσκονται στην  περιφέρεια.

Κατά τον Alberto Gallo της RBS, απαιτούνται πολιτικές για μείωση του κόστους της πίστωσης στην περιφέρεια. Η πολιτική της λιτότητας έχει επιδεινώσει την επίδραση των οικονομικών πληγμάτων που έχει επιφέρει το παρατεταμένο χρέος: τα νοικοκυριά, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις προσπαθούν ταυτόχρονα να περιορίσουν τις δαπάνες τους, γεγονός που συνιστά τοξικό συνδυασμό για την ανάπτυξη κατά τους οικονομολόγους.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323639704579014701074003922.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: